Τα μυστικά του κρασιού που μόνο ένας sommelier θα σας πει

krasi-sommelier
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Ο κόσμος του κρασιού μπορεί φαίνεται επιτηδευμένος και απροσπέλαστος για τους αμύητους, γι 'αυτό ζητήσαμε από τους ειδικούς να ξεκαθαρίσουν το μυστήριο του κελαριού και να μας μεταδώσουν τις ζουμερές, εμπιστευτικές πληροφορίες τους.

Σίγουρα, μπορεί να έχουν περάσει τις πιο απαιτητικές εξετάσεις κρασιού στον κόσμο και να ξέρουν πολλά για το Nebbiolo, αλλά οι Sommeliers είναι περισσότερο προσγειωμένοι από ό,τι νομίζετε, και είναι και πολύ κεφάτοι, ιδιαίτερα όταν καλούνται να προτείνουνε τα «διαμάντια» της λίστας τους.

Έμπειροι  sommelier των ΗΠΑ δίνουν στο tastingtable τα δικά τους tips για τους οινόφιλους, τα οποία παρουσιάζει το krasiagr.com.

Oι sommeliers «κρύβουν» τα αγαπημένα τους μπουκάλια στη μέση της wine list
«Επειδή οι λίστες οίνων μπορεί να είναι πυκνογραμμένες, με πολλές καταχωρήσεις, οι άνθρωποι συνήθως παραγγέλνουν τα κρασιά που βρίσκονται στο πάνω μέρος της σελίδας  ή στην αρχή μιας κατηγορίας. Φυσικά, η τιμή είναι πάντα παράγοντας καθοριστικός στις περισσότερες αποφάσεις των πελατών, αλλά και η σειρά που βρίσκεται το κρασί στη λίστα έχει σημασία. Οι Sommeliers το γνωρίζουν και κρύβουν μερικά από τα αγαπημένα τους κρασιά στη μέση ή στο κάτω μέρος της σελίδας για να ανταμείψουν τους ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να διαβάσουν τη λίστα». -Αlex Alan, Freek's Mill, NYC

Δεν είναι δουλειά ενός Sommelier να κάνει την πιστωτική σας κάρτα να βογκήξει
«Όλοι οι Sommeliers εκπαιδεύονται στην τέχνη της πώλησης. Όμως, η ουσία είναι ότι θέλουμε να σας βρούμε ένα κρασί που θα αγαπάτε. Σε οποιαδήποτε τιμή. Και ακόμα καλύτερα αν κοστίσει λιγότερο από αυτά που υπολογίζατε να ξοδέψετε. Χρησιμοποιήστε το δάχτυλό σας και στρέψτε το προς το εύρος τιμών που επιθυμείτε (δεν χρειάζεται να το πείτε φωναχτά μπροστά στους καλεσμένους σας) και εμείς θα καταλάβουμε και θα κάνουμε τα υπόλοιπα» -Belinda Chang, Maple & Ash, Chicago

Όσο πιο μεγάλη η φιάλη, τόσο καλύτερα
«Είναι ευρέως γνωστό ότι το κρασί παλαιώνουν με χάρη σε μεγαλύτερες φιάλες (λιγότερος αέρας διέρχεται από το φελλό, περισσότερο κρασί στο μπουκάλι). Υπάρχουν συλλέκτες που πίνουν σαμπάνια μόνο από magnums και ποτέ δεν θα ονειρευόταν να πιούνε ένα σοβαρό μπουκάλι κρασί που είναι λιγότερο από 1,5 lt. Γι’ αυτό καλό είναι να ελέγχετε το τμήμα της λίστας κρασιών με τα magnum. Mην περιμένετε να πιείτε ένα σοβαρό κρασί σε μπουκάλι που είναι μικρότερο από 1,5 λίτρο». -Belinda Chang, Maple & Ash, Σικάγο

Ρωτήστε αυτόν που ξέρει και θα ανταμειφθείτε
"Όταν ένας Sommelier φτιάχνει μια wine-list συνηθίζει να βάζει μέσα μερικά εξαιρετικά κρασιά σε τιμή κάτω από το μέσο όρο, για να ανταμείψει τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Για να ανακαλύψετε αυτά τα κρασιά ρωτήστε τον! Ζητήστε να σας πει ποια κρασιά από τη λίστα τον ενθουσιάζουν και ενημερώστε τον ότι θέλετε κάτι πέρα από τα συνηθισμένα.  Αυτή η προσέγγιση θα αποφέρει εξαιρετικά ευχάριστα αποτελέσματα». -John-Paul Quattrone, Wallflower, NYC. 

Αν βρείτε στη λίστα ένα κρασί από άγνωστη περιοχή, διαλέξτε το!
«Αν ένας Sommelier έχει μπει στο κόπο να προμηθευτεί ένα κρασί από κάπου που δεν συνηθίζεται, τότε σημαίνει ότι είναι πιθανότατα πολύ παθιασμένος με αυτό και αξίζει να το δοκιμάσετε. Επίσης, πολλές φορές αυτά τα “παράξενα” κρασιά χρεώνονται λιγότερο από τα υπόλοιπα. Έτσι, όχι μόνο παίρνετε ένα πιο ενδιαφέρον κρασί στο ποτήρι σας, αλλά το κρασί σας είναι ευκαιρία!» -Jon Arvid Rosengren, Charlie Bird, NYC 

Τα ποτήρια flute της σαμπάνιας ανήκουν στο παρελθόν
«Τα ποτήρια flute κάνουν ακόμα και το φτηνό κρασί να μοιάζει εκλεκτό και κάνουν τη γεύση του καλού κρασιού ουδέτερη. Ποιος μπορεί να βάλει τη μύτη του σε ένα στενό ποτήρι flute και να εκτιμήσει τα όμορφα αρώματα και τις γεύσεις που δημιουργούνται από τη μακρά ωρίμανση στις κάβες για τουλάχιστον τρία χρόνια; Γι΄αυτό όταν παραγγέλνετε σαμπάνια, να ζητάτε πάντα κανονικά ποτήρια κρασιού». -Belinda Chang, Maple & Ash, Σικάγο 

Μην ξεγράφετε τους επιτραπέζιους οίνους
«Πολλοί ταλαντούχοι νέοι οινοποιοί ξεκινούν να κάνουν κρασιά στην κατηγορία επιτραπέζιοι οίνοι, ίσως επειδή δεν θέλουν να παλαιώσουν το κρασί τους για πολύ καιρό ή θέλουν να πρωτοτυπήσουν και δεν θέλουν να ακολουθούν τους κανόνες οινοποίησης της περιοχής, δημιουργώντας κρασιά διαφορετικού στυλ. Βέβαια, αυτό είναι λίγο σαν να ψάχνεις για κρασί στην Άγρια Δύση, αλλά αν είσαι περιπετειώδης και προσπαθείς να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο, αυτά τα κρασιά είναι συνήθως πιο οικονομικά από τα αντίστοιχα σε επίσημες κατηγορίες οινοποίησης». -Alex Alan, Freek's Mill, NYC 

Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε τους κανόνες (κόκκινο-κρέας/ λευκό-ψάρι)
«Κάθε εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από ετικέτες στη λίστα του. Δεν χρειάζεται να πιείτε κόκκινο κρασί σε ένα steakhouse, ούτε λευκό κρασί σε μια ψαροταβέρνα. Ο κανόνας είναι να πιείτε ό,τι σας αρέσει και ο sommelier θα σεβαστεί την επιλογή σας». Belinda Chang, Maple & Ash, Chicago

Πηγή: www.krasiagr.com