Ανάφη: «Κομπάρσος» σε ρόλο πρωταγωνιστή

anafi-komparsos-se-rolo-protagonisti

ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Η μία είναι όμορφη, γοητευτική και διάσημη. Στην σκιά της όμως, υπάρχει και η άλλη, η ταπεινή, η «αθόρυβη» και άγνωστη στο ευρύ κοινό. Αν ήταν πρωταγωνίστριες σε παραμύθι, η Σαντορίνη, θα ήταν η καλομαθημένη αδερφή και η Ανάφη, η παραμελημένη Σταχτοπούτα. Και όπως σε όλα τα παραμύθια, το τέλος δικαιώνει τους ταπεινούς...

Η μία είναι όμορφη, γοητευτική και διάσημη. Στην σκιά της όμως, υπάρχει και η άλλη, η ταπεινή, η «αθόρυβη» και άγνωστη στο ευρύ κοινό. Αν ήταν πρωταγωνίστριες σε παραμύθι, η Σαντορίνη, θα ήταν η καλομαθημένη αδερφή και η Ανάφη, η παραμελημένη Σταχτοπούτα. Και όπως σε όλα τα παραμύθια, το τέλος δικαιώνει τους ταπεινούς...

Στην ερώτηση «που πήγες διακοπές;», αν η απάντηση είναι «στην Ανάφη», σίγουρα θα εισπράξετε ένα αμήχανο χαμόγελο με την συνοδεία της εξίσου κλισέ ατάκας «α, δίπλα στην Σαντορίνη»…

Μπορεί θεωρητικά να ανήκει στις Κυκλάδες, όμως όσοι την έχουν επισκεφθεί αναφέρουν πως δεν διαθέτει ορισμένα σύγχρονα «κυκλαδίτικα» χαρακτηριστικά, όπως η πολυκοσμία, ο ενοχλητικός θόρυβος από αυτοκίνητα και μηχανές, οι υπερβολικά ακριβές τιμές και ο συνωστισμός στα καταστήματα της Χώρας.

Μια ανόθευτη χούφτα γης μέσα στο πέλαγος

Ανάφη λοιπόν. Η «άσημη» αδερφή της Σαντορίνης, τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς που είναι διατεθειμένοι να αφήσουν πίσω τους τα κάλλη της κοσμοπολίτικης γειτόνισσας προτιμώντας μια απόδραση σε έναν τόπο ανόθευτο και αυθεντικό.

Κίνηση πρώτη, βγάλτε το ρολόι. Κίνηση δεύτερη, προσπαθήστε να αφομοιωθείτε στο περιβάλλον του νησιού και ακολουθήστε τους χαλαρούς ρυθμούς του. Η Ανάφη θα δικαιώσει πλήρως τον μύθο της που θέλει το νησί να «ξεπετάχθηκε» ξαφνικά από το βάθος της θάλασσας προκειμένου να στεγάσει τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες όταν αυτοί γύριζαν από την Κολχίδα.

Κάπως έτσι, θα ξαφνιάσει κι εσάς καθώς θα την προσεγγίζετε τη νύχτα με το πλοίο, με τα λιγοστά της φώτα να αχνοφέγγουν μέσα στο βαθύ σκοτάδι της θάλασσας και το λιμανάκι του Aϊ Νικόλα να αποτελεί την πρώτη εικόνα του ξεχωριστού αυτού νησιού. Ακολουθήστε τον φιδίσιο δρόμο κι ανηφορίστε για τη Χώρα. Τα μικρά, θολωτά σπιτάκια θα τραβήξουν αμέσως την προσοχή σας. Ο πυκνοδομημένος οικισμός της Ανάφης, που απαντάται για πρώτη φορά στα μεσαιωνικά χρόνια αλλά και τα στενά, ασβεστωμένα και λαβυρινθώδη δρομάκια που οδηγούν στο περήφανο ενετικό κάστρο του νησιού θα είναι και οι πρώτες εικόνες που θα εντυπωθούν στο μυαλό σας.

Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι, περίπου 300 άτομα, είναι περήφανοι για τον παραδοσιακό οικισμό τους. Φροντισμένα δρομάκια, ανθισμένοι κήποι, νησιώτικα σπίτια με παραδοσιακές πινελιές, μαρτυρούν πως οι Αναφιώτες αγαπούν αυτή τη μικρή σπιθαμή γης που τους γέννησε και τους ανέθρεψε και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανταποδώσουν στο νησί τους, λίγη από την αγάπη που απλόχερα τους πρόσφερε.

