Φεστιβάλ Καννών 2012: η επιστροφή των βετεράνων, τα παράδοξα, οι εκπλήξεις και τα outsider

festibal-kannon-2012-i-epistrofi-ton-beteranon-ta-paradoksa-oi-ekplikseis-kai-ta-outsider-epistrofi-ton-beteranon-ta-paradoksa-oi-ekplikseis-kai-ta-outsider

ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΜΑΙΟΥ 2012

Η γαλλική Ριβιέρα έχει ήδη κατακλυστεί από τη χλιδή του Χόλιγουντ και το γκλάμουρ των μεγαλύτερων κινηματογραφικών αστέρων, καθώς ανοίγει απόψε τις πύλες του το 65ο Φεστιβάλ των Καννών, και ήδη οι φήμες και οι προβλέψεις για νικητές και ηττημένους οργιάζουν...ως είθισται εξάλλου.

Όπως αποδεικνύεται κάθε χρόνο και σε κάθε φεστιβάλ οι όποιες προβλέψεις πέφτουν πανηγυρικά έξω, εκτός κι αν έχεις απίστευτη τύχη. Οπότε ας ξεκινήσουμε με τα σίγουρα «χαρτιά».

Ένα σίγουρο, σύμφωνα με την Independent, για το φετινό φεστιβάλ των Καννών είναι ότι οι αντιθέσεις κυριαρχούν. Από τη μία η «Μαδαγασκάρη 3» που οι παραγωγοί είδαν το φεστιβάλ ως ιδανική ευκαιρία διαφήμισης για την πρώτη προβολή και από την άλλη το «Cosmopolis» του David Cronenberg, με τον γνωστό «βρικόλακα» Robert Pattinson, να διεκδικεί ακόμη και συμμετοχή στον Χρυσό Φοίνικα, αν υπολογίσει κανείς ότι πολλοί προβλέπουν νίκη για την ταινία. Η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Don DeLillo με τον Robert Pattinson ως δισεκατομμυριούχο που παρελαύνει στο Μανχάταν με λιμουζίνα αντιμετωπίζοντας τη Juliette Binoche, τον Paul Giamatti και πολλούς άλλους, θεωρείται από τις πιο «συγκρουσιακές ταινίες» μετά το «Crash» του J G Ballard.

Οι πολυαναμενόμενες

Απ’ την άλλη υπάρχουν και οι πολυαναμενόμενες ταινίες. Το «Rust and Bone» του γάλλου Jacques Audiard αναμφίβολα είναι μία από αυτές ενώ το «Amour» του αυστριακού Michael Haneke, τρία χρόνια μετά τη νίκη του με την «Λευκή Κορδέλα» κατατάσσεται στις πολυαναμενόμενες ταινίες αλλά και στις μεγάλες επιστροφές που σηματοδοτούν το φετινό φεστιβάλ.

Για κάτι πιο «ελαφρύ» πάντως ενδείκνυται η ταινία που ανοίγει το φεστιβάλ απόψε και δεν είναι άλλη από το «Moonrise Kingdom», του Wes Anderson, με όλο το καλλιτεχνικό τζετ σετ να παρελαύνει μπροστά από την οθόνη. Bill Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton και Bruce Willis πρωταγωνιστούν στην «εν κινήσει» αναζήτηση δύο νεαρών φυγάδων, όπως προστάζει το σενάριο.

Και μιας και μιλάμε για ….εν κινήσει ταινίες, ήρθε η ώρα της αγαπημένης του Cosmopolis-βρικόλακα, Robert Pattinson, Kristen Stewart, η οποία θα περπατήσει και αυτή στο κόκκινο χαλί των Καννών. Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Jack Kerouac, «On the Road» με τον βραζιλιάνο σκηνοθέτη Walter Salles, φέρνουν στην οθόνη την beat- generation, με τους Sam Riley, Kristen Stewart και Viggo Mortensen στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Περίεργα και μουσικά

Στα περίεργα του φεστιβάλ, έχουμε τον Abbas Kiarostami, που πλέον κατατάσσεται στους διεθνούς φήμης σκηνοθέτες, ο οποίος ξεπερνώντας τα σύνορα του Ιράν μετά την «επίσκεψη» στην Ιταλία με το «Certified Copy», έρχεται στις Κάννες με το «Like Someone in Love». Απ’ την άλλη ο Michel Gondry, γυρνάει στις βασικές αρχές του με το «The We and the I» και μία ομάδα αφρο-αμερικανών teenagers μέσα σε ένα λεωφορείο.

