Οι Κeep Shelly in Athens αγαπούν το κλίμα, τη γεωγραφία, τις πολυκατοικίες και την πολυχρωμία της Αθήνας

keep-shelly-in-athens
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Η μπάντα για την οποία έπλεκε εγκώμια ο Guardian και το Pitchfork θα εμφανιστεί ξανά στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου στο πλαίσιο των περίφημων Saint Paul's Sessions. Λίγο πριν από αυτό, μιλήσαμε μαζί τους.

Για τους Keep Shelly in Athens οι συστάσεις περιττεύουν. Το σχήμα που γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2010 από το myspace του παραγωγού RPR (RΠЯ) και απογειώθηκε με την προσθήκη της Sarah P. στα φωνητικά λίγο αργότερα, ταξίδεψε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τα αμερικάνικα fm και τα μεγάλα φεστιβάλ (Coachella, Fun Fun Fun κ.ά.) να φιλοξενούν τη μουσική τους στις συχνότητες και στις σκηνές τους, αλλά και τον ξένο Τύπο να μιλά για «αποκάλυψη» με προέλευση ελληνική. Εφτά χρόνια μετά, οι KSiΑ έχουν το ίδιο χαμηλό προφίλ, διαφορετική σύσταση (καθώς η Jessica Bell δανείζει πλέον τη φωνή της μετά την αποχώρηση-βόμβα της Sarah το 2014, και κατόπιν της Myrtha που πήρε τη θέση της) και νέο δίσκο στα σκαριά. 

To περασμένο Σάββατο, η συναυλία τους στην Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου έγινε sold out εν ριπή οφθαλμού. Οι εντυπώσεις του κόσμου ήταν εκστατικές, καθώς όσοι βρέθηκαν εκεί και παρακολούθησαν τη συναυλία είτε από τα στασίδια της εκκλησίας, είτε όρθιοι και ακίνητοι σαν σε θρησκευτική λειτουργία, έκαναν λόγο για μια μυσταγωγική εμπειρία που προκάλεσε δέος και συγκίνηση το δίχως άλλο. Πράγματι, φέρνοντας στο μυαλό τα αιθέρια γυναικεία φωνητικά που συνοδεύουν τις downtempo, ατμοσφαιρικές μελωδίες και τα εθιστικά riffs των KSiA, το μόνο που μπορείς να σκεφτείς είναι πως το επιβλητικό σκηνικό της νεογοτθικής εκκλησίας της Φιλελλήνων είναι ιδανικό για να προκαλέσει ανατριχίλες. Σήμερα, η ιστορία επαναλαμβάνεται και όσοι βρεθούμε εκεί, είμαστε σίγουροι πως θα γίνουμε κοινωνοί μιας εμπειρίας που θα θυμόμαστε για χρόνια. Ο RPR μάς μιλά γι αυτό και για πολλά άλλα.

Στιγμιότυπο από τη συναυλία των KSiA στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Η πρώτη συναυλία έγινε αμέσως sold out, γεγονός που οδήγησε στη δεύτερη, που ακολούθησε τα χνάρια της πρώτης. Το αθηναϊκό κοινό θέλει πολύ να σας βλέπει live, γιατί εμφανίζεστε τόσο σπάνια;

Πράγματι και τα 2 sold-out έγιναν σε χρόνο ρεκόρ και ειδικά το δεύτερο, όμως δεν αισθανόμαστε πως εμφανιζόμαστε σπάνια. Όταν βρίσκουμε την ευκαιρία να εμφανιστούμε κάπου ζωντανά και είμαστε έτοιμοι το κάνουμε.

Πώς αντιμετωπίσατε το τεράστιο «μπαμ» που κάνατε στη δισκογραφία, όταν τα διεθνή μέσα έστρωναν το κόκκινο χαλί για το ντεμπούτο άλμπουμ σας; Πώς νιώθετε σήμερα για εκείνη την εποχή;

Ήταν πριν καν το ντεμπούτο άλμπουμ μας όταν είχαμε κυκλοφορήσει μόλις 2 EP και ένα 7ιντσο σιγκλάκι. Κάτι άκουσαν σε εμάς και πράγματι μας εμψύχωσαν με τα όμορφα λόγια τους πολύ μεγάλα μουσικά μέσα. Σήμερα προχωράμε με το ίδιο πάθος που είχαμε και τότε.

