Λατρεμένο Παρίσι (part two)...

latremeno-parisi-part-two

ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ξέφρενο, μποέμ, κουλτουριάρικο, εντυπωσιακό, λαμπερό, γοητευτικό, ανεπανάληπτο, αξέχαστο, πρωτοποριακό ή με μία μόνο λέξη: Παρίσι. Αν δεν έχετε πάει ακόμη, μην το καθυστερείτε. Αν πάλι πήγατε, σίγουρα σχεδιάζετε να ξαναπάτε. Ο λόγος για το υπέροχο Παρίσι, την πόλη του φωτός, που έχει αποκτήσει εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Επειδή και εμείς ανήκουμε σε αυτούς, σας παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος του top 10 της πόλης, που ποτέ δεν κοιμάται...

Ξέφρενο, μποέμ, κουλτουριάρικο, εντυπωσιακό, λαμπερό, γοητευτικό, ανεπανάληπτο, αξέχαστο, πρωτοποριακό ή με μία μόνο λέξη: Παρίσι. Αν δεν έχετε πάει ακόμη, μην το καθυστερείτε. Αν πάλι πήγατε, σίγουρα σχεδιάζετε να ξαναπάτε. Ο λόγος για το υπέροχο Παρίσι, την πόλη του φωτός, που έχει αποκτήσει εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Επειδή και εμείς ανήκουμε σε αυτούς, σας παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος του top 10 της πόλης, που ποτέ δεν κοιμάται...

•Champ Elysees: η πιο λαμπερή λεωφόρος του κόσμου...

Το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του Παρισιού μετά τον Πύργο του Άιφελ, δεν είναι άλλο από τη διάσημη λεωφόρο Champ Elysees (www.champselysees.org), με τα λαμπερά καταστήματα και τα χιλιάδες φώτα. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τα περήφανα πλατάνια που στέκουν κατά μήκους της πιο διάσημης λεωφόρου, στολίζονται με εκατοντάδες λαμπιόνια αποδίδοντας δικαίως στο Παρίσι τον τίτλο της πιο λαμπερής πρωτεύουσας του κόσμου. Ιστορικά καφέ, πανάκριβα καταστήματα με εντυπωσιακές βιτρίνες και ένα πλήθος εντυπωσιασμένων τουριστών από όλο τον κόσμο συνθέτουν μια μαγευτική εικόνα μιας λεωφόρου που οδηγεί στην επιβλητική-και εξίσου πολυφωτογραφημένη Αψίδα του Θριάμβου.

•Sacre Coeur: μια «καρδιά» που χτυπά δυνατά

Στα σκαλιά της έτρεχε ανέμελη η κινηματογραφική «Αμελί» και μαζί της εκατομμύρια λάτρεις του Παρισιού, ταξίδευαν νοερά στην καρδιά της Μονμάρτης. Η Sacre Coeur, η «ιερή καρδιά» των Γάλλων (www.sacre-coeur-montmartre.com), η περίτεχνη βασιλική που χτίστηκε το 1919 στην καρδιά της Μονμάρτης και έκτοτε αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής, κοσμεί με την παρουσία της όλες τις αναμνηστικές φωτογραφίες των τουριστών από όλο τον κόσμο. Στα στενά δρομάκια αλλά και στις πλατείες της Μονμάρτης, θα βρείτε τους πιο μποέμ καλλιτέχνες του κόσμου, πρόθυμους να φιλοτεχνήσουν το σκίτσο σας για λίγα ευρώ.

•Όπερα του Παρισιού: τα λόγια είναι περιττά

Ένα κτίριο-κόσμημα στην καρδιά του Παρισιού, η Όπερα (www.operadeparis.fr), είναι ένας ακόμη σοβαρός λόγος για να επισκεφθείτε την πόλη του φωτός. Με μια αρχιτεκτονική που ξεπερνά κάθε φαντασία και με παραστάσεις μουσικής και χορού για όσους ξέρουν να εκτιμούν, η Όπερα του Παρισιού θα αποτελέσει έναν ακόμη σταθμό στην περιπλάνησή σας στο συγκλονιστικό Παρίσι. Πριν την επίσκεψή σας ή την παράσταση που ενδεχομένως θα δείτε, κάντε μια στάση στο κλασσικό Café de la Paix (www.cafedelapaix.fr), που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, ένα καφέ-θεσμό στην καρδιά του Παρισιού από το 1862!

