Jane Fonda: «Έπεσα θύμα βιασμού όταν ήμουν παιδί»

Jane-fonda
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη και τον αντίκτυπο στην καριέρα της.

Η Jane Fonda αποκάλυψε σε συνέντευξη με την Brie Larson για το The Edit, ότι είχε πέσει θέμα βιασμού όταν ήταν παιδί. «Με έχουν βιάσει, έχω υποστεί σεξουαλική κακοποίηση όταν ήμουν παιδί και με έχουν απολύσει επειδή δεν κοιμήθηκα με το αφεντικό μου και πάντα πίστευα ότι εγώ έφταιγα, ότι δεν έκανα ή δεν είπα το σωστό πράγμα», αποκάλυψε η 79χρονη ηθοποιός.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, για πολλά χρόνια ένιωθε ότι βρισκόταν σε μειονεκτική θέση με τους άνδρες της ζωής της, τους οποίους χαρακτήρισε «υπέροχους, αλλά θύματα ενός πατριαρχικού συστήματος πεποιθήσεων». Η ίδια υπογράμμισε ότι «ένα από τα υπέροχα πράγματα που έχει πετύχει το κίνημα των γυναικών είναι που μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι [ο βιασμός και η κακοποίηση] δεν είναι δικό μας λάθος», για να συμπληρώσει ότι «μας παραβίασαν και δεν είναι σωστό».

Σε παλαιότερη συνέντευξή της το 2014, η Fonda είχε αποκαλύψει ότι η μητέρα της, Frances Ford Seymour, είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά στην ηλικία των οχτώ. Η μητέρα της αυτοκτόνησε στα 42 της, όταν η Fonda ήταν μόλις 12 ετών. Η ηθοποιός ανακάλυψε το μυστικό που έκρυβε η μητέρα της, όταν έγραφε τα απομνημονεύματά της και βρήκε τα σχετικά ιατρικά αρχεία. «Την στιγμή που τα διάβασα, όλα μπήκαν στη θέση τους. Κατανόησα την ασυδοσία, τις ατέλειωτες πλαστικές επεμβάσεις, την ενοχή, την αδυναμία να αγαπήσει ή να έχει στενές σχέσεις και μπόρεσα να τη συγχωρέσω και να συγχωρέσω τον εαυτό μου», είχε δηλώσει σε εκδήλωση εορτασμού για τα 40 χρόνια ίδρυσης του Rape Treatment Center.

Στη συνέχεια, η Fonda και η Larson μίλησαν για την δύναμη να λένε «όχι» στην καριέρα τους. Η Larson εξήγησε ότι με το να λέει όχι έχει την δύναμη να επιλέγει τους ρόλους που θεωρεί ότι είναι κατάλληλοι. Από την πλευρά της, η Fonda ομολόγησε ότι θα ήθελε να είχε αρχίσει να λέει όχι νωρίτερα στην καριέρα της. «Σε αντίθεση με εσένα, Brie, μου πήρε 60 χρόνια να μάθω να λέω όχι. Εάν κάποιος μου προσέφερε κάτι, έλεγα ναι. Πήρα ρόλους για τους οποίους δεν ήμουν κατάλληλη και με εκμεταλλεύτηκαν. Δεν ήξερα πώς να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Τώρα θα έλεγα “όχι, είναι σκουπίδι, δεν μου αρέσει πως μου συμπεριφέρεστε” και θα έφευγα», είπε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός.

Καταλήγοντας, η Fonda υποστήριξε ότι οι αστέρες πρέπει να αποκτήσουν πολιτικό λόγο. «Όλοι έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν, δεν έχει σημασία τι κάνεις. Σε κάθε σημαντική επανάσταση ή κοινωνική αναταραχή, οι καλλιτέχνες, ηθοποιοί, συγγραφείς και ποιητές είναι πάντοτε εκείνοι που μπορούν να αγγίξουν χώρους που η πολιτική δεν μπορεί».