Στις εκπλήξεις και ο Nick Cave, ο οποίος αν και έχει αποδείξει το σεναριακό του ταλέντο στο παρελθόν με την ταινία «The Proposition» ενώνει για μία ακόμη φορά τις δυνάμεις του με τον σκηνοθέτη John Hillcoat στο «Lawless», ένα δράμα με πρωταγωνιστές κάποιους λαθρέμπορους, και αρχηγό τον Tom Hardy.

Όμως και ο μουσικός, συνθέτης και ποιητής, Pete Doherty επιστρέφει στην ηθοποιία με τη συμμετοχή του στο «Confession d'un Enfant du Siècle», την κινηματογραφική μεταφορά δηλαδή της αυτοβιογραφικής νουβέλας του Alfred de Musset του 1830.

Μεγάλες επιστροφές

Από το «Pola X» του 1999, οπότε και είχε προταθεί για Χρυσό Φοίνικα, επιστρέφει 13 χρόνια μετά ο Leos Carax, με την ταινία «Holy Motors» και πρωταγωνίστριες του την Eva Mendes και την Kylie Minogue, δίδυμο που είτε θα αποδειχτεί μεγαλειώδες είτε πάλι καταστροφικό.

Στις μεγάλες επιστροφές κυριαρχεί ο υπέροχος Bernardo Bertolucci, με την εκτός συναγωνισμού «Me and You», ο 89χρονος σκηνοθέτης του «Χιροσίμα αγάπη μου» Alain Resnais, ο οποίος έρχεται στις Κάννες με το «You Ain't Seen Nothing Yet» και τέλος ο Philip Kaufman, συν-σκηνοθέτη της ταινίας «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του Είναι», ο οποίος παρουσιάζει την βιογραφική ιστορία μεταξύ Ernest Hemingway και Martha Gellhorn, με τους Clive Owen και Nicole Kidman στους αντίστοιχους ρόλους.

Πολεμικά και πολιτικοποιημένα

Οι εκτός Χόλιγουντ σταρ είναι συνήθως και οι πιο πολιτικοποιημένοι, έτσι λοιπόν ο Αιγύπτιος Yousry Nasrallah διεκδικεί το Χρυσό Φοίνικα με το «After the Battle». Από την Χιλή, έρχεται ο Pablo Larrain, ο οποίος προσπαθεί να… ανατρέψει τον Πινοσέτ στο «No», αλλά και το πιο ντοκιμενταρίστικο, «Room 237» του Rodney Ascher, σχετικά με τη «Λάμψη» του Stanley Kubrick και την εμμονή πολλών ανθρώπων με τη συγκεκριμένη ταινία. Tέλος, στην ίδια συνομοταξία ανήκει και ο Sergei Loznitsa, που κάνει το ντεμπούτο του στις Κάννες, με το πολεμικό δράμα «In the fog».

«Αποκαλύψεις»

Ο φετινός διαγωνισμός βέβαια έχει και τις ανάλογες αποκαλύψεις, που πάντα χρειάζεται το σινεμά. Ο σκηνοθέτης του «The Precious» Lee Daniels παρουσιάζει το «The Paperboy» με τον πιο «ευτραφή» πλέον Matt McConaughey, τον Zac Efron, τον John Cusack και την Nicole Kidman να διεκδικούν λάμψη και βραβεία..

Ο Matt McConaughey όμως πρωταγωνιστεί και με στο «Mud» του Jeff Nichols, του οποίου το «Shotgun Stories» και το «Take Shelter» αποκάλυψαν ένα νέο ταλέντο. Απ’ την άλλη ο Andrew Dominik, ο οποίος μετά τη «Δολοφονία του Jesse James», φέρνει τον Brad Pitt και τον James Gandolfini με την ταινία του «Κilling them softly», διεκδικώντας και αυτός τη δική του διάκριση.

Ο Ben Wheatley, που με το «Down Terrace» και το «Kill List» έχει αποδείξει την αξία του, φέρνει στις Κάννες το «Sightseers» και ευελπιστεί και αυτός να ανέβει στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο του.

Για περισσότερες πληροφορίες μείνετε συντονισμένοι στη…Ριβιέρα και το 65ο Φεστιβάλ των Καννών που ανοίγει απόψε.