Νηστίσιμες λιχουδιές για τις δύσκολες ώρες

giaourti-frouta-dimitriaka
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

H νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, η οποία βγάζει από το πιάτο μας κάθε είδους κρεατικό και γαλακτοκομικό, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν έχετε, όμως, ιδέες και όρεξη να τις πραγματοποιήσετε, μπορεί να περάσει και να μην το καταλάβετε. Εμείς βάζουμε τις ιδέες κι εσείς βάλτε την όρεξη να τις υλοποιήσετε, έτσι ώστε η φετινή νηστεία να αποκτήσει νοστιμιά.

Φρούτα και δημητριακά σε γιαούρτι σόγιας
Αν μη τι άλλο, αυτές τις ημέρες σίγουρα έχετε επιθυμήσει τα γαλακτοκομικά. Το γιαούρτι σόγιας, όμως, μπορεί να αναπληρώσει το κενό, είναι χορταστικό χάρη στηνπρωτεΐνη του και σας δίνει την ψευδαίσθηση του γαλακτοκομικού, ενώ είναι πλήρως φυτικό. Προσθέστε του λίγη μπανάνα, φράουλα, μήλο ή ό,τι φρούτο σας αρέσει, κομμένο σε μικρά κομμάτια, αναμείξτε το και με λίγα δημητριακά κι έχετε ένα άκρως χορτατσικό και ολοκληρωμένο πρωτεϊνούχο σνακ. Σημειώστε ότι το γιαούρτι σόγιας φτάνει τις 94 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ η διατροφική αξία του σνακ είναι μεγάλη, με βιταμίνες και φυτικές ίνες από τα φρούτα και τα δημητριακά και πρωτεΐνη από τη σόγια.

Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζουμε τον κόσμο και τις ομορφιές του! 

Πουρές πατάτας και σελινόριζα
Μπορεί να νομίζετε ότι ο τέλειος πουρές θέλει απαραιτήτως βούτυρο και γάλα, αλλά μπορείτε να φτιάξετε έναν εξίσου νόστιμο, με λίγο ελαιόλαδο, γάλα σόγιας και μπόλικα μπαχαρικά για γεύση. Βράστε λίγη σελινόριζα μαζί με τις πατάτες σας και προσθέστε τη στο μείγμα για πιο γλυκιά και αρωματική γεύση.

Πίτες και χούμους με λαχανικά
Το χούμους είναι ένα νόστιμο ανατολίτικο ντιπ από πολτοποιημένα, βρασμένα ρεβίθια, μαζί με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι και σκόρδο, για όσους επιτρέπουν στον εαυτό τους λίγο λάδι αυτές τις ημέρες. Οι θερμίδες του φτάνουν τις 25 ανά κουταλιά της σούπας και για έξτρα υφή και γεύση μπορείτε να το συνδυάσετε με στικ σέλερι, καρότου και μερικά κομμάτια ψημένης πίτας, όπως αυτές που χρησιμοποιούμε στο σουβλάκι. Το χούμους είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, φώσφορο και πρωτεΐνη και σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες των λαχανικών, η πείνα θα αργήσει να σας ξαναενοχλήσει.

Μόδα και Ομορφιά με προτάσεις και tips από τους ειδικούς του στυλ, Πάρτε ιδέες!

Ζυμαρικά στο φούρνο με νηστίσιμο τυρί
Βράστε λίγα ζυμαρικά ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα και στη συνέχεια περιχύστε αν θέλετε λίγη κόκκινη σάλτσα, πασπαλίστε τα με τυρί σόγιας ή άλλο τυρί για vegan και ψήστε τα στο φούρνο. Προσθέστε στη σάλτσα σας ρίγανη, πιπέρι και άλλα μπαχαρικά για περισσότερη γεύση και απολαύστε ένα άκρως νηστίσιμο, αλλά πεντανόστιμο γεύμα.

Και για επιδόρπιο
Ποιος είπε ότι τις ημέρες νηστείες δεν υπάρχουν νηστίσιμα γλυκά; Ιδού μερικές προτάσεις:

  • Κόψτε μια μπανάνα σε ροδέλες, λιώστε 2 κομμάτια κουβερτούρας σε μπεν μαρί και περιχύστε τη σοκολάτα σας στη μπανάνα.
  • Λιώστε κουβερτούρα σε μπεν μαρί, περιχύστε αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς που θα έχετε απλώσει σε λαδόκολλα και αφήστε τα λίγο χρόνο να στεγνώσουν. Μόλις είναι έτοιμα, δεν θα διαφέρουν σε τίποτα από σοκολατάκια.
  • Κόψτε ένα μήλο, περιχύστε το με μέλι και βάλτε το σε πυρέξ. Ψήστε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει και προσθέστε κανέλα αν επιθυμείτε ή τριμμένους ξηρούς καρπούς.
  • Φτιάξτε τη δική σας σοκολάτα με κακάο, χαρουπάλευρο, βανίλια, λάδι καρύδας, ξηρούς καρπούς και μέλι. Χρησιμοποιήστε 3 κ.σ. κακάο, 1,5-2 κ.σ. χαρουπάλευρο, 1 μικρή βανίλια, 1 χούφτα ξηρούς καρπούς (φουντούκια, καρύδια κ.λπ), 1/2 κ.γ. λάδι καρύδας κι έπειτα ανακατέψτε τα όλα μαζί με 2 κ.σ. μέλι, μέχρι το μείγμα να δέσει. Απλώστε το σε λαδόκολλα, βάλτε το στο ψυγείο και είστε έτοιμοι.