Η τρίτη σεζόν του «Fargo» βαδίζει σε γνώριμα αλλά εξίσου συναρπαστικά μονοπάτια

fargo
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Τα δύο πρώτα επεισόδια της τρίτης σεζόν μπορείτε να τα δείτε και στο σινεμά στο πλαίσιο του En Lefko Film Festival.

Η τηλεόραση έχει γίνει πια τόσο κινηματογραφική. Αυτή είναι μια φράση που έχουμε βαρεθεί να την ακούμε τελευταία, αλλά δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στους συντελεστές, όσο και στις επιρροές που έχουν πολλές νέες σειρές και τις θεματικές που αναπτύσσουν. Για παράδειγμα το «Fargo» των αδερφών Κοέν ήταν μια καλτ περίπτωση από το σινεμά των 90s που όσο και αν τύχαινε ιδιαίτερης εκτίμησης από αρκετό κόσμο, σίγουρα δεν είχε φτάσει ποτέ τα επίπεδα δημοφιλίας της τηλεοπτικής σειράς που ξεκίνησε το 2014 υπό την εποπτεία του Noah Hawley («Bones», «Legion»).

Η πρώτη σεζόν του τηλεοπτικού «Fargo» ήταν φανταστική, κυρίως επειδή έπαιξε εξαιρετικά το παιχνίδι του αντιήρωα, με έναν ανατριχιαστικά καλό Billy Bob Thornton να επισκιάζει ο,τιδήποτε άλλο, δίνοντας το βάθος που χρειαζόταν το όλο πρότζεκτ για να λειτουργήσει μέχρι τέλους και να μη μείνει από καύσιμα στην πορεία. Στη δεύτερη σεζόν υπήρξε περισσότερο «ομαδική δουλειά», με ένα εξαιρετικό καστ να αφήνεται για χάρη του συνόλου, ενώ ο χαρακτηριστικός κυνισμός που αποτελεί σήμα κατατεθέν του franchise έδεσε ιδανικά με το απρόσμενο στοιχείο του σουρεαλισμού που έκανε την εμφάνισή του. Και ερχόμαστε έτσι στην τρίτη και πιο πολυδιαφημισμένη έως τώρα σεζόν, η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον σου ήδη στο άκουσμα ότι πρωταγωνιστής είναι ο Ewan McGregor​ σε διπλό ρόλο.

Ο Ewan McGregor​  υποδύεται τους Έμιτ και Ρέι Στάσι, δύο αδέρφια που ακολουθούν εντελώς διαφορετικές πορείες. Ο πρώτος πέτυχε το όνειρό του και θεωρείται ένας άξιος επιχειρηματίας στην μικρή κοινότητα του Έντεν Βάλεϊ της Μινεσότα, ενώ ο άλλος του είναι το παράδειγμα προς αποφυγή που ζει φθονώντας κάθε ώρα και στιγμή τον αδερφό του. Και καθώς κανείς από τους δύο δεν ξεχωρίζει για την εξυπνάδα του, η διαμάχη τους για την κληρονομιά που τους άφησε ο πατέρας τους θα εκτραπεί πολύ γρήγορα, με έναν φόνο να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και τα πράγματα να περιπλέκονται κι άλλο όταν στο παιχνίδι μπαίνουν και συμμορίες από γκάνγκστερ.

Όλα είναι γνώριμα και όμως είναι τόσο δυνατό το καστ που σε κάνει να θες να ξαναδείς το ίδιο πακέτο από την αρχή. Εκτός από τον ευρηματικό Ewan McGregor​ που είναι απολαυστικός στην αποστολή που του έχει ανατεθεί, υπάρχει η Carrie Coon​ του «The Leftovers» που στο ρόλο της καλής αστυνομικού αποτελεί θησαυρό και αποδεικνύει πως βρίσκεται σε δαιμονιώδη ερμηνευτική φόρμα, η Mary Elizabeth Winstead ως σύντροφος του Ρέι για χάρη της οποίας ξεκινούν όλα δείχνει για μια ακόμη φορά πως της άξιζε μια διαφορετική, μεγαλύτερη καριέρα στη μεγάλη οθόνη και ο David Thewlis​ αν και κάνει ένα μικρό πέρασμα από την πρεμιέρα, φαίνεται πως εκπροσωπώντας το γκανγκστερικό κομμάτι της σεζόν, μπορεί να γίνει αυτή η σκοτεινή φιγούρα που σου προκαλεί ανατριχίλες, στα πρότυπα του Λορν Μάλβο του Thornton.

Η σεζόν ξεκινά στην ψυχροπολεμική Ανατολική Γερμανία του 1988 με μια εξωφρενική (και με τις δύο έννοιες) συνομιλία ανάμεσα σε έναν ανακριτή και έναν κατηγορούμενο. Πριν έρθουμε στην Μινεσότα του 2010 όπου και διαδραματίζεται η ιστορία, δε γίνεται να μην αναρωτηθείς πώς θα ήταν μια σεζόν του «Fargo» τοποθετημένη στην Ευρώπη των 80s. Δηλαδή προφανώς και τότε ο τίτλος της σειράς δε θα κόλλαγε και πολύ, ωστόσο το χιόνι υπάρχει στο φόντο και ένας τέτοιος πειραματισμός θα μπορούσε να δώσει τον αέρα ανανέωσης που φαίνεται πως χρειάζεται το δημιούργημα του Hawley. Όχι πως δεν περνάς καλά, απλώς όλα είναι στημένα όπως τα περιμένεις και όταν τα περιμένεις και αφαιρώντας το στοιχείο του απρόβλεπτου και την εμβάθυνση σε κάποιον συγκεκριμένο χαρακτήρα, αυτό που μένει είναι το εξαιρετικό στυλιζάρισμα και οι διασκεδαστικές ερμηνείας από ένα καστ που το έχουμε συνηθίσει σε διαφορετικά πράγματα. Αρκούν αυτά τα καύσιμα για να μας διατηρήσουν το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος; Αυτό θα φανεί στην πορεία, μιας όμως και η σειρά φαίνεται πλέον πιο κινηματογραφική από ποτέ σε επίπεδο παραγωγής, η προβολή των δύο πρώτων επεισοδίων της τρίτης σεζόν στο En Lefko Film Festival αποκτά άλλη αξία και φαντάζει ιδιαιτέρως ελκυστική προοπτική, όχι μόνο για τους λάτρεις των Κοέν αλλά και για όσους θέλουν να τεστάρουν την αλματώδη πρόοδο της τηλεόρασης και στη μεγάλη οθόνη.

Το 1ο En Lefko Film Festival θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες του Δαναού, του Ιντεάλ, αλλά και σε απροσδόκητα σημεία της πόλης από τις 26 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο elff.gr.

ΓΜ