6 πόλεις για όμορφα Σαββατοκύριακα στην Ευρώπη

6-poleis-gia-omorfa-sabbatokuriaka-stin-europi-poleis-gia-omorfa-sabbatokuriaka-stin-europi

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Από την Ισπανία, μέχρι την Ουκρανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία και τη μακρινή Ισλανδία, οι παρακάτω πόλεις υπόσχονται να σας «κερδίσουν» με το παραπάνω.

Αν ψάχνετε για μέρη που προσφέρονται για ολιγοήμερες διακοπές στην Ευρώπη, με φυσικές ομορφιές, αξιοθέατα και ενδιαφέρουσα ιστορία και κουλτούρα, διαβάζετε το κατάλληλο κείμενο. Παρακάτω, σας προτείνουμε 6 ευρωπαϊκές πόλεις –εκτός των συνηθισμένων- όπου μπορείτε να αποδράσετε ακόμη και για ένα τριήμερο και να χαλαρώσετε από την καθημερινότητα.

Από την Ισπανία, μέχρι την Ουκρανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία και τη μακρινή Ισλανδία, οι παρακάτω πόλεις υπόσχονται να σας «κερδίσουν» με το παραπάνω.

Jerez de la Frontera, Ισπανία

Η πόλη Jerez στη νοτιοδυτική Ισπανία ( www.turismojerez.com/index.php?&L=1 ) ξεχωρίζει για την ανδαλουσιανή κουλτούρα της. Είναι ένα γοητευτικό μέρος, γνωστό για τα κεράσια και το μπράντι του, για τα κομψά άλογα και το φλαμένκο, τα οποία γιορτάζονται κάθε χρόνο σε μια σειρά από ενθουσιώδεις εκδηλώσεις. Μια βόλτα στην παλιά πόλη, με το φρούριο Almohad του 11ου αιώνα και με τους ελεύθερους για περίπατο χώρους, γεμάτους πορτοκαλιές, είναι ο ιδανικός τρόπος να ξεκινήσετε την γνωριμία σας με την πόλη, αλλά για να γνωρίσετε πραγματικά το Χερέθ, θα πρέπει να δείτε πώς παράγεται το τοπικό κρασί «Sherry». Μπορείτε να επισκεφτείτε το οινοποιείο Bodegas Tradicion ( www.bodegastradicion.es/ ), όπου θα βρείτε κρασί 20 ετών, δίπλα σε έργα τέχνης των Γκόγια και Βελάσκεθ. Κι αν έχετε όρεξη για χορό, παρακολουθήστε μια από τις θαυμάσιες παραστάσεις φλαμένκο στο εστιατόριο El Lagá de Tio Parrilla ( www.andalucia.org/ocio-y-diversion/salir-de-noche/cadiz/el-laga-del-tio-parrilla/ ).

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Lviv, Ουκρανία

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι κάτοικοι της πόλης Lviv ( www.inlviv.info ) στη δυτική Ουκρανία, υπερηφανεύονται λέγοντας ότι η πόλη τους είναι η λιγότερο σοβιετική στην Ουκρανία. Χωρίς άσχημες πολυκατοικίες σαν αυτές που θα δείτε σε ένα μεγάλο μέρος της υπόλοιπης χώρας, η παλιά πλατεία της αγοράς της πόλης, Ploshcha Rynok και οι γύρω δρόμοι, γεμάτοι από όμορφα κτήρια και εκκλησίες, είναι τόσο λαμπρά, που αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, από το 1998. Περιπλανηθείτε στο κέντρο της πόλης τα ξημερώματα της Κυριακής για να ακούσετε την εκκλησιαστική μουσική να «γεμίζει» τους άδειους δρόμους, ή κατευθυνθείτε προς το πιο πλεονεκτικό σημείο στην πόλη, το ψηλό κάστρο, την ώρα του ηλιοβασιλέματος για να απολαύσετε την όμορφη θέα. Η πόλη προσφέρει επίσης ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή, με τα όμορφα καφέ της, όπως το ατμοσφαιρικό Pid Synoyu Plyashkoyu και το υπόγειο Robert Doms.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Dinard, Γαλλία

