Μαϊντανός: η… γαρνιτούρα με τα πολλά οφέλη

maintanos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Στην αρχαία Ελλάδα τον χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για διάφορες παθήσεις, ενώ σήμερα γαρνίρει με επιτυχία πολλά πιάτα της μεσογειακής –κι όχι μόνο- κουζίνας. Πρέπει, όμως, να πάψουμε να τον αντιμετωπίζουνμε μόνο σαν γαρνιτούρα και να του αναθέσουμε βασική θέση στα πιάτα μας. Δείτε γιατί.

Νέες αφίξεις στον χώρο της γεύσης, κριτικές εστιατορίων και όλα τα γαστρονομικά νέα

Ο μαϊντανός αποτελεί βότανο με μεγάλη θρεπτική αξία, αφού είναι πηγή φυλλικού οξέος και σιδήρου, πλούσιος σε βιταμίνη Β12, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, αλλά και βιταμίνη Κ. Χάρη στα ωφέλιμα στοιχεία του, ο μαϊντανός:

  • Τονώνει τον οργανισμό και την καρδιά, ενώ χαρίζει δύναμη κι ενέργεια χάρη στο σίδηρο
  • Κάνει καλό στο νευρικό σύστημα και τη μνήμη, λόγω της βιταμίνης Β12
  • Θωρακίζει το ανοσοποιητικό απέναντι σε ιώσεις χάρη στη βιταμίνη C
  • Ωφελεί την όραση με τη βιταμίνη Α και παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος λόγω της βιταμίνης Κ
  • Έχει διουρητική δράση που μας ωφελεί στα νεφρά, ενώ θεωρείται ότι το τσάι του κάνει καλό στην πέψη και μπορεί να ανακουφίσει τις γυναίκες από τις κράμπες της περιόδου.

Προσθέστε τον στη σάλτσα ντομάτας, στα ζυμαρικά σας, στη σαλάτα σας, στο κρέας κατσαρόλας, σε διάφορες πίτες με κρέας ή τυρί, αλλά και στα θαλασσινά σας, όπως στις γαρίδες και τα καλαμαράκια.

Για να τον αποθηκεύσετε σωστά, συντηρήστε τον στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα, αφού τον τυλίξετε σε νωπό χαρτί κουζίνας. Εναλλακτικά, βάλτε τον για μερικές ώρες στην κατάψυξη, τοποθετήστε τον στη συνέχεια σε πλαστική σακουλίτσα και μετά ξανά στην κατάψυξη, μέχρι περίπου 6 μήνες.