Who is Who: Patti Smith

who-is-who-patti-smith

ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Η «ποιήτρια της ροκ», η αντιστάρ, η νονά της punk νεοϋρκέζικης σκηνής, η γυναίκα-σύμβολο, η Patti Smith, επέστρεψε με νέο album, το 11ο της καριέρας της. Το click@Life θυμάται τις πιο σημαντικές στιγμές από την πορεία της, μέσα από την πολυτάραχη ζωή της.

- Η Patti Smith γεννήθηκε στο Σικάγο το 1946. Μεγάλωσε με τις μουσικές του Harry Belafonte, μέσα σε μια θρησκευόμενη οικογένεια, αν και αργότερα αποκήρυξε τον Χριστιανισμό, γιατί όπως υποστήριζε δεν μπορούσε να καταλάβει το βαθύτερο νόημά του. Το 1967 σε ηλικία 24 ετών και έχοντας μόλις αποφοιτήσει από το κολέγιο, έγινε μητέρα μιας κόρης, την οποία έδωσε για υιοθεσία.

-Την ίδια χρονιά μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, την πόλη που θα άλλαζε τη ζωή της. Τότε γνωρίστηκε με τον άνθρωπο που θα καθόριζε την πορεία της, τον φωτογράφο Robert Mapplethorpe. Ανέπτυξαν μία έντονη ερωτική σχέση που έπρεπε να ανταπεξέλθει σε δυσκολίες όπως η φτώχεια. Ένα ακόμα πρόβλημα ήταν και ότι ο Mapplethorpe δεν είχε ξεκαθαρίσει τη σεξουαλικότητά του. Αργότερα θα φωτογράφιζε τα πιο γνωστά εξώφυλλα των δίσκων της Smith, και αυτή θα τον αποκαλούσε «ο καλλιτέχνης της ζωής μου», αφιερώνοντάς του βιβλία και ποιήματα.

-Στη Νέα Υόρκη εκείνη την εποχή άνθιζε το punk κίνημα. Το Chelsea Hotel, το θρυλικό club CBGB και η περιρρέουσα καλλιτεχνική ατμόσφαιρα έδωσαν την κατάλληλη έμπνευση στη νεαρή Smith για να δημιουργήσει. Ασχολήθηκε με την performance art, συμμετείχε σε ανεξάρτητα φιλμ, έγραψε ποιήματα και αρθρογραφούσε σε περιοδικά.

-Το 1974 δημιούργησε τους The Patti Smith Group και ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους, το «Horses». Η φωτογραφία του εξωφύλλου, τραβηγμένη από τον Mapplethorpe, είναι μία από τις πιο κλασικές φωτογραφίες της ροκ ιστορίας. Το ίδιο ισχύει και για το album, που θεωρείται ως ένα από τα πρώτα album του αμερικανικού punk rock, που δεν πρέπει να λείπει από καμία δισκοθήκη. Ακολούθησε το «Radio Ethiopia» που αν και ήταν εξίσου δυνατό, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το συγκλονιστικό ντεμπούτο.

- Το τρίτο album της Smith, το «Easter» που κυκλοφόρησε το 1978, ύστερα από αρκετούς μήνες που η Smith βρισκόταν στο κρεβάτι μετά από ένα ατύχημα που είχε επί σκηνής, περιείχε τη μεγαλύτερη ίσως επιτυχία της, το «Because The Night» που έγραψε μαζί με τον Bruce Springsteen.

- Η επιτυχία της Smith, οι φεμινιστικοί στίχοι της και το intellectual rock προφίλ της, δε θα μπορούσαν να μη βρουν και κάποιους αμφισβητίες. Ο διασημότερος εξ αυτών, είναι ο Mick Jagger που δήλωνε για αυτήν ότι είναι μια ψεύτικη καλλιτέχνιδα, που προσπαθεί μέσα από περίπλοκα και δυσνόητα τραγούδια να μιλήσει στη γλώσσα των street artists. Η Smith ποτέ δεν απάντησε ευθέως.

- Το 1980 παντρεύτηκε τον Fred «Sonic» Smith, πρώην κιθαρίστα των MC5. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Jackson και τη Jessie. O Jackson συνέχισε την παράδοση της αγίας ροκ οικογένειας, αφού παντρεύτηκε τη drummer των White Stripes, Meg White. Η Smith αποφάσισε να κάνει ένα διάλλειμα από τη μουσική για να αφιερωθεί στην οικογένεια της.

- Το 1988 κυκλοφόρησε το «Dream Of Life» στο οποίο υπάρχει ένα από τα πιο γνωστά και πολιτικοποιημένα κομμάτια της, το «People Have The Power».

-Οι αρχές της δεκαετίας του '90 τη βρήκαν να αντιμετωπίζει τραγικά γεγονότα. Έχοντας ήδη χάσει το alter ego της, τον Mapplethorp. Το 1989, ακολούθησε ο θάνατος του συζύγου της, μετά του αδερφού της και λίγο μετά, του φίλου της και ιδρυτικού μέλους της μπάντας της, του κιμπορντίστα Richard Sohl. Με την προτροπή του φίλου της Michael Stipe, τραγουδιστή των R.E.M., αποφάσισε να ξαναβγεί στην ενεργό δράση και να περιοδεύσει με τον Bob Dylan. Το 1996 κυκλοφόρησε το «Gone Again» , έντονα επηρεασμένο από τους θανάτους των δικών της ανθρώπων, αλλά και του Kurt Cobain που είχε αυτοκτονήσει δύο χρόνια πριν. Το κομμάτι «About A Boy» είναι αφιερωμένο σε αυτόν.

- Η δεκαετία των 00s βρήκε τη Smith να κυκλοφορεί ένα album αφιερωμένο στη μητρότητα, το «Trampin», να λαμβάνει τη μία τιμητική διάκριση μετά την άλλη, μέχρι και από τον Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, να δίνει διαλέξεις, να μελετάει ποιητές, να αναβιώνει τη μαγεία του CBGB στο Manhattan, παίζοντας ζωντανά για τέσσερις ώρες, να παίρνει τη δική της θέση στο Rock ‘N' Roll Hall Of Fame, να αναπτύσσει πλούσια ακτιβιστική δράση, να μάχεται μέσα από την τέχνη της τους πολέμους και να ζητάει βοήθεια για τους πρόσφυγες και να γράφει ένα βιβλίο, το «Just Kids» σαν δικό της φόρο τιμής στον Robert Mapplethorpe.

-Η συγγραφή είναι άλλο ένα ταλέντο που ανακάλυψε πρόσφατα η Smith, μιας και αυτή τη στιγμή γράφει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο Λονδίνο. H αστυνομική πλοκή φαίνεται ότι της αρέσει ιδιαίτερα μιας και ένα χρόνο πριν είχε εμφανιστεί και στη σειρά «Νόμος Και Τάξη».

-Το καινούργιο της album με τίτλο «Banga» (διαβάστε την κριτική του δίσκου εδώ ) κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και ήδη έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές. Στα 66 της πλέον, η Smith είναι μια αειθαλής ροκ περσόνα με μοναδικό στυλ, πολιτική άποψη και τραγούδια που έχουν μείνει κλασικά. Πάνω απ' όλα όμως, είναι μια βαθιά σκεπτόμενη καλλιτέχνιδα που μέσα από τη μουσική, την ποίηση και τη δράση της, κατάφερε να περάσει έντονα μηνύματα.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