15 εύκολοι τρόποι για να κάψετε περισσότερο λίπος

15-eukoloi-tropoi-gia-na-kapsete-perissotero-lipos

ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΜΑΙΟΥ 2012

Αν είστε από εκείνους που πιστεύουν ότι η απώλεια βάρους είναι μια «επίπονη» διαδικασία, σας προτείνουμε τις παρακάτω εύκολες «στρατηγικές» που θα επιταχύνουν το μεταβολισμό σας και θα κάνουν την απώλεια βάρους «παιχνίδι».

Βελτιώστε το μεταβολικό ρυθμό σας και χάστε βάρος πιο γρήγορα, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Μην κάνετε δίαιτα

Το θέμα δεν είναι να τρώτε λιγότερο, αλλά να τρώτε περισσότερες θρεπτικές τροφές, να αποφεύγετε τις άσκοπες θερμίδες και να αισθάνεστε πλήρεις και με ενέργεια όλη την ημέρα. Αυτό είναι το σημαντικό, γιατί ο περιορισμός των τροφών, θα βλάψει το μεταβολισμό σας. Όταν το σώμα νιώθει πείνα, αντιδρά με την επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού, για να διατηρήσει τα υπάρχοντα αποθέματα ενέργειας.

Το χειρότερο όταν κάνετε μια αυστηρή δίαιτα, είναι ότι θα αρχίσετε να «καίτε» μυϊκό ιστό, γεγονός που δίνει στον… εχθρό σας, το λίπος, ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Ο μεταβολισμός σας επιβραδύνει επιπλέον και το λίπος διεκδικεί περισσότερο έδαφος.

Κοιμηθείτε νωρίτερα

Μια μελέτη στη Φινλανδία, εξέτασε δίδυμα αδέλφια και ανακάλυψε ότι σε κάθε ένα από αυτά, το άτομο που κοιμόταν λιγότερο και είχε περισσότερο άγχος, είχε και περισσότερο σπλαχνικό λίπος.

Φάτε περισσότερη πρωτεΐνη

Το σώμα μας χρειάζεται πρωτεΐνη για να διατηρήσει άπαχους μυς. Σε ένα άρθρο του 2006 στο American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητές υποστήριξαν ότι η τότε συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών (0,36 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους), ήταν θλιβερά ανεπαρκής για όποιον κάνει γυμναστική με αντιστάσεις και πρότεινε για τις γυναίκες 0,54-1 γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους. Συμπεριλάβετε λοιπόν άπαχο κρέας, καρύδια, ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, στα γεύματά σας.

Προτιμήστε τα βιολογικά προϊόντα όποτε μπορείτε

Καναδοί ερευνητές αναφέρουν ότι η διατροφή με τρόφιμα με ρύπους από φυτοφάρμακα, οι οποίοι αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα, επιβραδύνουν το μεταβολισμό, ίσως επειδή οι τοξίνες επηρεάζουν τη διαδικασία καύσης. Με άλλα λόγια, τα φυτοφάρμακα καθιστούν πιο δύσκολο το να χάσει κάποιος κιλά.

Φυσικά, δεν είναι πάντα εύκολο να βρει κανείς-ή να αγοράσει-βιολογικά προϊόντα. Σε γενικές γραμμές, τροφές με φλούδα όπως το αβοκάντο, το γκρέιπφρουτ και οι μπανάνες, αποτελούν καλές επιλογές. Αλλά επιλέξετε βιολογικά, όταν αγοράζετε σέλινο, ροδάκινα, φράουλες, μήλα, μούρα, νεκταρίνια, πιπεριές, σπανάκι, λάχανο, κεράσια, πατάτες, σταφύλια κ.ά, που τείνουν να έχουν τα υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων.

Κουνηθείτε

Είτε κάθεστε, είτε στέκεστε όρθιοι στο χώρο εργασίας σας, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη σιλουέτα σας, αλλά και στη φυσική σας κατάσταση. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι, ανακάλυψαν ότι η ακινησία (4 ώρες ή περισσότερο), προκαλεί μια σχεδόν διακοπή της λειτουργίας ενός ενζύμου που ελέγχει το λίπος και το μεταβολισμό της χοληστερόλης. Για να διατηρήσετε αυτό το ένζυμο και να αυξήσετε την καύση λίπους, φροντίστε να κινείστε όσο περισσότερο μπορείτε.