Υπάρχει μια ολοφάνερη νοσταλγική γοητεία του 1920 σε αυτή τη γωνιά της Βρετάνης ( www.ville-dinard.fr ) και όλοι –από τον Τσόρτσιλ, μέχρι τον Άλφρεντ Χίτσκοκ- λέγεται ότι έχουν απολαύσει τις παραθαλάσσιες ομορφιές αυτού του μέρους. Απέραντες αμμουδιές, μπροστά από βίλες της βικτωριανής εποχής και ο εντυπωσιακός πεζόδρομος Promenade du Clair de Lune, είναι μερικά μόνο από τα σημεία που θα σας γοητεύσουν, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, διοργανώνονται μουσικά events δίπλα στη θάλασσα.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Ο Πικάσο λάτρευε αυτή την περιοχή και πέρασε πολλά καλοκαίρια στο Dinard για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1920 και είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί αυτό το μέρος αιχμαλώτισε τη φαντασία του. Το φρέσκο ψάρι κυριαρχεί στα τοπικά τραπέζια, οπότε μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις ενδιαφέρουσες συνταγές που θα σας προσφέρουν.

Akureyri, Ισλανδία

Σε μια χώρα που ξεχειλίζει από εξωτική ομορφιά, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της ( www.akureyri.is/ ) κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο της φήμης της. Η πόλη Akureyri, βρίσκεται στις όχθες ενός παγωμένου μπλε φιόρδ με φόντο τα χιονισμένα βουνά και ίσως ξεπερνά σε ομορφιές την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ. Μια σειρά παριζιάνικου στυλ καφέ και μπαρ στον κεντρικό δρόμο Hafnarstraeti σερβίρουν νόστιμα γλυκά και καφέ την ημέρα, ενώ μετατρέπονται σε κομψά εστιατόρια και μπαρ το βράδυ. Το καλοκαίρι, όταν ο σκανδιναβικός ήλιος αρνείται εντελώς να δύσει, μπορείτε να κάνετε δραστηριότητες ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Rotterdam, Ολλανδία

Η αξιόλογη αρχιτεκτονική της πόλης του Ρότερνταμ ( http://en.rotterdam.info/visitors/ ) αποτελεί κληροδότημα των καταστροφών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και δίνει στην πόλη μια μοντερνιστική αισθητική που είναι μοναδική στην Ευρώπη. Το Ρότερνταμ φιλοξενεί επίσης ενδιαφέρουσες συλλογές τέχνης, όπως αυτή παλαιών Ολλανδών ζωγράφων και μια πτέρυγα σουρεαλιστών ζωγράφων στο Μουσείο Boijmans Van Beuningen. Τη νύχτα, η πόλη-λιμάνι «εκρήγνυται» από ζωή, με ζωντανές μπυραρίες, καφέ και ορισμένα εξαιρετικά κοσμοπολίτικα εστιατόρια και μπαρ. Επισκεφτείτε το Locus Publicus ( www.locus-publicus.com ) στην οδό Oostzeedijk και επιλέξτε από περίπου 200 μπύρες.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Perugia, Iταλία

Η Perugia ( www.perugiaonline.com/ ) είναι μια μεσαιωνική πόλη σε ένα λόφο στην καρδιά της Umbria, μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ιταλίας. Χαρακτηρίζεται από ένα ενδιαφέρον μείγμα θαυμάσιων κτηρίων του 13ου αιώνα και -χάρη στο μεγάλο φοιτητικό πληθυσμό της- μιας πολύ σύγχρονης πολιτιστικής σκηνής. Τα παγκόσμιου κύρους μουσεία τέχνης, στολίζουν όλη την Ιταλία και η Περούτζια δεν αποτελεί εξαίρεση: επισκεφτείτε τη Galleria Nazionale dell'Umbria για τις εξαιρετικές συλλογές έργων τέχνης που χρονολογούνται από τη Βυζαντινή εποχή. Κάθε βράδυ, μοιάζει σαν όλοι οι άνθρωποι να βγαίνουν έξω, στον κεντρικό δρόμο δίπλα στην Fontana Maggiore -είναι σα μια συναρπαστική υπαίθρια γιορτή με τους φοιτητές να παίζουν τις κιθάρες τους, τις οικογένειες να τρώνε παγωτό και τους υπόλοιπους να απολαμβάνουν τον εσπρέσο τους στα κοντινά καφέ. Ακόμη και για την Ιταλία, η Umbria είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περιοχή για φαγητό. Δοκιμάστε το εποχιακό μενού σετ στο παραδοσιακό Ristorante dal Mi'Cocco (Corso Giuseppe Garibaldi, 12, Perugia) για τέλειες γεύσεις τοπικής παραγωγής.