Περάσαμε 48 ώρες στη Θεσσαλονίκη

thessaloniki Konstantinos Tsakalidis

Το installation του Γ. Ζογγολόπουλου είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα αξιοθέτα της πόλης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Δύο μέρες δεν αρκούν για να ανακαλύψεις σε όλο της το εύρος μια τόσο δραστήρια πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη. Από την άλλη, προλαβαίνεις να πάρεις μια καλή γεύση. Για να μη χάσεις χρόνο ψάχνοντας, η Σοφία Κανελλοπούλου πήγε, είδε και επέστρεψε με εγγυημένες προτάσεις φαγητού, ποτού και περιπλάνησης.

tripadvisor.com

Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τις ταμπέλες. Διόλου τυχαία λοιπόν, η Θεσσαλονίκη κουβαλά αρκετές ανά τα χρόνια, με τις περισσότερες να την εξυμνούν για το καλό φαγητό, τη διασκέδαση και τους χαλαρούς ρυθμούς της. Καθώς τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η πόλη φαίνεται να κάνει ρεκτιφιέ στην εικόνα της, με μικρής ή μεγάλης κλίμακας αναζωογονητικά «μπότοξ» στον αστικό της ιστό (πχ. η ανάπλαση της Νέας Παραλίας), άλλη μια ταμπέλα ήρθε να προσκολληθεί στο καμάρι του Θερμαϊκού, με πολλούς να μιλούν χαριτολογώντας για την «Βαρκελώνη της Ελλάδας».

Αν και διαφωνούμε με οποιαδήποτε ταμπέλα «καπελώνει» την ξεχωριστή ταυτότητά της, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως η Θεσσαλονίκη είναι κατά τι πιο ευρωπαϊκή από την Αθήνα, γεγονός που διαπιστώνει εύκολα κανείς μέσα από μια σύντομη περιήγηση στο εντυπωσιακό κέντρο της: πράσινοι πνεύμονες, μεγάλοι ποδηλατόδρομοι, πεζοδρομημένα στενά, δημόσια έργα τέχνης, κτίρια-κοσμήματα της art deco και γενικώς διάθεση μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική της, ζωντανές αγορές, μυστηριώδεις στοές και απλωμένες πλατείες ανά λίγα τετράγωνα είναι μερικά μόνο από τα θέλγητρα της «συμπρωτεύουσας», που προ(σ)καλούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει.

Την ίδια στιγμή, η αύρα της θάλασσας, το «μαζεμένο» μέγεθος της πόλης που την καθιστά «περπατήσιμη» από και προς κάθε σχεδόν κατεύθυνση, αλλά και ο φεστιβαλικός της αέρας κάθε Νοέμβρη και Μάρτη (όταν λαμβάνουν χώρα τα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ) την κάνουν ισχυρό ανταγωνιστή των πιο κουλ ευρωπαϊκών πόλεων. Το πιο μεγάλο ατού της ωστόσο είναι αναμφίβολα η διάθεση των κατοίκων της, αφού η αίσθηση ξενοιασιάς και χαλαρότητας είναι διάχυτη στον αέρα της -μια εικόνα που απέχει από την γκρίζα όψη της Αθήνας και των Αθηναίων.

Αν, λοιπόν, βρεθείς στη Θεσσαλονίκη, ιδού πώς θα ζήσεις την πόλη όπως της (και σου) αξίζει:

Για μπουγάτσα

Μπουγάτσα Γιάννης

Εδώ θα μάθεις τι εστί μπουγάτσα, αγαπητέ Αθηναίε, καθώς μιλάμε για την πιο φημισμένη της Θεσσαλονίκης -και η Θεσσαλονίκη ξέρει από μπουγάτσα. Φανταστικό φύλλο με διάφορες επιλογές για γέμιση (κιμά, κρέμα, μερέντα), κουλούρια Θεσσαλονίκης (απλά ή γεμιστά), πίτες και γιαούρτι, θα σου δώσουν την κατάλληλη ενέργεια για να ξεκινήσεις τη μέρα σου ή και να την κλείσεις, μετά από ένα δυνατό ξενύχτι. Δεν είναι τυχαίο ότι στις 7 το πρωί, το μπουγατσάδικο του Γιάννη είναι στο πικ του αφού συγκεντρώνει ουρές, είτε από εκείνους που πάνε για δουλειά, είτε από τους ξενύχτηδες που γυρίζουν σπίτι. Στα συν ότι το κατάστημα διαθέτει και delivery από τις 20.00 έως τις 13.00.