Πίνετε κρύο νερό

Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι 6 φλιτζάνια κρύο νερό την ημέρα, μπορεί να αυξήσουν το μεταβολισμό, κατά περίπου 50 θερμίδες την ημέρα -αρκετές για να χάσετε 2,5 κιλά σε ένα χρόνο, με ουσιαστικά μηδενική επιπλέον προσπάθεια. Η αύξηση μπορεί να προέρχεται από την εργασία που χρειάζεται για να θερμάνει το νερό και να φτάσει στη θερμοκρασία του σώματος.

Φάτε καυτερά

Έχει αποδειχθεί ότι η καψαϊκίνη, η ουσία που δίνει στις καυτερές πιπεριές την πικάντικη γεύση τους, μπορεί επίσης να ενισχύσει τον μεταβολισμό μας. Η κατανάλωση περίπου μιας κουταλιάς της σούπας ψιλοκομμένης πιπεριάς (κόκκινης ή πράσινης) ενισχύει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutritional Science and Vitaminology. Το αποτέλεσμα: μια προσωρινή αύξηση του μεταβολισμού κατά περίπου 23%. Προσθέσετε πιπεριές σε σάλτσες, στη σαλάτα, στην πίτσα και στα ζυμαρικά.

Ενέργεια από το πρωί

Το πρωινό ενεργοποιεί το μεταβολισμό μας και δεν είναι τυχαίο ότι όσοι παραλείπουν αυτό το γεύμα έχουν 4 1/2 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι. Όσο πιο καλό πρωινό, τόσο το καλύτερο για την υγεία και8 τη σιλουέτα σας. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology, οι εθελοντές που έπαιρναν 22-55% των συνολικών θερμίδων τους στο πρωινό, έπαιρναν σχεδόν τα μισά κιλά σε σχέση με αυτούς που δεν έτρωγαν πρωινό ή έτρωγαν λίγο, σε διάστημα 4 χρόνων.

Πίνετε καφέ ή τσάι

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό μας κατά 5-8% -καίγοντας περίπου 98 έως 174 θερμίδες την ημέρα. Ένα φλιτζάνι τσάι, μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό κατά 12%, σύμφωνα με μια ιαπωνική μελέτη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες, στο τσάι, είναι αυτά που ενισχύουν το μεταβολισμό.

Καταπολεμήστε το λίπος με φυτικές ίνες

Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες φυτικές ίνες μπορεί να αυξήσουν την καύση λίπους έως και 30%. Έχει αποδειχθεί ότι όσοι τρώνε περισσότερες ίνες, παίρνουν λιγότερο βάρος με την πάροδο του χρόνου. Προσπαθήστε να τρώτε περίπου 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, δηλαδή περίπου τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών.

Τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στους μυς, ώστε αυτοί να κάψουν το λίπος. Διαφορετικά θα έχετε χαμηλή ενέργεια και μειωμένο μεταβολισμό. Τα οστρακοειδή, το άπαχο κρέας, τα φασόλια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου.

Περισσότερη βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του μυϊκού ιστού. Αποκτήστε το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (400 IU), με μια μερίδα σολομού, εμπλουτισμένο γάλα και δημητριακά, αυγά κ.ά.

Πίνετε γάλα

Η ανεπάρκεια ασβεστίου, η οποία είναι συνηθισμένη σε πολλές γυναίκες, μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ασβεστίου μέσω γαλακτοκομικών τροφίμων, όπως αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του λίπους από άλλα τρόφιμα.

Τρώτε καρπούζι

Το αμινοξύ αργινίνη, στο οποίο είναι πλούσιο το καρπούζι, μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους, σύμφωνα με το περιοδικό Journal of Nutrition. Σε μια εργαστηριακή μελέτη, η προσθήκη αυτού του αμινοξέως στη διατροφή παχύσαρκων ποντικιών, ενίσχυσε την οξείδωση του λίπους και της γλυκόζης. Άλλες πηγές αργινίνης είναι τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Όλες οι χημικές αντιδράσεις του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, εξαρτώνται από το νερό. Εάν είμαστε αφυδατωμένοι, μπορεί να καίμε μέχρι και 2% λιγότερες θερμίδες, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.