Αντιοξειδωτικά: σε ποιες τροφές θα τα βρούμε;

antiokseidotika-se-poies-trofes-tha-ta-broume

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΜΑΙΟΥ 2012

Αν το τσάι βρίσκεται στο καθημερινό, διατροφικό σας πλάνο για τα αντιοξειδωτικά του, δείτε τι άλλο μπορείτε να προσθέσετε στη λίστα σας, έτσι ώστε να παραμείνετε νέοι και υγιείς για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει άρθρο υγείας ή διατροφής που να μην αναφέρεται στα αντιοξειδωτικά, ενώ έχουν κυκλοφορήσει και αρκετές αντιοξειδωτικές δίαιτες που υπόσχονται όχι μόνο να μας αδυνατίσουν, αλλά και να διατηρήσουν τη νεανικότητα και την υγεία μας. Τι συμβαίνει, όμως, με αυτά τα αντιοξειδωτικά;

Για να καταλάβετε καλύτερα περί τίνος πρόκειται, σκεφτείτε αρχικά τα τρόφιμα που αποκτούν καφέ χρώμα, έχουν άσχημη γεύση ή μυρωδιά και με λίγα λόγια αρχίσουν να σαπίζουν. Αυτό που συμβαίνει είναι στην ουσία η οξείδωση των διάφορων συστατικών τους, κάτι ανάλογο που συμβαίνει και στον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου εμφανίζονται φυσιολογικά στον οργανισμό μας, αλλά υπάρχει περίπτωση να βρίσκονται σε πλεόνασμα λόγω της μολυσμένης ατμόσφαιρας, της κακής διατροφής, του καπνίσματος, του αλκοόλ, των υπεριωδών ακτίνων κ.ο.κ. Τότε γίνονται βλαβερές για εμάς, καθώς καταστρέφουν τις μεμβράνες των κυττάρων και μεταλλάσσουν το DNA, επισπεύδοντας τη διαδικασία γήρανσης και οδηγώντας σε ανάπτυξη διάφορων ασθενειών (αρθρίτιδας, καρδιοπάθειας, καρκίνου κ.ά.). Κι εδώ έρχεται η σημαντική παρουσία των αντιοξειδωτικών.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που δρουν προς εξουδετέρωση των αρνητικών επιδράσεων του οξυγόνου, προστατεύουν τα κύτταρα, δεσμεύουν και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες ελαχιστοποιώντας ή και εξουδετερώνοντας τις βλαβερές συνέπειές τους, θωρακίζοντας την υγεία μας, έσω και έξω. Όταν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών του οργανισμού μας είναι σε χαμηλά επίπεδα, τότε επέρχεται το οξειδωτικό στρες, το οποίο μας καθιστά επιρρεπείς στις παραπάνω ασθένειες, καθώς το ανοσοποιητικό μας αποδυναμώνεται.

Για να κρατήσουμε, λοιπόν, τον εαυτό μας νέο και υγιή για περισσότερα χρόνια, χρειάζεται να προσθέσουμε στη διατροφή μας σε καθημερινή βάση, τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, οι οποίες θα καταπολεμήσουν το πλεόνασμα των ελεύθερων ριζών. Ανάμεσα στα αντιοξειδωτικά θα βρούμε τη βιταμίνη Α, τη βιταμίνη Ε, τη βιταμίνη C, το σελήνιο, τη βήτα-καροτίνη, τα φλαβονοειδή, τις πολυφαινόλες κ.ά.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές σύμφωνα με τη Mayo Clinic, έχετε, όμως, υπόψη σας ότι πρέπει να καταναλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερες, έτσι ώστε να προστατέψετε τον οργανισμό σας από διαφόρων ειδών βλάβες, λαμβάνοντας ευρεία γκάμα αντιοξειδωτικών.

Βατόμουρα: Τα βατόμουρα και τα υπόλοιπα φρούτα της ίδιας οικογένειας, όπως τα κράνα, οι φράουλες, τα μύρτιλα και τα σμέουρα, βρίσκονται ψηλά στη λίστα των αντιοξειδωτικών τροφών, όσο μικρά κι αν είναι στο… μάτι. Έχουν πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού, στην παρεμπόδιση καρδιακών παθήσεων, κάποιων μορφών καρκίνου, οστεοπόρωσης, ενώ βοηθά τον οργανισμό μας να απορροφά καλύτερα το σίδηρο. Ακόμη, τα φρούτα αυτά είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, όπως επίσης και σε φυτοχημικά (ανθοκυάνες και φλαβονοειδή), αυξάνοντας την αντιοξειδωτική τους δράση. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευση στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, 1 φλιτζάνι βατόμουρα βρίσκεται στη 2η θέση της λίστας των πιο αντιοξειδωτικών τροφών.