Η Jessica Bell είναι το νέο πρόσωπο των KSiA

Πόσο σημαντικό είναι το Internet και τα social media για την επικοινωνία της μουσικής;

Γενικότερα το Internet είναι εξαιρετικό εργαλείο σήμερα για μια μπάντα. Το σημαντικότερο θα έλεγα για να καταστεί δυνατή η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα μεταξύ της μπάντας και του έξω κόσμου.

Πώς είναι η συνεργασία με την Jessica Bell; Έχει αλλάξει ο μουσικός προσανατολισμός των KSiA μετά την αποχώρηση των Sarah και Myrtha, κι αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;

Οι KSiA εξελίσσονται συνεχώς σχεδόν σε κάθε επίπεδο, όπως άλλωστε κάθε ζωντανός οργανισμός. Η συνεργασία μου με τη Sarah P αλλά και με την Myrtha ήταν άψογη. Η Jessica Bell είναι πλέον η frontwoman της μπάντας και πραγματικά είμαστε το λιγότερο ενθουσιασμένοι με αυτή την εξέλιξη, καθώς η Jess εκτός από ταλαντούχα (βραβευμένη) αγγλόφωνη συγγραφέας είναι και μια πολύ καλή τραγουδίστρια με την οποία έχουμε ήδη σχεδόν έτοιμη την επόμενη κυκλοφορία μας.

Πώς πιστεύετε ότι αντιμετώπισε το κοινό και τα ΜΜΕ την αλλαγή της σύστασης του γκρουπ; Υπήρξαν σχόλια που σας στενοχώρησαν κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης;

Πάντα κατά τη διάρκεια μιας μετάβασης υπάρχουν και οι δύσκολες στιγμές. Όμως αυτές σε βοηθούν να πας παρακάτω γρηγορότερα. Το κοινό και τα ΜΜΕ μας στήριξαν στη διάρκεια αυτής της περιόδου με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Πολλοί πίστεψαν ότι το γκρουπ θα διαλυθεί, εσείς το σκεφτήκατε ποτέ αυτό;

Ούτε για μια στιγμή.

Ποια είναι η καλύτερή σας στιγμή έως τώρα σαν συγκρότημα και ποια η χειρότερη;

Πάντα όταν ολοκληρώνουμε μια κυκλοφορία και πάντα πριν από μια περιοδεία μας είμαστε στα καλύτερά μας. Στα μεσοδιαστήματα αλλαγών και πριν μπούμε στο studio για κυκλοφορίες μάλλον είμαστε στα... κάτω μας.

Πώς βλέπετε την ελληνική δισκογραφία σήμερα; Ποιους καλλιτέχνες/μπάντες ξεχωρίζετε;

Υπάρχουν πάρα πολλά όμορφα πράγματα που γίνονται παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούν. Όσα μας αρέσουν φροντίζουμε να τα επικοινωνούμε μέσα από podcast που κάνουμε κατά καιρούς αλλά και μέσα από τα playlist που έχουμε π.χ. στο Spotify κλπ. Οπότε για συγκεκριμένους καλλιτέχνες κλπ ακολουθήστε μας εκεί και θα τους βρείτε.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσετε μια καθοριστική στιγμή στην ελληνική δισκογραφία, ποιο αλμπουμ θα επιλέγατε; Ποιο ήταν αυτό δηλαδή που για εσάς στιγμάτισε την εξέλιξη του ελληνικού ήχου;

To Ντισκολάτα από Στέρεο Νόβα.

Τι σας αρέσει πιο πολύ στην Αθήνα και τι όχι;

Αγαπάμε το κλίμα της, την γεωγραφία της, τις πολυκατοικίες της, την πολυχρωμία της. Δεν μας αρέσουν κάποιες συμπεριφορές από μερίδα των κατοίκων της που μάλλον θα προτιμούσαν να ζουν κάπου αλλού.

Πού βρίσκεστε σήμερα; Και ποιο το άμεσο μέλλον των Keep Shelly in Athens;

Αυτόν τον καιρό ετοιμάζουμε την επόμενη κυκλοφορία μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό.

Πώς ήταν το πρώτο live και ποιες οι αντιδράσεις του κόσμου; Τι να περιμένουμε από το δεύτερο;

Το live του Σαββάτου περάσαμε υπέροχα και νομίζω αυτό εισπράξαμε και από τον κόσμο οπότε ελπίζουμε να είναι έτσι τα πράγματα και την Πέμπτη!

Oι Keep Shelly in Athens θα εμφανιστούν στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου την Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 21.00. Το live τους είναι sold out από τις πρώτες κιόλας μέρες. Περισσότερα για τους KSiA εδώ.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
[email protected]