Μητροπόλεως 106

Για Brunch

 Estrella

Το ξακουστό «μπουγατσάν», η γαστρονομική πατέντα της οποίας η φήμη ταξίδεψε στις σελίδες του ξένου Τύπου, είναι αναμφίβολα το σήμα κατατεθέν του Estrella, που μόλις πριν από μερικούς μήνες άνοιξε και στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο στενό της Ρόμβης (δείτε εδώ το βίντεο του clickatlife.gr για το αθηναϊκό Estrella). «Εδώ κάθε μέρα είναι σαν Κυριακή», λένε οι πιο φανατικοί foodies που παραβλέπουν την ουρά στην οποία πρέπει να σταθούν (ειδικά τις Κυριακές σε ώρες αιχμής) για να γευτούν τα λαχταριστά pancakes, τα γεμιστά κουλούρια και τα bagels, τα κάθε λογής αυγά και, φυσικά, το μπουγατσάν.

Παύλου Μελά 48

 Canteen

Άλλο ένα φημισμένο «μπραντσάδικο» που θα συναντήσεις στον αριθμό 7 της οδού Γούναρη, στο κέντρο της πόλης. Καλομαγειρεμένα αυγά, σωστά φρυγανισμένα ψωμάκια και εξαιρετικά (και σε ποιότητα και σε ποσότητα) pancakes πρωταγωνιστούν στον κατάλογο του Canteen. Αν δεν είσαι πρωινός τύπος -ή αν απλά ξενύχτησες λίγο παραπάνω- το κομψό αυτό restaurant/winebar σού δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσεις το brunch του μέχρι και τις 7 το απόγευμα.

Δημητρίου Γούναρη 7

Για φαγητό

Διαγώνιος

Η κλασική ταβέρνα που ταΐζει εδώ και 40 χρόνια Θεσσαλονικείς και όχι μόνο αποτελεί ένα κεφάλαιο από μόνη της. Αν και επί της ουσίας ψησταριά, η Διαγώνιος έχει χαρακτήρα παλιού εστιατορίου, όπως μαρτυρούν τα άσπρα τραπεζομάντηλα στα τραπέζια, η στολή που φορούν ακόμα οι σερβιτόροι και οι σχεδόν παλιομοδίτικοι «τρόποι» τους που θυμίζουν την εποχή των παππούδων μας. Η ταβέρνα της πλατείας Φαναριωτών αποτελεί ένα γαστρονομικό must για τον επισκέπτη, αφού εκεί θα δοκιμάσει τα καλύτερα, ίσως, σουτζουκάκια. Η απουσία μπαχαρικών συμβάλλει στην ανάδειξη του φρέσκου, καλού κρέατος και κατ' επέκταση στην αποθέωση της γευστικής εμπειρίας. Για τους πιο τολμηρούς, το πιάτο σερβίρεται με μπούκοβο.

Στρ. Καλλάρη 13

Ergon Agora

Tο flagship store της Παύλου Μελά είναι το καμάρι της οικογένειας Δούζη, αφού από εκεί ξεκίνησε το succes story των new age μπακάλικων που έχουν κατακτήσει Ελλάδα και εξωτερικό (με καταστήματα σε Λονδίνο, Βρυξέλλες και προσεχώς στη Σιγκαπούρη). Σε μια έκταση 1.000 τετραγωμικών μέτρων, εκεί που παλιά στεγαζόταν ο κινηματογράφος «Ριβολί», δεσπόζει εδώ και δύο χρόνια το «Ergon Αγορά», το περίφημο μεζεδο-παντοπωλείο που σου δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσεις μοναδικές γεύσεις και κατόπιν να αγοράσεις τις πρώτες ύλες με τις οποίες μαγειρεύτηκαν (και τούμπαλιν). Εδώ θα βρεις από ψιλικά, καφέ και αρτοποιήματα μέχρι κρέας, ψάρια και είδη μαναβικής. Εκτός από το εξαιρετικό φαγητό και τα φρέσκα προϊόντα που αναδύουν άρωμα Ελλάδας, το Ergon ξεχωρίζει για το κομψό, βιομηχανικό του στυλ και το πολύ καλό σέρβις. 