Κόκκινα φασόλια: Στα παιδικά μας χρόνια μπορεί να κάναμε τα πάντα για να τα γλιτώσουμε, σήμερα, όμως, τα χρειαζόμαστε στη διατροφή μας, τόσο τα μικρά κόκκινα φασόλια, όσο και τα… μαύρα, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Απομακρύνουν γρήγορα τις τοξίνες από τον οργανισμό και αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές πηγές φλαβονοειδών, κατέχοντας την πρώτη θέση στη λίστα της δημοσίευσης του Journal of Agricultural and Food Chemistry, σε μόλις μισό φλιτζάνι.

Αγκινάρα: Πλούσια σε ανθοκυανίνη, ρουτίνη, λουτεολίνη και άλλα αντιοξειδωτικά, η αγκινάρα, σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από όλα τα λαχανικά. Αν η κλασσική συνταγή (αγκινάρες αλά πολίτα) δεν σας ενθουσιάζει, προσθέστε το λαχανικό αυτό στη σαλάτα ή την πίτσα σας, έτσι ώστε να το καταναλώνετε πιο εύκολα και πιο συχνά.

Σπανάκι: Σε μια από τις πρώτες θέσεις αντιοξειδωτικών λαχανικών βρίσκεται και το σπανάκι, στο οποίο έχουν διαπιστωθεί περισσότερα από 10 είδη φλαβονοειδών, ενώ είναι πλούσιο και σε πολυφαινόλες. Μάλιστα, τα φλαβονοειδή του σπανακιού προστατεύουν τον οργανισμό και από διάφορα είδη καρκίνου, όπως από τον καρκίνο του οισοφάγου, των ωοθηκών κ.ά.

Κεράσια: Κατάλληλα για σνακ με ελάχιστες θερμίδες ανά πάσα στιγμή της ημέρας, τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες (στις οποίες οφείλουν το χρώμα τους), προστατεύοντας τα κύτταρα και σε άλλα φλαβονοειδή, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε βιταμίνη C. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των κερασιών, όμως, δεν σταματούν εκεί, αφού είναι πλούσια και σε βήτα-καροτένιο, το οποίο μέσα στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, προστατεύοντας την κυτταρική μεμβράνη και παρουσιάζοντας αντιγηραντική δράση.

Ρίγανη: Με πολλές πηγές να αναφέρουν ότι η ρίγανη αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες αντιοξειδωτικές τροφές, με μέχρι και 20 φορές πιο υψηλή δράση από άλλα βότανα, σίγουρα κάνουμε καλά που την πασπαλίζουμε στη χωριάτικη σαλάτα μας. Μάλιστα, κάποιες μελέτες την αναγνωρίζουν ως 4 φορές πιο αντιοξειδωτική και από τα βατόμουρα, ενώ φαίνεται να ξεπερνάει και τα μήλα, αλλά και τα πορτοκάλια σε αντιοξειδωτική δράση.

Καρύδια: Οι… αρχηγοί των ξηρών καρπών περιέχουν τα πιο πολλά και ισχυρά αντιοξειδωτικά σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς και το γεγονός ότι καταναλώνονται άψητα τους δίνει μεγάλη αξία, αφού με το ψήσιμο τα αντιοξειδωτικά μιας τροφής μειώνονται ως προς την ποιότητά τους. Ακόμα, σύμφωνα με αμερικάνικες έρευνες, τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε στο καρύδι, είναι πιο ισχυρά από τη βιταμίνη Ε. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι και τα φουντούκια και τα αμύγδαλα.

Μαύρη σοκολάτα: Μετά απ’ όλα τα παραπάνω, ήρθε η ώρα και για το επιδόρπιο. Η μαύρη σοκολάτα, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες αλλά και με πλήθος παλαιότερων ερευνών, είναι πλούσια σε πληθώρα αντιοξειδωτικών, μεταξύ των οποίων και σε πολυφαινόλες, σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι τη χαρακτηρίζουν ως σούπερ-τροφή. Τα πειράματα των ερευνητών, μεταξύ άλλων, έδειξαν ότι η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτική δράση που ξεπερνάει όχι μόνο αυτή άλλων ειδών σοκολάτας, αλλά και κάποιων φρούτων.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