Πώς το «Stayin’ Alive» των Bee Gees μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές

karpa
ΤΡΙΤΗ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Σύμφωνα με έρευνες, πολλά από τα θύματα καρδιακής ανακοπής θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν κάποιος δίπλα τους γνώριζε πώς να τους βοηθήσει. Ο Vinnie Jones μάς εξηγεί περισσότερα στο video με τις βασικές οδηγίες για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Τι θα κάνατε αν βλέπατε κάποιον να καταρρέει, κρατώντας το στήθος του; Θα σπεύδατε να βοηθήσετε ή θα πιστεύατε ότι κάποιος άλλος θα το κάνει; Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, μόνο τρεις ή τέσσερις στους δέκα από εμάς θα είχε παρέμβει σε μια τέτοια περίπτωση, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες ζωές. 

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), αποκαλύπτει ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης και κατάρτισης -ακόμη και η αμηχανία- των ανθρώπων που παρίστανται σε ένα καρδιακό επεισόδιο, «σκοτώνουν» τελικά τα θύματα καρδιακής ανακοπής.

«Το πιο συχνό πράγμα που ακούμε από τους ανθρώπους που υπήρξαν μάρτυρες σε περιστασικά θανάτων από καρδιακό επεισόδιο είναι πως δεν έδρασαν, επειδή δεν ήθελαν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα», λέει ο Clive James, εκπαιδευτής διασώστης. «Ωστόσο, στην πραγματικότητα, σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής, δύσκολα μπορείτε να κάνετε τα πράγματα χειρότερα, αφού χωρίς παρέμβαση, το άτομο οδηγείται προς το θάνατο ανεπιστρεπτί».

Ηέκθεση εκτιμά ότι 1.000 ζωές ετησίως θα μπορούσαν να σωθούν με τη βελτίωση της κατάρτισης και ευαισθητοποίησης όλων μας, καθώς και με τη διάθεση περισσότερων αυτόματων απινιδωτών σε δημόσιους χώρους.

Όσον αφορά το CPR (ΚΑΡΠΑ), ο James συμβουλεύει την κρίσιμη στιγμή να ακολουθήσουμε τους ρυθμούς τού… «Stayin’ Alive» των Bee Gees (όπως δείχνει με απολαυστικό τρόπο ο Vinnie Jones σε σποτ του BHF εδώ).

Πηγή: iatrikanews.gr