Μπορούν τα πολλά ωμέγα-3 να κάνουν κακό;

mpakaliaros-ixthuelaio-omega-3
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Τα βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους και είναι γνωστό ότι κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη χοληστερίνη, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και κρατούν τη φλεγμονή μακριά. Λόγω τω οφελών τους, κυκλοφορούν πολλά προϊόντα ενισχυμένα με ωμέγα-3, ενώ πολλοί τα λαμβάνουν και σε συμπληρώματα. Μήπως, όμως, το παρακάνουμε;

Δυστυχώς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο journal Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, υπάρχει περίπτωση να λαμβάνει κάποιος μεγαλύτερη ποσότητα ωμέγα-3 απ’ όσο θα έπρεπε.

Όπως εξήγησε ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, Norman Hord, υπάρχει πιθανότητα αρνητικών επιδράσεων στα πολύ υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 στον οργανισμό. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι υπερβάλλουσες ποσότητες των καλών αυτών λιπαρών (δηλαδή το ισοδύναμο μιας υψηλής δόσης συμπληρώματος με 4 ή περισσότερες μερίδες τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3) θα μπορούσαν να παρέμβουν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Ο Hord προτείνει να τεθούν στάνταρ στη λήψη των ωμέγα-3 και να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι όπως με κάθε τι που καταναλώνουμε, η υπερκατανάλωση μπορεί να δράσει αρνητικά.

Αν λαμβάνετε συμπλήρωμα και ταυτόχρονα καταναλώνετε τροφές ενισχυμένες με ωμέγα-3 καθημερινά, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με το αν λαμβάνετε μεγάλες δόσεις και τι πρέπει να κάνετε.