Βόλτα στα πιο φωτογενή μέρη του πλανήτη

palawan
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Η εξερεύνηση ενός μοναδικού προορισμού που λίγοι έχουν επισκεφτεί, αλλά πολλοί έχουν θαυμάσει στις σελίδες ενός περιοδικού, σίγουρα είναι μοναδική εμπειρία. Για όλους τους υπόλοιπους, όμως, που τα περισσότερα μακρινά μέρη μοιάζουν σαν άπιαστο όνειρο, ειδικά σε καιρούς πανδημίας, η χαλάρωση κοιτώντας φωτογραφίες τους μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό αναζωογονητική. Σε όποια ομάδα κι αν ανήκετε, καθίστε αναπαυτικά και ρίξτε μια ματιά στα πιο όμορφα σημεία του πλανήτη που ξέρουν να… κλείνουν το μάτι στον φωτογραφικό φακό, χωρίς φίλτρα.

Παλαουάν, Φιλιππίνες
Πολλοί αναφέρονται σε αυτό ως το ομορφότερο νησί του κόσμου και σίγουρα κανείς δεν αμφισβητεί ότι πρόκειται για έναν επίγειο τροπικό παράδεισο. Μπλε νερά, τροπικά δάση, εντυπωσιακά βουνά και απεριόριστη θέα, όλα σε ένα μέρος που ενδείκνυται για υποβρύχιες περιπέτειες, όπως scuba diving.

Γκραντ Κάνυον, Αριζόνα
Είναι ένα από τα φυσικά θαύματα του κόσμου και κανείς δεν αμφισβητεί το γιατί. Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι του κόσμου, έχει μήκος 446 χιλιομέτρων, πλάτος μεταξύ 6,5 και 29 χιλιομέτρων και βάθος που φτάνει τα 1,83 χιλιόμετρα και το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί το Εθνικό Πάρκο του Γκραν Κάνυον, ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ο συνδυασμός του τοπίου, των χρωμάτων και του μεγέθους, το καθιστούν ένα από τα πιο φωτογενή μέρη του πλανήτη, που έχουμε χορτάσει σε φωτογραφίες.

Νορβηγία
Ο λόγος που η σκανδιναβική αυτή χώρα φιγουράρει στη λίστα δεν είναι άλλος από το Βόρειο Σέλας, το θεαματικό αυτό ουράνιο φαινόμενο που γεμίζει τον ορίζοντα με ροζ, πράσινες, κίτρινες, μπλε και βιολετί αποχρώσεις. Όποιος έχει καταφέρει να το δει από κοντά καταλαβαίνει για το μέγεθος του μεγαλείου της φύσης, με τον ουρανό να φωτίζεται και τις δραστηριότητες των ταξιδιωτών, όπως σκι, έλκηθρο, ψάρεμα στον πάγο κ.λπ. να φαντάζουν ακόμη πιο ιδιαίτερες υπό το φως του.

Σαντορίνη
Ίσως το πιο διάσημο από τα ελληνικά νησιά, η Θήρα, με το ηφαίστειο, τα όμορφα Φηρά, το ηλιοβασίλεμα της Οίας και τις ιδιαίτερες παραλίες της, όπως την Κόκκινη και τη Μαύρη, δεν θα μπορούσε να μην «γράφει» στο φακό. Τα λευκά χωριά της, τα μπλε νερά της και όλη αυτή η ρομαντική, αλλά και ζωηρή ατμόσφαιρα που βγάζει είναι απόλυτα ξεχωριστή κι έχει αποτυπωθεί –σε ένα βαθμό- σε πλήθος φωτογραφιών.

Ιερή Κοιλάδα των Ίνκα, Περού
Φιλοξενεί την αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου, το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκα, που χάθηκε με απότομο τρόπο, αλλά αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του κόσμου. Οι ταξιδιώτες που φτάνουν ως εκεί, κάνουν πεζοπορία στο μονοπάτι των Ίνκα και αποτυπώνουν σε εικόνα τα αρχαία ερείπια, ενώ υπάρχουν και οργανωμένες ξεναγήσεις στην Ιερή Κοιλάδα, όπου μπορεί κάποιος να δει τα ερείπια του περουβιανού χωριού Pisac, τα ερείπια της πόλης Ollantaytambo και όλη την περιοχή Κούσκο σε υψόμετρο 3.500 μέτρων, που αποτελούσε την αρχαία ιστορική πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκα.

Μαλδίβες
Εκτός από πολυτελή θέρετρα, ήσυχα νησάκια και μαλακή άμμο, στη νησιωτική χώρα νοτιοδυτικά της Ινδίας κυριαρχεί και η όμορφη θέα με τα καταγάλανα νερά των θαλασσών. Θα χρειαστεί να βιαστείτε, βέβαια, αν θέλετε να φωτογραφίσετε εσείς οι ίδιοι το μέρος, καθώς σύμφωνα με το Ενδοκυβερνητικό Πάνελ Κλιματικής Αλλαγής των Ηνωμένων Εθνών, αν η στάθμη της θάλασσας συνεχίσει να ανεβαίνει, ο παραδεισένιος αυτός προορισμός μάλλον θα βυθιστεί εντελώς μέχρι το 2100.

Μάουι, Χαβάη
Το Μάουι είναι γνωστό για πολλά πράγματα, από θαλάσσια σπορ και περιπέτειες, μέχρι χαλάρωση και ευκαιρίες. Αυτό που το χαρακτηρίζει, όμως, πιο πολύ απ’ όλα είναι η φυσική του ομορφιά, με τις απομακρυσμένες περιοχές του να κόβουν την ανάσα, τα ηλιοβασιλέματά του να είναι εξωπραγματικά και τις παραλίες του να θυμίζουν καρτ-ποστάλ. Το σερφ, το snorkeling και το cliff jumping είναι δραστηριότητες που συνηθίζουν πολλοί ταξιδιώτες και ντόπιοι στα εδάφη του.

Παταγονία, Χιλή
Ένα ταξίδι στην Παταγονία δεν ξεχνιέται εύκολα από όποιον έχει την τύχη να ζήσει αυτή την εμπειρία και ο κύριος λόγος είναι το τοπίο της, το οποίο δικαίως συγκαταλλέγεται ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά του πλανήτη. Οι πιο περιπετειώδεις περνούν ανάμεσα σε γιγαντιαίους παγετώνες μέσα σε βάρκες, ενώ σημαντικό αξιοθέατο αποτελούν και οι Μαρμάρινες Σπηλιές στα τιρκουάζ νερά της λίμνης Καρέρα. Περίπου 5 εκατομμύρια τόνοι μάρμαρου έχουν πάρει ιδιαίτερο σχήμα από τη φύση, δίνοντας ως αξιοθέατο αυτό το φυσικό θαύμα που σίγουρα χαρίζει εντυπωσιακές φωτογραφίες, αλλά από κοντά συνθέτει ένα μεγαλειώδες σκηνικό.