Οι Αναφιώτες έχουν και πολλούς άλλους λόγους να νιώθουν περήφανοι. Ένας από αυτούς είναι και οι προσεγμένες εκκλησιές τους, όπως αυτή του Αγίου Νικολάου, του Χριστού του Σταυρού, του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο, του Αγίου Χαραλάμπους κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ντόπιοι έχουν έμφυτη μέσα τους την καλοσύνη και τη φιλοξενία. Τόσο που καμιά φορά η συμπεριφορά τους σε κάνει να απορείς. Σε αγκαλιάζουν και σε κάνουν άνθρωπο δικό τους προσφέροντάς σου όλα τα καλούδια τους απλόχερα. Ποιος ξέρει, ίσως και αυτός να είναι ο τρόπος τους να απευθύνουν ένα βαθύτερο «ευχαριστώ» στους ταξιδιώτες που δεν προσπέρασαν το νησί τους, να εκφράσουν ένα κρυμμένο χρέος σε εκείνους που ανακάλυψαν την Ανάφη και εν τέλει, την αγάπησαν πολύ.

Την επίσκεψή σας αξίζει και η αρχαιολογική συλλογή του νησιού, για την οποία επίσης καμαρώνουν οι ντόπιοι. Εκεί, θα θαυμάσετε από κοντά σημαντικά ευρήματα από την αρχαία Ανάφη ενώ θα έχετε την ευκαιρία να μελετήσετε και μοναδικές αναπαραστάσεις του νησιού στα μεσαιωνικά χρόνια.

Και αφού ολοκληρώσετε τις περιπλανήσεις σας, ώρα για βόλτα στη Χώρα. Αφήστε τη μηχανή ή το αυτοκίνητο, πριν μπείτε στην πλατεία και ξεκινήστε την εξερεύνηση με τα πόδια. Κάντε μια στάση για την απαραίτητη φωτογραφία στον παλιό μύλο της πλατείας, αγοράστε ζεστό ψωμί από τον φούρνο του νησιού και πιείτε ένα καφεδάκι στο «Αργώ», απολαμβάνοντας τη θέα του απέραντου γαλάζιου αφ’ υψηλού.

Παραλίες για πρωτόπλαστους

Κυκλαδίτικες παραλίες με παχιά άμμο και κρυστάλλινα νερά, ναι. Πολυκοσμία, ομπρέλες, ξαπλώστρες και ενοχλητικές ρακέτες, όχι. Αυτά είναι εν ολίγοις τα χαρακτηριστικά της αυθεντικής αναφιώτικης παραλίας. Ξεκινήστε από την παραλία Κλεισίδι, που συγκεντρώνει και τους περισσότερους επισκέπτες. Εικόνα βγαλμένη από το παράδεισο με χρυσαφένια ακρογιαλιά και νερά να τα… πιείς στο ποτήρι!

Αμμουδιάς συνέχεια στον Μεγάλο Ρούκουνα, την απέραντη παραλία που προτιμούν οι περισσότεροι οπαδοί του ελεύθερου camping, με μήκος που ξεπερνά τα 400 μέτρα. Περπατήστε ξυπόλυτοι στην άμμο που εκτείνεται μέχρι εκεί που φτάνει το βλέμμα και δοκιμάστε να βουτήξετε από τα βραχάκια στο αριστερό μέρος της παραλίας στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου.

Παραλίας συνέχεια με τον Aγιο Νικόλαο, τη Φλαμουρού, τον Μικρό Ρούκουνα, τον βοτσαλωτό Μέγα Ποταμό, το Μοναστήρι, τους Αγίους Αναργύρους με το γραφικό ξωκλήσι και τα γαλάζια νερά, τα Καταλυμάτσα με τα ερείπια αρχαίου λιμανιού και το Κατσούνι. Και αν οι παραλίες με βότσαλα είναι οι αγαπημένες σας, δεν έχετε παρά να αναζητήσετε το Καλαγκάθι, το Κυπαρίσσι, τη Βαγιά και τα Πράσσα με λίγο περισσότερο δρόμο και μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για να φτάσετε.

Κάλαμος: το δυνατό «χαρτί» της Ανάφης

Οι «μυημένοι» που έχουν ήδη επισκεφθεί την Ανάφη θα σας τονίσουν μια και μόνο λέξη: Κάλαμος. Και καθώς η περιέργεια κάθε ταξιδιώτη θεωρείται προσόν, σίγουρα ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε μόλις φθάσετε στην Ανάφη είναι να αναζητήσετε τον Κάλαμο για να διαπιστώσετε από κοντά τις ξεχωριστές του ιδιότητες.

