Εξωτικοί προορισμοί για μικρά πορτοφόλια

eksotikoi-proorismoi-gia-mikra-portofolia

Naypyidaw, Burma (http://en.wikipedia.org)

ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Εξωτικά ταξίδια εν μέσω οικονομικής κρίσης; Και όμως ναι, καθώς υπάρχουν ακόμη φθηνοί ταξιδιωτικοί προορισμοί στον πλανήτη που είτε έχουν ρίξει τις τιμές επειδή μαστίζονται από την κρίση-όπως εμείς-είτε είναι ιδιαίτερα οικονονομικοί ακόμη για τις δικές μας τσέπες. Ταξιδέψτε νοερά ή πραγματικά με το click@Life, που σας παρουσιάζει τους 5 πιο φτηνούς καλοκαιρινούς προορισμούς, σύμφωνα με το CNNgo.

Myanmar ή αλλιώς Burma

Η Δημοκρατία της Ένωσης του Myanmar, θα μπορούσε να βρει μια πιο προσοδοφόρα οικονομικά εποχή για να κάνει το τουριστικό της άνοιγμα σε τρίτους, αλλά η τυραννία και το πολιτικό καθεστώς, που επικρατούσαν δεν άφηναν και πολλά περιθώρια.

Αυτό, δυστυχώς για τους κατοίκους, ευτυχώς για τον ταξιδιώτη, σημαίνει αυτόματα φτηνές διακοπές σε άγονες και πανέμορφες, ανέγγιχτες από την σύγχρονη ανθρώπινη «λαίλαπα», περιοχές.

Η Burma σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα της Νότιας Ασίας πριν από 20 χρόνια, επειδή όμως ο ανταγωνισμός από την γειτονική Ταϋλάνδη καραδοκεί, κλείστε εισιτήρια όσο προλαβαίνετε σε τιμή ευκαιρίας. Πιο φτηνή δεν γίνεται.

Η χώρα επαναπροσδιόρισε τον περασμένο Απρίλιο το νόμισμά της και πλέον σε 1 ευρώ αντιστοιχούν 1075.04 kyat, μία αναλογία που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης του χαμηλού κόστους ζωής εκεί. Και μην κάνετε το λάθος να βασιστείτε σε πιστωτικές και κάρτες ανάληψης, γιατί η χώρα δεν γνωρίζει ακόμα πολλά από πλαστικό χρήμα.

Πληροφορίες: www.myanmars.net/

Μεξικό

Tulum, Mεξικό (http://en.wikipedia.org)

Η δομή του κόστους είναι διαφορετική στο Μεξικό από ότι σε άλλα μέρη του κόσμου, ισχυρίζονται οι τράπεζες, προσπαθώντας να πουν ευγενικά ότι η χώρα είναι φθηνή.

Ο προσανατολισμός αυτός της κοινής γνώμης σε συνδυασμό με την εγχώρια βία, και κυρίως την παγκόσμια έκθεση της χώρας περί απαγωγών, διακίνησης ναρκωτικών (όχι ότι δεν συμβαίνoυν) κλπ έχουν κάνει το Μεξικό ιδανικό προορισμό για φτηνές διακοπές. Στις περιοχές Cancun και Riviera Maya, μάλιστα υπάρχουν περισσότερα 5αστερα ξενοδοχεία από όσα έχουν μαζί η Χαβάη και η Καραϊβική, ενώ η τιμή δεν είναι καν συγκρίσιμη.

Το νόμισμα του Μεξικό, το πέσος δεν έχει υπάρξει σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι τους τελευταίους μήνες, άρα τα χρήματα σας θα …πιάσουν τόπο.

Πληροφορίες: www.visitmexico.com/en-i0/

Ταϋλάνδη

Maya Bay, Ko Phi Phi, Tαϋλάνδη (http://en.wikipedia.org)

Κάποτε οι Έλληνες πήγαιναν εκεί ως τουρίστες και ευτυχώς μερικοί ακόμη...μπορούν! Σε μία απέλπιδα προσπάθεια η χώρα να ανακτήσει τον τουρισμό που έχασε από τις πολιτικές αναταραχές και τις πλημμύρες του 2011, η Ταϋλάνδη αποτελεί τον παράδεισο για όσους θέλουν να συνδυάσουν εξωτερικό και…φτηνές διακοπές.

Οι τιμές είναι τόσο χαμηλές, που 4άστερα και 5αστρερα ξενοδοχεία μένουν άδεια, παρά τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρουν. Αυτό σημαίνει ότι τα νορμάλ καταλύματα θα είναι σε ακόμα οικονομικότερα επίπεδα.

Και για να ξέρετε τι λεφτά θα χρειαστείτε θυμηθεί ότι το ένα ΤΗΒ (Baht Ταϋλάνδης δηλαδή) ισούται με 0.025 ευρώ.

Πληροφορίες: www.tourismthailand.org/

Αίγυπτος

Αγαπημένος ελληνικός προορισμός, η Αίγυπτος πλέον είναι ο… εφικτός καλοκαιρινός παράδεισος κάθε ταξιδιώτη. Όπως και αν ακούγεται, η Αραβική άνοιξη δεν κατάφερε να ρίξει μόνο το καθεστώς αλλά και το νόμισμα. Με τις κοινωνικο-πολιτικές συνέπειες να ακολουθούν τη φυσική ροή μιας γενικότερης κατάρρευσης, η Αίγυπτος, καλύπτεταιπλέον από ένα πέπλο αβεβαιότητας, ανασφάλειας και επικινδυνότητας για τον εν δυνάμει ταξιδιώτη.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο της, οι περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν πλέον την Τουρκία έναντι της Αιγύπτου, κάτι που έχει κάνει τη χώρα να γίνει περισσότερο ποιοτική αλλά και πιο φθηνή από παλιά. Η πτώση της ζήτησης έχει δημιουργήσει πλεονεκτήματα για τους ταξιδιώτες, μεταξύ των οποίων μικρότερα πλήθη τουριστών και καλύτερη εξυπηρέτηση.

Και όσο για τις Αιγυπτιακές λίρες, η τελευταία ισοτιμία κάνει λόγο για 1EGP (Egyptian pound) έναντι 0.13 ευρώ.

Πληροφορείες: www.egypt.travel/

Ελλάδα- Ισπανία

Την πέμπτη θέση της κατάταξης που προτείνει το CCNgo, για φτηνές διακοπές είναι η Ελλάδα, θέση που τη μοιράζεται με την Ισπανία. Με την οικονομική κρίση και τις πολιτικές, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, πολιτικές αναταραχές, η …κατάκτηση αυτής της θέσης είναι αν μη τι άλλο λογικό.

Μάλιστα οι φήμες λένε ότι οι τιμές για τους τουρίστες θα πέσουν ακόμα χαμηλότερα…με άλλα λόγια είμαστε μεγάλο «κελεπούρι» για τον φτωχό ταξιδιώτη, που θέλει να επισκεφτεί το εξωτερικό αλλά σε λογικά οικονομικά πλαίσια.

Από την άλλη, το CNNgo, που έστειλε τον συντάκτη του στην «επικίνδυνη αποστολή» που λέγεται διακοπές στην Ελλάδα, έκανε λόγο για την ποιότητα της εξυπηρέτησης και μάλλον αυτό ακούγεται πολύ χειρότερο από την πτώση στην τουριστική ζήτηση.

Όσο για το ευρώ…ούτε λόγος.

Πληροφορίες: www.visitgreece.gr , www.spain.info/ .