Nixon: συστηθήκαμε ξανά, αυτή τη φορά στο Κολωνάκι

nixon1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Νέα εποχή ξεκινά για το Nixon, το οποίο άνοιξε ξανά πριν μερικές ημέρες τις πόρτες του, στο Κολωνάκι αυτή τη φορά, και βάζει στόχο να μας κρατά παρέα από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Εμείς το επισκεφτήκαμε για φαγητό και σας μεταφέρουμε εντυπώσεις.

Το Nixon στην Αγησιλάου του Κεραμεικού αποτέλεσε για 10 χρόνια στέκι μιας ολόκληρης γενιάς τριαντάρηδων, γεμίζοντας τα βράδια τους με κοκτέιλ, νόστιμα πιάτα, μουσική και επικοινωνία, σε μια εποχή που ο Κεραμεικός ακόμη διέφερε πολύ από αυτό που είναι σήμερα. Όσοι το αγάπησαν, δεν το εγκατέλειψαν ποτέ και η απουσία του ήταν αρκετά μεγάλη τον ένα χρόνο που έμεινε με σφραγισμένες πόρτες.

Κάπου εδώ τελειώνουμε με τις νοσταλγίες, αφού ο «πρόεδρος» αποφάσισε να αγκαλιάσει ξανά το κοινό του, δίνοντάς του νέο σημείο συνάντησης, στο Κολωνάκι, σε ένα χώρο μικρότερο, που συνεχίζει την ιδέα του παλιού Nixon, μόνο που πλέον οι… «αγκαλιές» ξεκινούν από το πρωί και διαρκούν όλη την ημέρα, με την κάθε ώρα να έχει και κάτι διαφορετικό να προτείνει.

Στο ίδιο μοτίβο με το παλιό Nixon, με κλασικό design που παραπέμπει στη δεκαετία του ’70, σκούρο ξύλο, φθαρμένους δερμάτινους καναπέδες και μερικά κάδρα του προέδρου να κοσμούν τους τοίχους, το νέο bar-εστιατόριο παραμένει ένας urban-chic χώρος, με τους πολυελαίους να δίνουν την πιο chic νότα, την παλιά επιγραφή να κρέμεται νοσταλγικά στο bar και τα υπόλοιπα να κινούνται σε απλούς τόνους.

Σε έναν από αυτούς τους καναπέδες βολέψαμε τα πράγματά μας, με τη Σκουφά απ’ έξω να παραμένει ζωηρή και υπό τους jazz, soul ήχους που έβγαιναν από τα ηχεία, ρίξαμε μια ματιά στο μενού. Ελληνικές γεύσεις και φρέσκα υλικά εποχής, πιάτα σε πιο light εκδόσεις, έμφαση στα θαλασσινά, με τον σεφ Θανάση Τσιρονίκο στο τιμόνι, να φέρνει λίγο άρωμα θάλασσας από το καλοκαιρινό στέκι της ομάδας του Nixon στην Αντίπαρο. Λαχανοντολμάδες με φρέσκο ψάρι και σταμναγκάθι, φάβα με λακέρδα και τηγανητή κάππαρη, καρπάτσιο λαβράκι με σόγια, σασίμι τόνου με θυμάρι, σαλάτα με αρνάκι, κολοκυθάκια, σέλινο και γιαούρτι είναι κάποιες από τις επιλογές του μενού, οι περισσότερες εκ των οποίων διατίθενται και σε χαμηλότερες τιμές, αν κάποιος θελήσει να τις πάρει πακέτο για το σπίτι.

Εμείς ξεκινήσαμε με τη σαλάτα μπρόκολο με σάλτσα με ταχίνι, τσίλι, πορτοκάλι και δυο φέτες ξινοτύρι, η οποία μοσχομύριζε φτάνοντας στο τραπέζι. Αν και θα προτιμούσαμε η σάλτσα να είχε λίγο περισσότερη ένταση, καταλάβαμε ότι το τυρί μπορούσε να φέρει την ισορροπία στην κάθε μπουκιά, καθώς ήταν πραγματικά πολύ νόστιμο και ίσως αναπλήρωνε ό,τι μας έλειπε από τη σάλτσα. Ο συνδυασμός έβγαινε γευστικός και συστήνουμε το πιάτο ακόμη και σε αυτούς που το μπρόκολο αποτελεί παιδικό εφιάλτη.

