Τι σχέση έχει ο Αγγελόπουλος, το Χόλιγουντ και ο...Χίτλερ;

ti-sxesi-exei-o-aggelopoulos-to-xoligount-kai-oxitler-aggelopoulos-to-xoligount-kai-oxitler

ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Θόδωρος Αγγελόπουλος, Emir Kusturica, Wim Senders και Andrei Konchalovski, «πρωταγωνιστούν» σε μία ντοκιμενταρίστικη έρευνα για το χολιγουντιανό σινεμά, την εξέλιξη του και κυρίως τη σχέση του με τον Αδόλφο Χίτλερ.

«Ο Χίτλερ στο Χόλιγουντ» (HH, Hitler à Hollywood)

Κορυφαίοι δημιουργοί του παγκόσμιου σινεμά, μεταξύ των οποίων και ο δικός μας Θόδωρος Αγγελόπουλος, αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές για τη μεγαλύτερη ίσως συνομωσία που συνέβη ποτέ στην ιστορία του κινηματογράφου.

Πώς μπλέκεται όπως ο αρχηγός των Ναζί στην υπόθεση της έβδομης τέχνης; Ποιο είναι εκείνο το άγνωστο φιλμ που αν είχε κυκλοφορήσει στις αίθουσες θα είχε αλλάξει εντελώς την πορεία του παγκόσμιου κινηματογράφου; Και ποιος τελικά ψάχνει να το βρει;

Η ηθοποιός Maria de Medeiros (Pulp Fiction) αποφασίζει να σκηνοθετήσει ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της βετεράνου ηθοποιού Micheline Presle, της οποίας η καριέρα ξεκίνησε τη δεκαετία του ’30.

Συζητούν για τις διάφορες ταινίες που γύρισε στην καριέρα της αλλά πιο πολύ στέκεται στην ταινία του Luis Aramacheck, με τίτλο «I don’t love you» η οποία δεν έφτασε ποτέ στις αίθουσες. Αναζητώντας αυτήν την ταινία, η Maria de Medeiros, ο καμεραμάν της Wim Willaert και η υπόλοιπη ομάδα ξεκινούν μια έρευνα από την οποία ανακαλύπτουν ένα άλλο φιλμ με τίτλο «Ο Χίτλερ στο Χόλιγουντ» και το οποίο συνδέει τον αρχηγό των Ναζί με την ανάπτυξη του Χολιγουντιανού σινεμά.

Μία ιστορία δηλαδή, που θα μπορούσε να έχει αλλάξει την ιστορία του παγκόσμιου σινεμά. Σιγά σιγά ξεδιπλώνεται μία θεωρία συνωμοσίας που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όλη την ομάδα της Πορτογαλίδας ηθοποιού.

Στην ιστορία ακούγονται μαρτυρίες από τα μεγαλύτερα ονόματα του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Wim Senders, Andrei Konchalovski, Θόδωρος Αγγελόπουλος και Emir Kusturica είναι μερικοί μόνο από εκείνους που «συμβάλλουν» στις έρευνες.

Από τις Κάννες στο Βερολίνο, στη Βενετία η Maria de Medeiros οδηγείται σε πόλεις - σταθμούς του Ευρωπαϊκού σινεμά μέχρι να φτάσει στη Μάλτα όπου και αποκαλύπτεται η αλήθεια γύρω από την συνωμοσία.

Σκηνοθεσία: Frédéric Sojcher, σενάριο: Renaud Andris, Catherine Rihoit, Lionel Samain , Frédéric Sojcher, πρωταγωνιστούν: Maria de Medeiros, Wim Willaert, Micheline Presle, François Morel, Michael Lonsdale, Nathalie Baye κ.α. Η ταινία προβάλλεται από την 2-1-0, στο θερινό Λαΐς (Μεγάλου Αλεξάνδρου & Ιερά Οδός 48).