Σε δημοπρασία ιδιόχειρες επιστολές του Καποδίστρια και του Ναπολέοντα

se-dimoprasia-idioxeires-epistoles-tou-kapodistria-kai-tou-napoleonta

ΤΡΙΤΗ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Ιδιόχειρες επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια και του Ναπολέων Βοναπάρτη είδαν το φως της δημοσιότητας και μάλιστα διατίθενται προς πώληση σε δημοπρασίες για όποιον διαθέτει, φυσικά, τα ανάλογα βαλάντια.

Σε ελληνικό ενδιαφέρον πρώτα, τριάντα επτά ιδιόχειρες επιστολές του Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια θα δημοπρατηθούν την Κυριακή 24 Ιουνίου από τον αθηναϊκό οίκο «Π. Βέργος».

Η δημοπρασία περιλαμβάνει 442 συνολικά σπάνια βιβλία, έγγραφα και χαρακτικά και αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού, είτε διαθέτει τα οικονομικά να τις αποκτήσει είτε όχι.

Πρόκειται για επιστολές που απευθύνονται στο στενό συνεργάτη του Αλέξανδρο Κοντόσταυλο (1789-1865) και αναφέρονται σε τρέχουσες κρατικές υποθέσεις οικονομικού κυρίως χαρακτήρα των ετών 1828-1830.

Ανέκδοτες μέχρι τώρα, οι επιστολές αυτές του Καποδίστρια γίνονται στις μέρες μας εξαιρετικά επίκαιρες, αφού αποκαλύπτουν τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να βάλει κάποια τάξη στις υποθέσεις του νεοσύστατου κράτους χωρίς να υπολογίζει το οποιοδήποτε κόστος.

Χαρακτηριστικά είναι όσα γράφει για τους ισχυρούς ΄Ελληνες της εποχής: «Θα με λυπούσε πολύ αν ο εγωισμός και η φιλοχρηματία των οικονομικά ισχυρών, των ανθρώπων με υπόληψη και των γαιοκτημόνων με ανάγκαζε να καταφύγω στη βία. Όμως αν πρέπει να το κάνω δεν θα διστάσω, γιατί μου είναι αδύνατον να σταματήσω ή να κάνω πίσω…» (29 Φεβρουαρίου 1828).

Σε άλλη επιστολή του απαντάει ως εξής στη διαβεβαίωση του Κοντόσταυλου ότι ο προϋπολογισμός του κράτους είναι ισοσκελισμένος: «Δεν συμμερίζομαι τη γνώμη σας σχετικά με τους εθνικούς πόρους και την ισορροπία που βρίσκετε ανάμεσα στα έξοδα και τα έσοδα. Αν συνυπολογίσετε τη φοβερή δυστυχία του λαού και την αφορία που θα μπορούσε να πλήξει επί μακρόν το έδαφος της Ελλάδας, ελλείψει πιστώσεων και κεφαλαίων, θα βλέπατε ότι τα μέσα που διαθέτουμε είναι τελείως δυσανάλογα προς τις ανάγκες μας, πράγμα που με ανησυχεί, διότι μπορώ και συμπάσχω, και υποφέρω περισσότερο από τους δυστυχείς που μου ζητούν ψωμί και δεν μπορώ να τους δώσω…» (13 Απριλίου 1828).

Ναπολεόντια...αγγλικά

Ωστόσο μόλις λίγες μέρες πριν, στο Παρίσι, δημοπρατήθηκε και μία σπάνια χειρόγραφη επιστολή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, η οποία είναι ένα μέρος μόνο από τρεις συγκεκριμένες επιστολές, που έγραψε κατά τη διάρκεια της εξορίας του στην Αγία Έλενα το 1816.

Τα χειρόγραφα εκτιμώνται στα 80 χιλιάδες ευρώ το ένα, καθώς περιλαμβάνει κείμενο του Ναπολέοντα στα αγγλικά και μάλιστα όχι και στην καλύτερη γραμματική και συντακτική μορφή τους.

Με τα αγγλικά να είναι ένα από τα λίγα πράγματα που δεν μπόρεσε να …κατακτήσει στη ζωή του, ο γάλλος στρατηγός, σύμφωνα με εκπρόσωπο του οίκου δημοπρασιών Osenat, έγραψε την δυσανάγνωστη σε πολλά σημεία επιστολή του με τα αγγλικά του να είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για τον Βοναπάρτη.

Αν και περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα αυτό που ξεχωρίζει είναι το δείγμα, που ακολουθεί, από τα...Ναπολεόντια αγγλικά του:

«He shall land above seven day a ship from Europe that we shall give account from anything who this shall have been even to day of first january[sic] thousand eight hundred sixteen. You shall have for this ocurens a letter from lady Las Case that shall you learn what himself could carry well if she had co[n]ceive the your occurens. But I tire myself and you shall have of the ado at conceive my.»