Παύλου Μελά 42

Ελιά Λεμόνι 

Με έναν μεγάλο κατάλογο γεμάτο παραδοσιακές ελληνικές συνταγές (τηγανιές, πιάτα «της μαμάς», σαλάτες και ορεκτικά) αλλά και μεσογειακές προτάσεις με πιο εκκεντρικές λεπτομέρειες, το Ελιά Λεμόνι είναι το απόλυτο value for money του καλοφαγά που δεν θέλει να ξοδέψει μια περιουσία. Τα φρέσκα υλικά προσδίδουν έξτρα γεύση και άρωμα στα γευστικά πιάτα του πλούσιου καταλόγου, ενώ το κρέας στη σούβλα (πχ. η μπριζόλα λαιμού και το κότσι) είναι η δικαίωση του ουρανίσκου. Με τρία καταστήματα (στα αντολικά, δυτικά και το κέντρο), η νεοταβέρνα Ελιά Λεμόνι υπόσχεται να σε χορτάσει όπου κι αν βρίσκεσαι.

Ααντολικά: Μάρκου Μπότσαρη 19
Δυτικά: Αριστοτέλους 39, Εύοσμος
Κέντρο: ​Καποδιστρίου 9

Για καφέ

Pinterest

To Pastaflora Darling μοιάζει σα να ξεπήδησε από τα '60s

 Ζεύξιδος

Το στενάκι της Ζεύξιδος ζει ένδοξες στιγμές, καθώς τόσο οι Θεσσαλονικείς όσο και οι επισκέπτες το επιλέγουν με κλειστά μάτια για να πιουν τον καφέ τους και να χαλαρώσουν. Στους πρώτους ρόλους, η διάσημη Pastaflora και το Urban, δύο κουκλίστικα καφέ με ρετρό αισθητική και ευχάριστη ατμόσφαιρα, που όταν ανοίξει ο καιρός αραδιάζουν τραπεζοκαθίσματα στον πεζόδρομο, κάνοντάς τον να σφύζει από ζωή. Στο ίδιο δρομάκι θα βρεις και άλλα μαγαζιά, όλα μικρά και προσεγμένα, με την κρεπερί Σουζέτ και την μπακαλοταβέρνα Θεοπούλα να ξεχωρίζουν για την αισθητική τους, εκτός από τα προϊόντα τους.

Για τρίγωνα Πανοράματος

Ελενίδης

Τα πιο διάσημα -και κατά πολλούς καλύτερα- τρίγωνα Πανοράματος θα τα βρεις στον Ελενίδη. Η φήμη της επιχείρησης έχει απλωθεί όσο λίγες, όπως άλλωστε και το άρωμα κρέμας που αναδύεται από τους αεραγωγούς του καταστήματος και θα σε κάνει να μπεις και να ψωνίσεις θες, δε θες. Δεν είναι η πιο οικονομική επιλογή, ωστόσο αξίζει κάθε ευρώ αφού η πλούσια κρέμα και το τραγανό φύλλο θα σε αποζημιώσουν.

Δημητριου Γούναρη 13

Για ποτό

greekguide.com

Με catchy όνομα και elegant ντεκόρ, το Borde de l'eau είναι και αυτό ένα από τα success stories της νύχτας

 Borde de l'eau

Μέσα σε μια φοβερή στοά της Εγνατίας βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα bar της πόλης. Ευρωπαϊκή αισθητική και εκλεκτό ντεκόρ με έμφαση στη λεπτομέρεια, signature cocktails και ωραίες μουσικές συνθέτουν μια ατμόσφαιρα αστικής κουλτούρας που δεν περνά απαρατήρητη. Στην ίδια στοά και δίπλα στο drink room, όπως αυτοπροσδιορίζεται το Borde de l'eau, θα βρεις design rooms με πρώτης ποιότητας χειροποίητα κοσμήματα, έπιπλα σπιτιού καθώς και υπηρεσίες διακόσμησης, που όλα μαζί συνθέτουν ένα εναλλακτικό, conceptual design factory. Την επόμενη φορά που θα περπατάς, λοιπόν, πάνω στην Εγνατία, φρόντισε να μην προσπεράσεις τον αριθμό 45.

