Δείτε γιατί να βάλετε ρόκα στη σαλάτα

roka
ΤΡΙΤΗ, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Δημοφιλής στην Αρχαία Ρώμη, η ρόκα σήμερα είναι ιδιαιτέρως ταιριαστή στις σαλάτες, στα σάντουιτς, αλλά και ως τόπινγκ σε διάφορα πιάτα.

Μπορεί πολλοί να την αντιπαθούν λόγω της έντονης γεύσης της, η αλήθεια είναι όμως ότι και αυτό το χαρακτηριστικό της ακόμα, έχει θρεπτικές συνέπειες για τον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα:

  • Περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών που αποτελούν αντικαρκινική ασπίδα. Ό,τι κάνει τη ρόκα πικρή, βοηθά στην αντιμετώπιση, των επιβλαβών και καρκινογόνων επιδράσεων των οιστρογόνων του οργανισμού και δρα κατά διαφόρων ειδών καρκίνου όπως του προστάτη, του στήθους, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών.
  • Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Α και C, ενώ περιέχει και βιταμίνη Κ, αλλά και φυλλικό οξύ, που είναι σημαντικό συστατικό στη διατροφή των εγκύων, καθώς εμποδίζει τις επιπτώσεις στο έμβρυο από προβλήματα στο νευρικό σωλήνα, όπως και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  • Είναι πλούσια σε χλωροφύλλη, αλλά και σε μαγνήσιο, ενώ μας παρέχει και ποσότητα σιδήρου δυναμώνοντας τον οργανισμό.
  • Τα 100 γραμμάρια ρόκας αποδίδουν μόλις 25 θερμίδες και στην ίδια ποσότητα οι φυτικές της ίνες φτάνουν το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
  • Η ρόκα μας παρέχει επίσης κάλιο, το οποίο είναι σημαντικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την υγεία της καρδιάς