Έργο του Gustav Klimt δημοπρατήθηκε για 55,9 εκατομμύρια ευρώ

gustav-klimt-2
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

«Ήταν μια σπουδαία βραδιά για την αγορά έργων τέχνης», σχολίασε η Sotheby’s.

Ένας πίνακας του Gustav Klimt δημοπρατήθηκε για 48 εκατομμύρια λίρες (δηλαδή 55,9 εκατομμύρια ευρώ) από τον οίκο Sotheby’s την Τετάρτη το βράδυ. Πρόκειται για την τρίτη πιο ακριβή πώληση για έργο τέχνης σε όλη την Ευρώπη. Το «Bauerngarten (Blumengarten)» του Klimt, το οποίο απεικονίζει έναν κήπο, είχε αποτιμηθεί αρχικά στις 35 εκατομμύρια λίρες.

Οι τέσσερις πλευρές που κατέθεσαν προσφορές τηλεφωνικά ανταγωνίστηκαν σθεναρά, φέρνοντας το τελικό ποσό για το έργο στις 48 εκατομμύρια λίρες. Όπως δήλωσαν εκτιμητές, η συγκεκριμένη πώληση ήταν ενδεικτική του αυξημένου ενδιαφέροντος που έχει παρατηρηθεί τελευταία για έργα μεγάλων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα.

Ο Klimt ζωγράφισε το συγκεκριμένο έργο το 1907, κατά την «χρυσή» του περίοδο.

«Ήταν μια σπουδαία βραδιά για την αγορά έργων τέχνης», σχολίασε η πρόεδρος της Sotheby’s Europe, Helena Newman. Το ίδιο βράδυ δημοπρατήθηκαν έργα ιμπρεσιονισμού, σύγχρονης και σουρεαλιστικής τέχνης συνολικής αξίας 194,8 εκατομμυρίων λιρών (226,9 εκ. ευρώ), ποσό ρεκόρ για δημοπρασίες στο Λονδίνο. Από την πλευρά του, ο διευθυντής των εμπόρων τέχνης Dickinson του Λονδίνου, James Roundell, εξήγησε ότι «υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση εμπιστοσύνης των επενδυτών», αφού την ίδια μέρα ο δείκτης Dow Jones ανέβηκε πάνω από 300 μονάδες.