Aloha! Αν είσαι σπίτι... τότε ετοιμάσου για Χαβάη

aloha-an-eisai-spiti-tote-etoimasou-gia-xabai

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Χαβάη σημαίνει ηφαιστειογενή βράχια για πεζοπορία και εξερεύνηση, καταδύσεις σε κοραλλιογενείς υφάλους και κοκτέιλ στις πανέμορφες παραλίες, με τη συνοδεία κιθάρας και του τοπικού χορού Hula, βλέποντας το ηλιοβασίλεμα. Σημαίνει λουλούδια παπάγιας και ιβίσκου στα μαλλιά σας, γεύσεις του Ειρηνικού Ωκεανού, φλογερά ηφαίστεια και φάλαινες που «χορεύουν». Η Χαβάη είναι ένας εξωτικός παράδεισος επί γης!

Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό το νησί στη μέση του βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού ( http://bit.ly/Nplz4q ), αποτελεί συνώνυμο των διακοπών, της χαλάρωσης και των εξωτικών παραλιών. Φυσικά, η Χαβάη, η 50η Πολιτεία των ΗΠΑ και γενέτειρα του σημερινού προέδρου της, είναι αυτά και πολλά ακόμη και αποτελεί ίσως ένα ταξιδιωτικό όνειρο για πολλούς από εμάς. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησιωτικό σύμπλεγμα, το οποίο συνεχίζει να αυξάνει σε έκταση λόγω της συνεχιζόμενης ροής λάβας, ειδικότερα από το ηφαίστειο Kilauea και μάλιστα βρίσκεται μεταξύ των πιο απομονωμένων κατοικημένων περιοχών σε όλο τον κόσμο.

Aloha Xαβάη!

«Aloha» στη γλώσσα της Hawaii, σημαίνει αγάπη, ειρήνη, συμπόνια και έλεος. Από τα μέσα του 19ου αιώνα όμως, χρησιμοποιείται και ως ευρύς, αγγλικός χαιρετισμός αντί των λέξεων «αντίο» και κυρίως «γεια». Επίσης, χαρακτηρίζει την Πολιτεία της Hawaii, που ονομάζεται και «Aloha State».

Ακόμη πιο ελεύθερα, «aloha» σημαίνει μια ολόκληρη κουλτούρα και αντιμετώπιση της ζωής: είναι σύνθημα ευγένειας και ξενοιασιάς.

Ένα παραδεισένιο αρχιπέλαγος

Το αρχιπέλαγος της Χαβάης περιλαμβάνει 18 νησιά και ατόλλες, και εκτείνεται σε μήκος περίπου 2.400 χιλιομέτρων. Από αυτά, τα 8 θεωρούνται «κύρια νησιά» (μεταξύ των οποίων τα φημισμένα Maui, Kauai και Hawaii) και βρίσκονται στο νοτιοανατολικό μέλος του αρχιπελάγους. Το νησί Hawaii είναι με σημαντική διαφορά το μεγαλύτερο νησί και συχνά ονομάζεται από τους ντόπιους και τους Αμερικανούς το Μεγάλο Νησί (αγγλ. Big Island) για να μην υπάρχει σύγχυση με την πολιτεία ως σύνολο.

Οι βραχώδεις ακτές στη Napali Coast του νησιού Kauai, η διάσημη παραλία Waikiki στη Χονολουλού του νησιού Oahu, η απέραντη παραλία με τη λευκή άμμο Papohaku στο Molokai, τα φιλικά για τα δελφίνια, νερά του κόλπου Hulopoe στο Lanai, η κορυφή του ηφαιστείου Haleakala στο Maui και το εκπληκτικό Εθνικό Πάρκο Hawaii Volcanoes National Park, στο νησί της Χαβάης, όλα αυτά, αποτελούν μέρη αυτού του απομακρυσμένου αρχιπελάγους. Όσο για την πρωτεύουσα Χονολουλού, έχει πολιτιστικό και οικονομικό ενδιαφέρον, αλλά σε λιγότερο από μία ώρα μακριά, μπορείτε να βρίσκεστε μόνοι στο δάσος ή να κάνετε ηλιοθεραπεία στη λευκή άμμο.

Πολλοί από εμάς που βρισκόμαστε τόσο μακριά από τη Χαβάη, σίγουρα αναρωτιόμαστε: αξίζουν άραγε τα χρήματα και ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερώσει κανείς για να πάει στη Χαβάη; Χαβάη σημαίνει ηφαιστειογενή βράχια για πεζοπορία και εξερεύνηση, καταδύσεις σε κοραλλιογενείς υφάλους και κοκτέιλ στις πανέμορφες παραλίες, με τη συνοδεία κιθάρας και του τοπικού χορού Hula, βλέποντας το ηλιοβασίλεμα. Σημαίνει λουλούδια παπάγιας και ιβίσκου στα μαλλιά σας, γεύσεις του Ειρηνικού Ωκεανού, φλογερά ηφαίστεια και φάλαινες που «χορεύουν».

