Love is in the air: τα 5 πιο διάσημα ζευγάρια της λογοτεχνίας

love-is-in-the-air-ta-5-pio-diasima-zeugaria-tis-logotexnias-pio-diasima-zeugaria-tis-logotexnias

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2012

Μπορεί η καθημερινότητα να έχει κάνει τους περισσότερους από μας κυνικούς και βιαστικούς αλλά η αλήθεια είναι ότι θέλουμε ένα ρομάντζο στη ζωή μας…έστω και ανεκπλήρωτο.

Με βάση αυτό το ανομολόγητο «παράπονο» και σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε από το περιοδικό Forbes, το click@Life σας παραθέτει λοιπόν τα 5 πιο διάσημα ερωτευμένα ζευγάρια της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Για να εντείνουμε το ενδιαφέρον φυσικά θα ξεκινήσουμε από το νούμερο 5. Ο Mr. Darcy και η Elizabeth Bennet από την «Περηφάνια και προκατάληψη» της Jane Austen, δικαιωματικά έχουν θέση σε αυτή τη λίστα. Ειρωνεία, σαρκασμός, χιούμορ και μία αγάπη μεταξύ των δύο εραστών, έχουν δοθεί με ξεχωριστή προσέγγιση από τη συγγραφέα. Τα όποια εμπόδια φυσικά υπερνικούνται και αφού η περηφάνια της μιας πλευράς και η προκατάληψη της άλλης σιγά σιγά προσπερνώνται, οι χαρακτήρες παίρνουν τη θέση στο βάθρο των πιο ερωτευμένων ζευγαριών της λογοτεχνίας.

Όταν ο Rhett Butler πρωτοαντίκρισε τη Scarlett O´Hara, κατάλαβε ότι αύριο …θα ξημέρωνε μία άλλη μέρα. Στο νούμερο 4, το «Όσα παίρνει ο άνεμος» της Margaret Mitchell, αποτελεί κλασική αξία στους μεγαλύτερους και πιο παθιασμένους έρωτες …με τα ανάλογα τερτίπια που απαιτεί μια τέτοια ιστορία. Το γεγονός ότι το βιβλίο έγινε μπεστ σέλερ και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με κατεύθυνση προς τα…Όσκαρ, αποδεικνύει από μόνο του ότι ο έρωτας μεταξύ των δύο αν και ταραχώδης, αφήνει μία χαραμάδα ελπίδας.

Ξεχνώντας το Νότο της Αμερικής, μεταφερόμαστε στο νούμερο 3 και σε μία τεράστια μορφή που…μυρίζεται τον έρωτα. Ο λόγος για τον Cyrano και την λατρεμένη του Roxane, που μέσα από το έργο «Cyrano de Bergerac» του Γάλλου ποιητή και δραματουργού, Edmond Eugène Alexis Rostand, έμαθε όλος ο κόσμος την έννοια του ρομαντισμού. Ο ιππότης στην ψυχή, Cyrano de Bergerac χαρίζει τους ρομαντικούς του στίχους στον αντίπαλο του, επειδή φοβάται ότι η όμορφη Roxane δεν θα τον αγαπήσει ποτέ εξαιτίας του αποκρουστικού παρουσιαστικού του. Η πραγματική αγάπη θα νικήσει και τελικά ο εσωτερικός κόσμος του Cyrano θα κατακτήσει την αγαπημένη της καρδιάς του.

Τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Emily Brontë βρίσκονται στο νούμερο 2 και όχι άδικα αφού είναι αναμφισβήτητα ένας ύμνος στο πάθος και την αγάπη ανάμεσα στην Cathy και τον Heathcliff. Ο ισχυρός δεσμός που νιώθουν και οι δύο καταδεικνύει περίτρανα ότι πρόκειται για «αδελφές ψυχές» παρά την καταστροφική πλευρά της ιστορίας τους. Πρόσφατα μάλιστα με την εμμονή του «Twilight», τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» γνωρίζουν νέο κοινό, καθώς η ηρωίδα Μπέλα διαρκώς διαβάζει το βιβλίο της Emily Brontë.

Δυστυχώς για τους υπόλοιπους συγγραφείς και τα ερωτευμένα ζευγάρια τους, κανείς ακόμα δεν έχει καταφέρει να εκθρονίσει τον αιώνιο έρωτα μεταξύ «Ρωμαίου και Ιουλιέτας». Το κλασικό έργο του William Shakespeare με τις ανυπέρβλητες οικογενειακές διαμάχες αλλά και το τραγικό τέλος του αιώνιου έρωτα των δύο νέων, κατακτά για μία ακόμα φορά την κορυφή στα πιο ερωτευμένα ζευγάρια της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Εξάλλου ένας έρωτας που δεν έχει προλάβει να φθαρεί, λογικό είναι να παραμένει στο νούμερο ένα.

«Καληνύχτα καληνύχτα, τούτη η πίκρα του χωρισμού έχει μια γλύκα τόση, που καληνύχτα θα σου λέω μέχρι να ξημερώσει».

Φωτογραφίες: imdb

ΣΟΦΗ ΖΙΩΓΟΥ