•Moulin Rouge: ώρα για καν-καν!

Ο πιο διάσημος «Κόκκινος Μύλος» στην ιστορία του Παρισιού, αποτελεί από το 1889, το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της Μπελ Επόκ και της μποέμικης ζωής που χαρακτηρίζει έκτοτε τη γαλλική πρωτεύουσα. Στέκι προσωπικοτήτων της εποχής, όπως του χαρισματικού Τουλούζ-Λωτρέκ, που απολάμβανε κάθε βράδυ το φημισμένο καν –καν πίνοντας αψέντι στο reserve τραπέζι του αλλά και εκατοντάδων λογοτεχνών, ηθοποιών και φιλοσόφων, το Moulin Rouge (www.moulinrouge.fr), αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χαρά της ζωής και τους ξέφρενους ρυθμούς μιας πόλης που ποτέ δεν κοιμάται.

•Disneyland: σαν παραμύθι

Η Μίνι, ο Μίκυ, ο Ντόναλντ, ο Γκούφη, η Νταίζη, ο θείος Σκρούτζ αλλά και ο Πινόκιο, οι 7 νάνοι και η Χιονάτη, η Σταχτοπούτα και όλα τα αγαπημένα μας καρτούν και παραμύθια αποκτούν «σάρκα και οστά» στα εντυπωσιακά και γεμάτα παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους πάρκα της Disney, μόλις λίγα λεπτά έξω από το Παρίσι. Με τρένο, με αυτοκίνητο ή με τα ειδικά πούλμαν της Eurodisney (www.disneylandparis.com), που μπορούν να σας παραλάβουν ακόμη και από το αεροδρόμιο, θα μεταφερθείτε σε λίγα μόλις λεπτά από το Παρίσι, σε έναν παραμυθένιο κόσμο, που για να απολαύσετε πραγματικά θα πρέπει να αφιερώσετε από μία ημέρα έως...όσο αντέχετε! Μην παραλείψετε, ωστόσο, να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα τα ειδικά πακέτα προσφορών, που περιλαμβάνουν είσοδο στα πάρκα καθώς και διαμονή και χρήση των περισσότερων εγκαταστάσεων σε προνομιακές τιμές. Εστιατόρια- σαλούν, restaurant-διαστημόπλοια ή υποβρύχια και ξενοδοχεία όμοια με το παλάτι της Ωραίας Κοιμωμένης, περιμένουν να σας φιλοξενήσουν. Ακόμη το σκέφτεστε;

We'll always have Paris...

Οι λόγοι για τους οποίους σας προτρέπουμε να κανονίσετε μια «απόδραση» στο μαγευτικό Παρίσι, δεν σταματούν εδώ. Μια βόλτα με τα καραβάκια στο Σηκουάνα, ένα ελαφρύ γεύμα στα γραφικά μπιστρό, μια υπαίθρια μπάντα στο μποέμικο Saint Germain, ένα πρωϊνό στο λαμπερό Galleries Lafayette για ψώνια, μια ζεστή σοκολάτα στο «Les Deux Magots», το αγαπημένο «στέκι» του Σαρτρ και της Σιμόν Μποβουάρ και χιλιάδες άλλοι «λόγοι», καθιστούν το Παρίσι πρωταγωνιστή στην ταξιδιωτική μας λίστα. Και αφού το επισκεφθείτε, θα καταλάβετε, γιατί ο Χάμφρεϋ Μπόγκαρτ είπε στην Ίνγκριντ Μπέργκμαν στην ταινία «Casablanca», την αλησμόνητη φράση: «We’ll always have Paris...».

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