Η Χαβάη είναι ένας σχεδόν άψογος ταξιδιωτικός προορισμός, μια μαγευτική πολυπολιτισμική κοινωνία με ρίζες στην Πολυνησία, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη και μια έκφραση της φύσης στα καλύτερά της.

Περίπου επτά εκατομμύρια επισκέπτες ταξιδεύουν στον… παράδεισο κάθε χρόνο, αλλά δεν είναι όλα τα νησιά της γεμάτα τουρίστες και νεόνυμφους, όπως ίσως θα περιμένατε. Αν αναζητάτε ένα οργανωμένο θέρετρο, προτιμήστε το Waikiki στο νησί Oahu ή το δυτικό Maui. Για κάτι πιο οικονομικό ή πιο τολμηρό, πηγαίνετε στο Μεγάλο Νησί ή στο Kauai. Αν έχετε λίγο χρόνο, επισκεφτείτε ένα νησί και απολαύστε όσα μπορεί να σας δώσει. Δεν θα είναι εύκολο να επιλέξετε ένα απ’ όλα τα νησιά, ταξιδεύοντας πρώτη φορά στη Χαβάη, αλλά σίγουρα το να το γνωρίσετε καλά, θα σας κάνει να ζήσετε περισσότερο αυτή την εμπειρία που λέγεται «Χαβάη».

Τα νησιά των ηφαιστείων

Όλα τα νησιά της Χαβάης διαμορφώθηκαν από ηφαίστεια αναδυόμενα από τον πυθμένα της θάλασσας. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα και η συνεχής διάβρωση, δημιούργησαν εντυπωσιακά γεωλογικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Το νησί Χαβάη είναι το πέμπτο υψηλότερο νησί στον κόσμο και αν το ύψος του νησιού μετριόταν από τη βάση του, βαθιά μέσα στον ωκεανό, ως την χιονισμένη κορυφή του Mauna Kea (φτάνει σε υψόμετρο τα 4.205 μέτρα), θα μπορούσε να θεωρηθεί υψηλότερο και από το Έβερεστ.

Σήμερα υπάρχουν τρία ενεργά ηφαίστεια στη Χαβάη: Στο νησί της Χαβάης θα βρείτε το Mauna loa και το Kilauea, στο Εθνικό Πάρκο Hawaii Volcanoes National Park ( www.nps.gov/havo/index.htm και www.gohawaii.com/big-island/regions-neighborhoods/kau/hawaii-volcanoes-national-park ). Το Mauna loa εξερράγη τελευταία το 1984 και το Kilauea εκρήγνυται συνεχώς από το 1983. Το Loihi βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα, στα ανοικτά της νότιας ακτής του νησιού Χαβάη. Εκρήγνυται από το 1996 και είναι πιθανό να βγει στην επιφάνεια σε περίπου 250.000 χρόνια, προσθέτοντας ένα ένατο νησί στο σύμπλεγμα. Τα υπόλοιπα, υπάρχοντα νησιά, είναι κορυφές παλιών σβησμένων ηφαιστείων.

Το Εθνικό Πάρκο των ηφαιστείων, είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν από τόσο κοντά ένα ενεργό ηφαίστειο. Αυτή η μοναδική ευκαιρία για να εξερευνήσετε με ασφάλεια το Kilauea, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, κάνει τη Χαβάη έναν προορισμό που δε συγκρίνεται με άλλον στη γη.

Πώς να πάτε:

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Χονολουλού (HNL) στο νησί Oahu, είναι το κύριο αεροδρόμιο της Χαβάης, που αποτελεί σημείο εισόδου για τους περισσότερους από τους επισκέπτες του συμπλέγματος. Υπάρχουν επίσης απευθείας πτήσεις από την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ για Maui, Kauai και Χαβάη, αλλά για τα περισσότερα μέρη ίσως χρειαστεί να συνδεθείτε μέσω Χονολουλού. Επίσης υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια πλοίων από το λιμάνι Lahaina στο Maui, για Manele Bay στο νησί Lanai και για το Kaunakakai στο Molokai.

Για περισσότερες πληροφορίες για όλα τα νησιά του συμπλέγματος, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του: www.gohawaii.com .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]