Τα οφέλη της αισιοδοξίας (και πώς να την αποκτήσετε)

aisiodoksos-thumps-up
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Η αισιοδοξία φαίνεται ότι συνδέεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Πώς την κατακτάμε;

Μια πρόσφατη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology σε πάνω από 70.000 γυναίκες, διαπίστωσε ότι οι αισιόδοξοι είχαν λιγότερες πιθανότητες από τους απαισιόδοξους να πεθάνουν από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, παθήσεις των πνευμόνων ή λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης που διήρκησε οκτώ χρόνια. Οι γυναίκες ήταν ηλικίας μεταξύ 58 και 83 ετών και οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως η οικονομική κατάσταση, η ύπαρξη διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και κατάθλιψης.

Οι παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία και πώς δεν θα χάσεις καμιά!

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν ζητώντας από τις συμμετέχουσες να δηλώσουν πόσο αισιόδοξες αισθάνονταν, σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 24. Η αισιοδοξία θεωρείται ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας – η πεποίθηση ότι η ζωή είναι πιο πιθανό να εξελιχθεί καλά αντί για άσχημα και οι αισιόδοξοι περιμένουν καλά αποτελέσματα ακόμη και όταν η ζωή είναι σκληρή. Η μελέτη αυτή συμφωνεί με μια σειρά από άλλες, μεταξύ των οποίων και μιας μεταανάλυσης πάνω από 80 ερευνών που συνδέουν την αισιοδοξία με την καλύτερη υγεία. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις σε πάνω από 5.100 άνθρωποι ανακάλυψε ότι εκείνοι που ήταν πιο αισιόδοξοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν μια καλή «καρδιαγγειακή βαθμολογία», με βάση κριτήρια όπως η χοληστερόλη, τα επίπεδα γλυκόζης, η σωματική δραστηριότητα, η αρτηριακή πίεση και το βάρος.

Φαίνεται ότι η αισιοδοξία δεν κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στην απογοήτευση: μελέτες δείχνουν ότι παρέχει ανθεκτικότητα έναντι του κινδύνου. Σε άτομα με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, οι πιο αισιόδοξοι ανέφεραν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, ανεξάρτητα από το στάδιο της πάθησης. Οι γυναίκες που ήταν αισιόδοξες αντιμετώπισαν επίσης καλύτερα την απογοήτευση των αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι αισιόδοξοι, όχι μόνο περιμένουν ότι καλά πράγματα θα συμβούν στη ζωή τους, αλλά και ότι λαμβάνουν ενεργά μέτρα για να τους συμβεί κάτι τέτοιο: Θα κάνουν π.χ. πιο υγιεινή ζωή, επειδή πιστεύουν ότι θα τους ωφελήσει. Υπάρχει η θεωρία (χωρίς πολλά στοιχεία, ωστόσο) ότι οι αισιόδοξοι αισθάνονται λιγότερο αρνητική διάθεση και έτσι προκαλούν λιγότερες εκρήξεις των ορμονών που σχετίζονται με το στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, που μπορούν να αυξήσουν την πίεση του αίματος.

Πώς μπορούμε όμως να γίνουμε πιο αισιόδοξοι; Οι συμβουλές των ψυχολόγων περιλαμβάνουν τη διατήρηση ενός ημερολογίου όπου θα σημειώνουμε τα πράγματα για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη και τις προσπάθειές μας για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων, αντί να λέμε ότι είναι απλά πολύ δύσκολα και να τα παρατάμε.

Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζουμε τον κόσμο και τις ομορφιές του! 

Ας δοκιμάσουμε να επαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο για το τι συμβαίνει, έτσι ώστε η απάντηση να μην είναι πάντα ότι πρόκειται για δικό μας λάθος.

Αν τα παραπάνω αποτύχουν, προσπαθήστε να κάνετε παρέα με αισιόδοξους ανθρώπους – ακόμη και αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα με θετικότερο μάτι.

Πηγή: iatrikanews