Το «Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα» συλλαμβάνει τη ματαιότητα αλλά και το νόημα της ζωής

mia-poli-dipla-sti-thalassa
ΤΡΙΤΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Η ταινία του Κένεθ Λόνεργκαν είναι ένα απόλυτα ρεαλιστικό ανθρώπινο δράμα που αποτελεί την ήρεμη δύναμη των φετινών Όσκαρ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CLICKATLIFE ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ 2017

Οι ταινίες που πηγαίνουν στα Όσκαρ διαθέτουν ως συνήθως κάποια σταθερά κοινά χαρακτηριστικά, με αρκετές από αυτές να μην έχουν κάποια ιδιαίτερη αξία μακριά από την κουβέντα γύρω από τα Όσκαρ. Υπάρχουν όμως και κάποιες αλλες, οι οποίες μέσα από τα βραβεία βρίσκουν ευκαιρία να ανοιχτούν σε ένα μεγάλο κοινό που διαφορετικά δε θα είχε καν την ευκαιρία να γνωρίσει την ύπαρξή τους. Μία τέτοια περίπτωση είναι το «Manchester by the Sea» (η ελληνική απόδοση είναι «Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα»), αποσπώντας έξι υποψηφιότητες για τα 89α βραβεία Όσκαρ. 

Το φιλμ του Κένεθ Λόνεργκαν είναι ένα βραδυφλεγές δράμα που παίρνει το χρόνο του και επενδύει στους χαρακτήρες του, παρουσιάζοντας την ιστορία τους βήμα προς βήμα και χωρίς να βιάζεται να σε εντυπωσιάσει με τις ανατροπές. Πρωταγωνιστής είναι ο Κέισι Άφλεκ στο ρόλο ενός άντρα που έχει βιώσει μία φρικτή τραγωδία που μας αποκαλύπτεται στην πορεία, και ο οποίος καλείται να συμπαρασταθεί στον 16χρονο ανιψιό του όταν ο αδερφός του πεθάνει πριν καν προλάβει κανείς να πάει στο νοσοκομείο. Ο χαρακτήρας του Άφλεκ είχε μία κανονική ζωή σε μία μικρή παραθαλάσσια πόλη της Μασαχουσέτης, μέχρι να τον χτυπήσει η μοίρα και να αναγκαστεί να μετακομίσει στην Βοστώνη. Καθώς όμως αναλαμβάνει την κηδεμονία του ανηλίκου ανιψιού του, επιστρέφει και προσπαθεί να διαχειριστεί μία ακόμη πολύ δύσκολη κατάσταση. 

Ο Λόνεργκαν είναι ο άνθρωπος πίσω από το «Margaret», μία από τις πιο υποτιμημένες ταινίες της προηγούμενης δεκαετίας και φαίνεται πως επιτέλους αναγνωρίζεται η αξία του σημαντικού αυτού δημιουργού. Το «Manchester by the Sea» πέρα από ένα πολύ καλοφτιαγμένο δράμα, είναι ένα ανάγλυφο και αφιλτράριστο αποτύπωμα της ίδιας της ζωής. Μέσα από λεπτούς χειρισμούς και με έμφαση σε «μικρά» πράγματα, πετυχαίνει να εκφράσει τόσο τη ματαιότητα της ζωής, όσο και το νόημα της που είναι ότι πάντα συνεχίζεται και αν εσύ αποφασίσεις να μείνεις πίσω, είναι καθαρά δική σου επιλογή. Η ερμηνεία του Κέισι Άφλεκ είναι συγκλονιστικά τέλεια, αφού χαμηλόφωνα και χωρίς να μας αφήνει να διεισδύσουμε στον χαρακτήρα του, καταφέρνει να μας πει τόσα πολλά για αυτόν, χτίζοντας εν τέλει έναν αληθινό άνθρωπο που έχει περάσει πράγματι μία πολύ σκληρή δοκιμασία. Κάθε ματιά και κάθε παύση μάρτυρα ότι υπάρχει κάτι περισσότερο απ' ό,τι φαίνεται. Κάθε μπρος-πίσω στο χρόνο είναι και από μία μαχαιριά. 

Μέσα από μικρές καθημερινές στιγμές ο Λόνεργκαν μιλά για το στιγμιαίο της ζωής, για το πέρασμα του χρόνου που τσακίζει τα πάντα και για το πώς οι τραγωδίες που αφήνει πίσω του βιώνονται προσωπικά, με ανθρώπους να μένουν μετέωροι στο χωροχρόνο, αδυνατώντας να κάνουν μία δεύτερη αρχή. Έχετε ακούσει ήδη αρκετά για το «Manchester by the Sea» και θα διαβάσετε αρκετά ακόμη και για αυτό ίσως οι προσδοκίες σας είναι υψηλές προς μία διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που πρέπει. Δεν πρόκειται για ένα οσκαρικό δράμα από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Είναι ένα φιλοσοφημένο φιλμ με εμπειρία γύρω από τη ζωή και δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις μέσα από μία γυάλα. Όσο μεγαλύτερος, πιο ώριμος και «ψημένος» είσαι από τη ζωή, τόσο περισσότερο θα αντιληφθείς ότι είναι ένα αριστούργημα, το οποίο μέσα από μία μικρή ιστορία καταφέρνει να πει τα πάντα. Αν δεν έχεις ζήσει πολλές αντίστοιχες εμπειρίες τότε θα αναγνωρίσεις την αξία της ταινίας, θα θεωρήσεις όμως τον ντόρο γύρω από αυτήν χωρίς λόγο, για να αναθεωρήσεις βέβαια μετά από κάποια χρόνια. 

Η λύτρωση έρχεται, αλλά μόνο μέσα από τη συνειδητοποίηση της ματαιότητας. Και δε μιλάμε για μία ζοφερή κατάσταση κατά την οποία τίποτα δεν έχει σημασία. Σαφώς και ο χαρακτήρας του Άφλεκ έχει φτάσει στο σημείο να μην τον ενδιαφέρει αν θα ζήσει ή όχι, επειδή ωστόσο έχει φτάσει ως εκεί, είναι ικανός να διακρίνει όσα πραγματικά μετράνε. Και μέσα από τη σχέση που αναπτύσσει με τον ανιψιό του αντιλαμβάνεται ότι μπορεί η ζωή να είναι σκληρή και να αλλάζει τα σχέδιά μας από τη μία στιγμή στην άλλη, θα έχουμε όμως τη στιγμή και την ικανότητα να τη μοιραζόμαστε με τους άλλους. Αυτή η αλληλοβοήθεια είναι και η ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης και λειτουργεί ως αντίβαρο στην απεραντοσύνη του σύμπαντος. Τα Όσκαρ θα έρθουν και θα φύγουν, ταινίες σαν το «Manchester by the Sea» όμως μένουν και θα γίνονται μόνο σπουδαιότερες μπροστά στα μάτια μας με κάθε επαναληπτική προβολή. 

Μη χάσετε στα Novacinema αποκλειστικά μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες που ξεχωρίζουν στο box office, αλλά και που διακρίνονται σε μεγάλα βραβεία (La La Land, Aστακός).

 

ΓΜ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CLICKATLIFE ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ 2017