Who is Who: Donna Summer

who-is-who-donna-summer

ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΜΑΙΟΥ 2012

Η «βασίλισσα της disco» άφησε την τελευταία της πνοή πριν λίγες ημέρες -στις 17 Μαΐου- φεύγοντας χτυπημένη από την επάρατη νόσο. Η φωνή της, το πνεύμα της και τα αξέχαστα τραγούδια της θα μείνουν για πάντα αθάνατα στις καρδιές των χιλιάδων θαυμαστών της.

Η LaDonna Adrian Gaine όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Donna Summer γεννήθηκε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1948 στη Μασαχουσέτη. Κόρη ενός χασάπη και μιας δασκάλας, μεγάλωσε μαζί με τα έξι αδέρφια της, με τις μουσικές παραδόσεις της οικογένειας και φυσικά έκανε το «ντεμπούτο» της ως μέλος της χορωδίας της εκκλησίας. Όπως αργότερα δήλωσε, από εκείνη τη στιγμή πίστεψε ότι ο Θεός είχε μεγάλα σχέδια για αυτήν και τη φωνή της.

Λίγο πριν την αποφοίτησή της από το σχολείο έφυγε από τη γενέτειρα της για να γίνει μέλος μιας μπάντας στη Νέα Υόρκη. Ένας ρόλος στο musical «Hair» την οδήγησε στο Μόναχο, όπου αφού έμαθε να μιλάει γερμανικά άρχισε να συμμετέχει σε παραστάσεις. Ως Donna Gaines κυκλοφόρησε και το πρώτο της single στα γερμανικά, παντρεύτηκε τον Αυστριακό ηθοποιό Helmuth Sommer και απέκτησε μαζί του μια κόρη το 1973. Το διαζύγιο ήρθε λίγο καιρό αργότερα και της άφησε το επίθετο του πρώην συζύγου της που το άλλαξε στο πιο καλλιτεχνικό «Summer».

Ένα χρόνο αργότερα, γνώρισε τους παραγωγούς Giorgio Moroder και Pete Belotte, ενώ έκανε φωνητικά στους Three Dog Night. Το αποτέλεσμα αυτής της γνωριμίας ήταν ένα demo που της εξασφάλισε ένα συμβόλαιο και το πρώτο της album, «Lady Of The Night», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ειδικά στην Ευρώπη.

Το «Love To Love You» του 1975 ήταν αρχικά γραμμένο από τον Moroder για μια άλλη τραγουδίστρια, αλλά η Summer επέμεινε να το δώσει σε αυτήν. Το τραγούδι κυκλοφόρησε από την αμερικανική εταιρεία Casablanca Records, σε μια μεγαλύτερη εκδοχή, ιδανική για τις discotheques και με τον τίτλο « Love To Love You Baby». Η επιτυχία ήταν τεράστια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και πλέον συγκαταλέγεται στα classic disco anthems. Ήταν η αρχή μιας καριέρας που βάδισε παράλληλα με τη γέννηση της disco στα 70s. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν πολλά albums με πολλά hits.

Το 1978 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Thank God It’s Friday», με θέμα –τι άλλο- μια τραγουδίστρια της disco. Αν και η ταινία γνώρισε χλιαρή υποδοχή, το τραγούδι «Last Dance» της έδωσε το πρώτο της Grammy.

Δε δίστασε να φωτογραφηθεί ως ιερόδουλη στο εξώφυλλο του album της «Bad Girls», που είχε ως κύριο θέμα την πορνεία. Στον συγκεκριμένο δίσκο υπήρχε και η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία της, το αθάνατο «Hot Stuff», ύμνος της disco σκηνής.

Η αρχή της δεκαετίας του '80 τη βρήκε να θέλει να ανανεώσει τον ήχο της και το ρεπερτόριό της, ίσως επειδή προαισθανόταν ότι η disco είχε αρχίσει να θεωρείται ξεπερασμένη. Αυτό την έφερε σε σύγκρουση με τη δισκογραφική της, κάτι που οδήγησε στην αποχώρηση της και σε ένα καινούργιο συμβόλαιο με τη Geffen. Το «The Wanderer» που ακολούθησε είχε εκτός από disco στοιχεία, αρκετές δόσεις rock, pop,gospel και new wave.

Η σχέση της με τον Moroder κλονίστηκε όταν η δισκογραφική της, της ζήτησε να αλλάξει παραγωγό, προσλαμβάνοντας τον star-παραγωγό Quincy Jones για το επόμενο album της «Donna Summer» που κυκλοφόρησε το 1982.

Ούτε όμως σε αυτή την εταιρεία στέριωσε και μετακόμισε στην Polygram, για να κυκλοφορήσει ένα ακόμα hit-album, το «She Works Hard For The Money».

Η δεκαετία του ’90 τη βρήκε να κυκλοφορεί κυρίως «best of» albums, αλλά και να πειραματίζεται με το r’n’b στο album «Mistaken Identity», αλλά και τη νέα χορευτική μουσική που άνθιζε. Παράλληλα έκανε περάσματα από την τηλεόραση.

Μεγάλο αντίκτυπο στην καριέρα της είχαν οι δηλώσεις της περί AIDS, όταν η ασθένεια βρισκόταν ακόμα στις αρχές της. Σύμφωνα με φήμες είχε πει ότι ο ιός ήταν μια τιμωρία του Θεού στους ομοφυλόφιλους, κάτι που η ίδια αργότερα αρνήθηκε.

Το 2004 κατέκτησε μία θέση στο Dance Music Hall Of Fame, μαζί με τους Bee Gees. Το 2008, και μετά από 17 χρόνια κυκλοφόρησε ένα album με original υλικό, το «Crayons», που έγινε παγκόσμια επιτυχία, με τα singles «I’m A Fire» και «Stamp Your Feet» να φτάνουν Νο1 στα αμερικανικά charts. Τις τελευταίες ηχογραφήσεις τις έκανε τον Αύγουστο του 2010 με το single «To Paris With Love»

Η Donna Summer έφυγε από τη ζωή στις 17 Μαΐου στο σπίτι της στο Englewood της Florida σε ηλικία 63 ετών. Έπασχε από καρκίνο στον πνεύμονα, αν και ήταν αντικαπνίστρια. Η παγκόσμια μουσική κοινότητα πάγωσε στο άκουσμα της είδησης. Η κληρονομιά που άφησε στη disco αλλά και στο σύγχρονο μουσικό τοπίο ( Το «I Feel Love» ήταν για πολλούς η αρχή της ηλεκτρονικής μουσικής) είναι ανεκτίμητη. Με πέντε βραβεία Grammy και αμέτρητα Νο 1 hits, κατάφερε να μην τυποποιηθεί ως μια disco ξεχασμένη τραγουδίστρια, αλλά να εξελίξει τον ήχο της, παραμένοντας στην πρώτη γραμμή των μουσικών εξελίξεων.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