Ξεχάστε πως είστε «καρφωμένοι» μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή και ελάτε να ταξιδέψουμε νοερά στον Κάλαμο. Φορέστε γερά αθλητικά παπούτσια κι ελάτε να σκαρφαλώσουμε μαζί στον πιο μεγάλο βράχο της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Μια λωρίδα γης συνδέει τον Κάλαμο με το νησί της Ανάφης κι ένα ευθύ ανηφορικό δρομάκι για τολμηρούς πεζοπόρους, σε οδηγεί στην κορυφή του πανύψηλου βράχου μετά από ανάβαση περίπου 1,5 - 2 ωρών.

Στην κορυφή, η μοναδική θέα θα σας αποζημιώσει για την, αν μη τι άλλο, δικαιολογημένη κούραση. Εκεί ψηλά, βρίσκεται και το μοναστήρι της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας που μοιάζει σχεδόν απόκοσμο έτσι όπως ξεφυτρώνει στη μέση του πελάγους.

Το ιδιαίτερο αυτό μοναστήρι χτίστηκε στην θέση του αρχαίου ναού του Απόλλωνα, και οι περιηγητές συχνά ψάχνουν να βρουν απομεινάρια μιας άλλης εποχής που δεν υπάρχουν πια. Οι φανατικοί επισκέπτες του νησιού-και είναι πολλοί- συχνά διανυκτερεύουν στην κορυφή του Κάλαμου μόνο και μόνο για να έχουν το προνόμιο να απολαύσουν μια ανατολή που δύσκολα θα ξεχάσουν…

Και αν τα ύψη σας τρομάζουν, υπάρχει και η εναλλακτική λύση του γύρου του μυστηριώδους αυτού φυσικού φαινομένου με καραβάκι, μια εκδρομή που επίσης θα σας μείνει αξέχαστη καθώς οι πανύψηλοι κάθετοι βράχοι προκαλούν δέος. Αν τέλος, η ορειβασία ή η αναρρίχηση αποτελούν αγαπημένες σας δραστηριότητες, τότε τα λόγια είναι μάλλον περιττά καθώς ο Κάλαμος στα δικά σας μάτια παύει να αποτελεί έναν ασυνήθιστο ορεινό όγκο και μετατρέπεται σε μια λαχταριστή πρόκληση…

Αν βρεθείτε στις παρυφές του Κάλαμου, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Δρακοντόσπηλο, ενώ αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε και κάποιο κοπάδι με φώκιες που σύμφωνα με τους ντόπιους εμφανίζεται τακτικά στην περιοχή.

Τους πεζοπόρους όμως, τους ανταμείβει το νησί και με πολλά ακόμα διάσπαρτα μονοπάτια που διατρέχουν σχεδόν όλο το νησί και γεμίζουν τον «σκληρό δίσκο» κάθε ταξιδιώτη με αμέτρητες εικόνες φυσικού κάλλους.

Ολοκληρώστε την περιπλάνησή σας στο νησί με μια βόλτα στην περιοχή Καστέλλι για να ανακαλύψετε τα απομεινάρια της αρχαίας Χώρας και αναζητήστε στα Καταλυμάτσα, το παλιό λιμάνι του νησιού, τα ίχνη από τη ζωή μιας άλλης εποχής. Καλύτερος τρόπος για να ολοκληρωθεί η περιπλάνησή σας στην Ανάφη δεν υπάρχει από το να περάσετε μια βραδιά διασκέδασης στο «Αρμενάκι» όπου στήνονται αυτοσχέδια γλέντια στα οποία συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι επισκέπτες. Aλλωστε, αυτός είναι και ο βασικός λόγος για να έρθει κάποιος στην Ανάφη: απευθύνεται στους λίγους που αναζητούν μια αυθεντική εμπειρία μακριά από ταξιδιωτικά κλισέ. Και αυτοί οι «λίγοι» είναι ίσως και οι μόνοι που μπορούν να αυτοαποκαλούνται ταξιδιώτες και όχι τουρίστες…

Πως θα πάτε;

Η Ανάφη έχει σχετικά «δύσκολη» ακτοπλοϊκή σύνδεση από το λιμάνι του Πειραιά. Αν επιλέξετε την λύση του συμβατικού πλοίου, το ταξίδι σας θα διαρκέσει πολλές ώρες καθώς τα πλοία αυτά σταματούν σε πολλά λιμάνια. Εναλλακτικά, μπορείτε να ταξιδέψετε με κάποιο ταχύπλοο ως την Σαντορίνη και από εκεί να περάσετε στην Ανάφη. Πληροφορίες: ταξιδιωτικό πρακτορείο Ανάφης, τηλ.: 22860-61408. Κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά: 210-42.26.000.

