Ο Πόλεμος του Βιετνάμ από τον φακό του Michael Mann

michael-mann Dal Zennaro
ΤΡΙΤΗ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Η νέα μίνι σειρά του έμπειρου σκηνοθέτη θα βασίζεται στο βιβλίο «Hue 1968» του Mark Bowden.

Παράλληλα με τη μεγάλη καριέρα στον κινηματογράφο, ο Michael Mann είχε αφήσει το στίγμα του και στον χώρο της τηλεόρασης, δουλεύοντας πάνω σε αρκετές τηλεοπτικές παραγωγές, κυρίως τη δεκαετία του 1970. Αν και αυτές τις μέρες βρίσκεται κατά βάση στην καρέκλα του παραγωγού, το βιβλίο «Black Hawk Down» του Mark Bowden (το οποίο έκανε ταινία ο Ridley Scott το 2001) φαίνεται ότι τον ενέπνευσε να επιστρέψει στη μικρή οθόνη.

Associated Press

Ο Mann μαζί με τον παραγωγό Michael Da Luca αγόρασαν τα δικαιώματα για το πιο πρόσφατο βιβλίο του Bowden, με τίτλο «Hue 1968», το οποίο σκοπεύουν να μετατρέψουν σε μίνι σειρά. Το «Hue 1968», το οποίο αναμένεται στα βιβλιοπωλεία τον Ιούνιο, αφηγείται την επίθεση του Τετ, μια συντονισμένη επίθεση από τις δυνάμεις του Βόρειου Βιετνάμ και των Βιετκόνγκ σε όλο το Νότιο Βιετνάμ. Η επίθεση αιφνιδίασε τις δυνάμεις των Αμερικακών και του Νότιου Βιετνάμ και είχε ως αποτέλεσμα να καταληφθεί σχεδόν ολόκληρη η πόλη του Χουέ για μερικές ώρες. Η μίνι σειρά, όπως το βιβλίο, θα αφηγείται τις αληθινές ιστορίες ανθρώπων από εκείνη την περίοδο, από απλούς στρατιώτες και κατοίκους, μέχρι τον Αμερικάνο πρόεδρο Lyndon Johnson.

AP / Horst Faas

Σύμφωνα με το Deadline, ο Mann θα σκηνοθετήσει πολλά από τα επεισόδια της σειράς. Μιλώντας για το βιβλίο του Bowden, ο σκηνοθέτης εξήγησε πως «είμαστε εκείνοι. Δεν υπάρχουν άνθρωποι στο περιθώριο, άνθρωποι που να συνοψίζονται σε στατιστικές και αριθμούς πτωμάτων. Υπάρχει η αίσθηση ότι όλοι είναι κάποιοι, καθώς ο καθένας βρίσκεται στην πραγματικότητα της ζωής του». Ο έμπειρος σκηνοθέτης ξεχώρισε τη λαμπρή αφήγηση του Bowden, σχολιάζοντας πως το «Hue 1968» προσεγγίζει τη συναισθηματική δύναμη και οικουμενικότητα του «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα» του Earnest Hemmingway και του «Όλα ήσυχα στο δυτικό μέτωπο» του Erich Maria Remarque.