Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά μας;

giati-gkrizaroun-ta-mallia-mas

ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Είστε μόλις 25 ετών και τα μαλλιά σας έχουν ήδη αρχίζει να γκριζάρουν. Και ενώ η ταυτότητά σας, υποδηλώνει το νεαρό της ηλικίας σας, η ψυχολογία σας έχει ήδη αρχίσει να πέφτει. Σταματήστε να αναζητάτε τον υπεύθυνο, καθώς σύμφωνα με μια έρευνα, ο υπεύθυνος για το γκριζάρισμα των μαλλιών σας δεν είναι άλλος από τα παντοδύναμα γονίδια…

Πάλι ανακαλύψατε μερικές καινούργιες λευκές τρίχες στα μαλλιά σας. Και ενώ, κυρίως αν είστε γυναίκα, η βαφή των μαλλιών είναι μια ενδεδειγμένη λύση, που καλύπτει το γκριζάρισμα των μαλλιών σας, ωστόσο, κάτι φαίνεται, πως ακόμη σας απασχολεί.

Και φυσικά, αναφερόμαστε στην «ψυχολογική γήρανση» καθώς οι άνθρωποι τείνουν να ταυτίζουν την εξωτερική τους εμφάνιση με τη βιολογική τους ηλικία. Έτσι, αν π.χ. είστε, όπως προαναφέραμε 25 ετών αλλά τα μαλλιά σας έχουν ήδη αρχίζει να γκριζάρουν, τότε ενδεχομένως, να έχει επηρεαστεί και η ψυχολογία σας από αυτή την εξωτερική αλλαγή σας.

«Γκρίζα» γονίδια!

Ωστόσο, αν μέχρι σήμερα, ψάχνατε να βρείτε τον υπαίτιο αυτής του… γκριζαρίσματος και μάλιστα χωρίς επιτυχία, ήρθε η ώρα να λύσετε τις απορίες σας με τη βοήθεια της επιστήμης.

Σε έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή επιστημόνων από τη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία και που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PloSONE», με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γιατί μερικές γυναίκες δείχνουν νέες παρά την ηλικία τους» (!),ανακαλύφθηκε, πως ο βασικότερος λόγος για το γκριζάρισμα των μαλλιών, δεν είναι άλλος από τα γονίδια.

Οι ερευνητές, μελέτησαν πάνω από 250 ζευγάρια δίδυμων αδερφών (μονοζυγωτικών και πολυζυγωτικών), ηλικίας από 45 έως 81 ετών και εντόπισαν μικρές διαφορές στα, όσον αφορά στο γκριζάρισμα, γονίδια των όμοιων εμφανισιακά διδύμων και μεγάλες διαφορές στα γονίδια των ανόμοιων διδύμων.

«Καθρέφτης» οι γονείς μας

Πρακτικά, τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχαν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις, για τους λόγους, που προκαλούν το γκριζάρισμα των μαλλιών. Ωστόσο, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, αποδείχθηκε περίτρανα, πως οι γενετικές αιτίες είναι πολύ πιο σημαντικές για το βαθμό με τον οποίο θα γκριζάρουν τα μαλλιά ενός ανθρώπου από διάφορες άλλες περιβαλλοντικές αιτίες.

Αντικείμενο πολύχρονων ερευνών επίσης, ήταν όχι μόνο ο λόγος, για τον οποίο γκριζάρουν τα μαλλιά ενός ανθρώπου αλλά και η ταχύτητα με την οποία τα μαλλιά χάνουν το αρχικό τους χρώμα και γίνονται σταδιακά γκρίζα και κατόπιν λευκά. Και σε αυτό το ερώτημα, φαίνεται, πως τα γονίδια ήταν ο βασικός ρυθμιστής, καθώς ίσως θα έχετε παρατηρήσει, τα παιδιά ανθρώπων με γκρίζα μαλλιά συχνά να γκριζάρουν σε νεαρή ηλικία…