Που θα μείνετε;

Ναι, βρίσκεστε στις Κυκλάδες αλλά καλό θα ήταν να ξεχάσετε την πολυτέλεια και τις ανέσεις που ενδεχομένως έχετε συναντήσει στα υπόλοιπα νησιά του συγκροτήματος από πλευράς καταλυμάτων. Η Ανάφη, ωστόσο, διαθέτει μερικά ξενοδοχεία και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια που θα καλύψουν τις ανάγκες σας. Αναζητήστε το κατάλυμά σας στο www.anafi.gr , τον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Κοινότητας Ανάφης.

Που θα φάτε;

Ψάρια, ψάρια, ψάρια. Ολόφρεσκα, λαχταριστά και πάνω από όλα μαγειρεμένα με νησιώτικη μαστοριά. Το δυνατό «χαρτί» της Ανάφης είναι τα θαλασσινά της που θα δοκιμάσετε στην ταβέρνα «Αλεξάνδρα», στο «Λιοτρίβι» και στον «Aνεμο» στη Χώρα, στο «Ακρογιάλι» στον Aγιο Νικόλαο καθώς και στα ταβερνάκια του Ρούκουνα. Οι Αναφιώτες επίσης αγαπούν τις ιδιαίτερες γεύσεις, όπως τις αιμαθιές (που θυμίζουν μαγειρίτσα), το τζονάρι (χοιρινό κρέας σβησμένο με κρασί και μαγειρεμένο με κρεμμύδια και πατάτες) και τα πιτάρια (χειροποίητα μακαρόνια), πιάτα που αν τα βρείτε σε κάποιο εστιατόρια μην παραλείψετε να δοκιμάσετε. Όσο για γλυκά; Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα μελιτερά (γλυκά τυροπιτάκια με μυζήθρα) και τα ξεροτήγανα.

Που θα διασκεδάσετε;

Σίγουρα το γλέντι που δύσκολα θα ξεχάσετε, ξεφεύγει από τα καθιερωμένα και γίνεται στο «Αρμενάκι», στην πλατεία της Χώρας, με μπουζούκι, κιθάρα, ακορντεόν και καλή διάθεση. Το «Αργώ» στη Χώρα ανοίγει από το απόγευμα για καφέ και παγωτό αλλά τις βραδινές ώρες λειτουργεί ως μπαράκι με ροκ ελληνική και ξένη μουσική.

Αν παρ’ όλα αυτά είστε αμετανόητοι νυχτόβιοι, ο «Μύλος» και οι «Μάντρες» προσφέρουν καλή μουσική και ποτό μέχρι πρωίας.

Οδηγίες προς ναυτιλομένους:

Πριν ξεκινήσετε για την επίσκεψή σας στη γραφική Ανάφη, καλό θα ήταν να γνωρίζετε κάποια βασικά και χρήσιμα πράγματα, όπως:

-Φαρμακείο δεν υπάρχει στο νησί. Το αγροτικό ιατρείο έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να παρέχει φάρμακα κατόπιν ιατρικής συνταγής. Αν λοιπόν έχετε ανάγκη από κάποια φαρμακευτική αγωγή, φροντίστε από πριν να προμηθευτείτε τα απαραίτητα.

-Σ’ αυτό το πραγματικά ξεχωριστό νησί, φροντίστε να μην…. ξεμείνετε από χρήματα. Όχι, δεν σας παρακινούμε να κάνετε οικονομία λόγω της γενικότερης δυστοκίας αλλά κυριολεκτούμε, καθώς στην Ανάφη δεν υπάρχει τράπεζα. Αν χρειαστεί να κάνετε κάποιες συναλλαγές, θα εξυπηρετηθείτε μέσω ενός ΑΤΜ, όμως και αυτό, λόγω υπερβολικής χρήσης δεν δουλεύει πάντα…

-Τέλος, το μοναδικό βενζινάδικο του νησιού, λειτουργεί και αυτό με συγκεκριμένο ωράριο. Φροντίστε να το μάθετε έγκαιρα, για να μην αντιμετωπίσετε δυσάρεστες εκπλήξεις…

Κείμενο: Λιλή Καρακώστα, φωτογραφίες: Βάλια Κανελλοπούλου