Συνεχίσαμε «πράσινα», με ένα από τα πιο «τακτοποιημένα» πιάτα που έχουμε δει, με σπαράγγια στη σειρά το ένα δίπλα στο άλλο, πασπαλισμένα με απάκι κομμένο σε κομματάκια, μικρές πιπεριές, κόλιανδρο και ένα αβγό ποσέ να «κάθεται» επάνω τους, σαν αρχηγός του πιάτου. Τα τραγανά σπαράγγια «έκλεβαν» νοστιμιά από το αβγό και πικάντικη ένταση από το απάκι και την πιπεριά, σε ένα πολύ ανοιξιάτικο αποτέλεσμα, που σου άφηνε αρκετό χώρο για επόμενα πιάτα.

Ζουμερός τόνος τυλιγμένος σε φέτες από κολοκυθάκι ήταν η συνέχεια, με φύλλα ρόκας και κάππαρη βουτηγμένη στο αλάτι, σε ένα πιάτο, όπου κάθε ρολάκι είχε συγκεκριμένη θέση και το αποτέλεσμα ήταν πολύ προσεγμένο, οπτικά. Τα όξινα στοιχεία αναδείκνυαν τη νοστιμιά του τόνου, ενώ η τραγανή, αλατισμένη κάππαρη χάριζε μια μοναδικότητα στο πιάτο. Ελαφρύ, δροσερό και απολαυστικό.

Για κυρίως, επιλέξαμε αχνιστό ριζότο με χταπόδι, chives, φρέσκο κρεμμύδι και θυμάρι, το οποίο ήταν πραγματικά πεντανόστιμο, με ελαφρώς πιπεράτη γεύση και αρώματα καλοκαιριού από το τραγανό χταπόδι.

Κι ενώ πιστέψαμε ότι το ριζότο ήταν το καλύτερό μας πιάτο από το γεύμα, το γλυκό ζεστής σούπας σοκολάτας με μους καραμέλας και τραγανά φουντούκια πασπαλισμένα από πάνω έφερε την ανατροπή. Με τη σοκολάτα να μοσχοβολάει, το συνδυασμό σοκολάτα-καραμέλα να «σκοτώνει» και την τραγανή νότα φουντουκιού να ολοκληρώνει την κάθε μπουκιά, δεν μας ένοιαξε καθόλου που είχαμε πασαλειφτεί με σοκολάτα σαν μικρά παιδιά.

Το μενού, όπως το δοκιμάσαμε, μας φάνηκε αρκετά ελαφρύ, όπως άλλωστε έχει και στόχο, αλλά το Nixon θέλει να ικανοποιήσει και την άλλη πλευρά της πόλης, την πιο street. Γι’ αυτό και ακριβώς δίπλα από τον κεντρικό χώρο, ανοίγει ένα νέο παράθυρο στη γεύση –κυριολεκτικά- με street food επιλογές, όπως το Nixon burger, ρύζι με λαχανικά και πατάτες τηγανιτές, οι οποίες θα εμπλουτιστούν μελλοντικά, για όσους θέλουν κάτι πιο οικονομικό, στο χέρι. Οι φίλοι του brunch, θα πρέπει να περιμένουν το Σαββατοκύριακο, όπου σερβίρεται από τις 11 έως τις 19.00 με επιλογές όπως τα σπαράγγια που δοκιμάσαμε, μπέργκερ με κοτόπουλο ή φιλέτο λαβράκι ή το κλασικό Nixon burger, pancakes, bagels, αβγά Benedict ή Scandinavian, ιδιαίτερες σαλάτες κ.ά. σε τιμές από 5 έως 13,5 ευρώ, ανάλογα με την επιλογή.

Το βραδινό πρόσωπο του Nixon, με τα street drinks, τις premium επιλογές, τα κλασικά κοκτέιλ (με τιμές που ξεκινούν από 7 ευρώ ανεβαίνοντας και από 4 ευρώ η μπίρα ή το κρασί), τα πάρτι και τις soul funk μουσικές, έχουμε σκοπό να το ζήσουμε σε δεύτερο χρόνο. Κάτι μας λέει, όμως, ότι για να το ακολουθούν ακόμη οι παλιοί του θαμώνες, έπειτα από ένα χρόνο απουσίας και με μερικές μόνο ημέρες λειτουργίας, έχει να προσθέσει το δικό του λιθαράκι στη βραδινή ζωή της πόλης. Ακόμη κι αν αυτό είναι νοσταλγία.

Info
Nixon
Σκουφά 53 και Ομήρου, 210 3462077
Ανοιχτά καθημερινά από τις 10 π.μ.
~30 ευρώ/άτομο

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
φωτογραφίες: BANIAΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