Δέκα πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για τον Jack Nicholson

jack-nicholson
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Προσέξατε ποτέ τα αρχικά «HDS» σε κάποια από τις ταινίες του;

Καθώς πλησιάζουν τα 80ά γενέθλια του Jack Nicholson (στις 22 Απριλίου), ψάξαμε και βρήκαμε ορισμένα ενδιαφέροντα πράγματα για το θρυλικό «κακό παιδί» του Χόλυγουντ.

  1. Από μικρή ηλικία ο Nicholson έμπαινε σε μπελάδες. «Ήμουν πάντα κατά της εξουσίας, μισούσα όταν μου έλεγαν οτιδήποτε οι δάσκαλοί μου, οι γονείς μου, οι πάντες», είχε δηλώσει στην Independent το 1993, για να συμπληρώσει πως στα μαθητικά του χρόνια είχε σημειώσει ένα ξεχωριστό ρεκόρ, βρισκόμενος σε απογευματινή τιμωρία κάθε μέρα, για ένα ολόκληρο έτος.
  2. Η πρώτη του δουλειά στο Χόλυγουντ ήταν ως βοηθός γραφείου για τον William Hanna και τον Joseph Barbera, τους δημιουργούς του Σκούμπι Ντου και των Φλίντστοουνς, μεταξύ άλλων. Ο Nicholson μάλιστα ήταν τόσο καλός, ώστε του είχαν προσφέρει δουλειά ως animation artist, αλλά τελικά την απέρριψε για να εστιάσει στην ηθοποιία.
  3. Εκτός από την ηθοποιία και το animation, ο Nicholson έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή σεναρίων και τη σκηνοθεσία. Προτού γίνει διάσημος, είχε βοηθήσει στη συγγραφή του «Head» των Monkees το 1968, στην οποία είχε και έναν μικρό ρόλο.
  4. Ο Nicholson πήρε την ευκαιρία του στην ταινία «Ο ξένοιαστος καβαλάρης», που τον καθιέρωσε από τύχη αφού ο Rip Torn, ο οποίος είχε επιλεγεί αρχικά στον ρόλο, τσακώθηκε με τον συμπρωταγωνιστή του, Dennis Hopper. Αναφορικά με τις πρώτες του ταινίες, είχε σχολιάσει στην Irish Independent το 2008 πως «το μόνο που μπορούσα να δω στις πρώτες ταινίες, πριν τον Ξένοιαστο Καβαλάρη, ήταν έναν απεγνωσμένο, νεαρό ηθοποιό που προσπαθεί να κάνει το άλμα στη μεγάλη οθόνη και να δημιουργήσει μια καριέρα στον κινηματογράφο».
  5. Ο μύθος του Nicholson χτίστηκε με την ερμηνεία του σε σημαντικές ταινίες όπως «Στη φωλιά του κούκου»«Λάμψη», «Ο ξένοιαστος καβαλάρης» και «Τσαϊνατάουν». Πιθανόν όμως να είχε ακόμα περισσότερες επιτυχίες, αφού είχε απορρίψει μεγάλους ρόλους στις ταινίες«Αποκάλυψη τώρα», «Ο Άνθρωπος της βροχής» και «Ο Ταξιτζής».
  6. Μαζί με τον Michael Caine, είναι οι μόνοι άνδρες ηθοποιοί οι οποίοι έχουν προταθεί για Όσκαρ σε όλες τις δεκαετίες, από τα 1960s μέχρι του 2000. Ο Nicholson επίσης κατέχει το ρεκόρ ανδρικών υποψηφιοτήτων για Όσκαρ (12). Μονάχα η Meryl Streep έχει περισσότερες υποψηφιότητες (20).
  7. Ron Galella Collection / Ron Galella
    Για ένα διάστημα, γείτονες του Nicholson στη διάσημη Mulholland Drive της Σάντα Μόνικα ήταν ο Marlon Brando και ο Warren Beatty. Λόγω του ιδιαίτερου παρελθόντος των τριών ηθοποιών, ο δρόμος έγινε γνωστός ως «Bad Boy Drive». Όταν πέθανε ο Brando το 2001, ο Nicholson αγόρασε το σπίτι του από σεβασμό και το κατεδάφισε, καθώς είχε γεμίσει μούχλα.
  8. Ένας από τους πιο καλούς φίλους του Nicholson είναι ο Harry Dean Stanton (από το «Alien») με τον οποίο μάλιστα συγκατοίκησε για ένα διάστημα. Συχνά, ο Nicholson προσπαθεί να βάλει τα αρχικά του φίλου του σε κάθε ταινία που παίζει, ως φόρο τιμής. Έτσι κάπου θα εμφανιστούν τα αρχικά «HDS», χαραγμένα σε κάποιο δέντρο, ως γκράφιτι σε κάποιον τοίχο κτλ.
  9. Σε συνέντευξή του στη Sun το 2013, ξεκαθάρισε πως δεν παίξει ποτέ σε κάποιο στείρο και πεζό blockbuster. «Έκανα μια τρομακτική σκέψη πως ο κόσμος στα 20 και στα 30 του δεν θέλει να συγκινηθεί πια. Μπορεί απλά να θέλουν να δουν περισσότερες βόμβες, περισσότερες εκρήξεις, γιατί με αυτά μεγάλωσαν. Εγώ δεν θα κάνω ποτέ μια τέτοια ταινία», είχε δηλώσει τότε. Πλέον, επιστρέφει με το αμερικάνικο ριμέικ του «Toni Erdmann».
  10. Ο Michael Keaton μπορεί να είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Batman» του Tim Burton, όμως ο Nicholson ήταν το αδιαμφισβήτητο μεγάλο αστέρι της ταινίας. Στην αμοιβή του συμπεριλαμβανόταν ένα ποσοστό από τις εισπράξεις στο box office και τα κέρδη του merchandise, κάτι που σημαίνει ότι έβγαλε περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια από τη συγκεκριμένη ταινία.