Εγνατία 45

Coo

Ή αλλιώς η Cantina Social της Θεσσαλονίκης. Το λιτό αυτό μπαρ με την urban αισθητική (η στοά στο πλάι προσθέτει έξτρα πόντους στο αποτέλεσμα) προσφέτεται για εγγυημένη διασκέδαση που συνηθώς ξεκινά λίγο μετά τις 00.00. Εκτός από τον χώρο του bar, στον οποίο η ηλεκτρονική μουσική έχει την τιμητική της, το Coo διαθέτει και ένα αρτιστίκ υπόγειο, στο οποίο διοργανώνονται πάρτυ, συναυλίες ανεξάρτητων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και πολλά άλλα. 

Βασιλέως Ηρακλείου 4, Πλατεία Χρηματιστηρίου

 Uberdooze

H νέα άφιξη στη βραδινή ζωή της συμπρωτεύουσας είναι ένας event-based χώρος που γρήγορα εξελίχθηκε στο hot spot του εναλλακτικού κοινού της πόλης. Μωσαϊκό, τοίχοι σε απαλό ροζ φορτωμένοι με εικόνες και θρησκευτικά σύμβολα από όλο τον κόσμο, νέον φώτα, ρετρό καναπέδες και γραφεία για διάβασμα συνθέτουν τη μίνιμαλ διακόσμηση του Uberdooze που ήδη μετρά αξιομνημόνευτα πάρτυ στο ενεργητικό του. Συχνά, μάλιστα, φιλοξενεί Αθηναίους djs και «αθηναϊκές» βραδιές, οπότε, αν είσαι λάτρης της αθηναϊκής νύχτας, το Uberdooze είναι το μέρος σου. 

Γωνία Δαναΐδων και Σφέτσιου

Για μετά το ποτό

Poselli

Κάθε ξενύχτης που σέβεται τον εαυτό του έχει τιμήσει την πίτσα Poselli που για πολλούς (και για την υπογράφουσα) είναι η καλύτερη πίτσα της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η τοποθεσία του συγκεκριμένου μαγαζιού, καθώς βρίσκεται μεταξύ πλατείας Χρηματιστηρίου και Βαλαωρίτου, στο κομμάτι δηλαδή που συγκεντρώνει τα περισσότερα μπαρ της πόλης (όπως τα τρία προαναφερθέντα). Σε αυτό το νευραλγικό λοιπόν σημείο, η πιτσαρία Poselli σερβίρει με αγάπη εξαιρετικές πίτσες με λεπτό ζυμάρι και εκλεκτά υλικά (τρούφα, προσούτο κ.ά.), προκαλώντας πανικό από κόσμο, ειδικά τα ξημερώματα. Στα συν του μαγαζιού η σχέση ποσότητας-τιμής.

Ανδρέα Συγγρού 7

Για βόλτα 

Οι επιλογές για βόλτα και αξιοθέατα στη Θεσσαλονίκη είναι αναρίθμητες, διαφέροντας ανάλογα με το γούστο και τη διάθεση. Εμείς προτείνουμε: τη Νέα Παραλία και τα θεματικά της πάρκα για προμενάδα (αξίζει να σημειωθεί πως είναι η μοναδική ίσως ελληνική πόλη που διαθέτει 3,5 χιλιόμετρα αξιοποιημένου και αναπλασμένου παραλιακού μετώπου), τις σεζλόνγκ του (επίσης αναπλασμένου) Λιμανιού για μεσημεριανό άραγμα κάτω από τον ήλιο, το εξαιρετικό Μουσείο Κινηματογράφου για επιμορφωτική επίσκεψη, την ξακουστή στοά Μοδιάνο για επιστροφή στο παρελθόν, τα φημισμένα Λαδάδικα είτε για χάζι είτε για κρασιά/τσίπουρα/μεζέδες, τον Λευκό Πύργο, τη Ροτόντα και την Αγία Σοφία για sightseeing, την Άνω πόλη για πανοραμική θέα και ηλιοβασιλέματα που κόβουν την ανάσα.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
[email protected]