Μερικά από τα καλύτερα αστικά πάρκα σε όλο τον κόσμο

merika-apo-ta-kalutera-astika-parka-se-olo-ton-kosmo

ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Μερικά από τα πιο φιλόξενα πάρκα, σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου (δυστυχώς όχι στην Αθήνα). Μάθετε ποια είναι και αφιερώστε εκεί μέρος από το χρόνο σας, για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη φύση, στο επόμενό σας ταξίδι.

Το ότι βρίσκεστε σε μια μεγαλούπολη, δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να χαλαρώσετε και να κάνετε βόλτες σε χώρους πρασίνου, να επιδοθείτε σε διάφορες δραστηριότητες (π.χ. ποδηλασία, jogging, πικνικ κ.ά) και να ξεχάσετε για λίγο τα ψηλά κτήρια και την κίνηση.

Στην πραγματικότητα, μπορείτε να βρείτε μερικά από τα πιο φιλόξενα πάρκα, σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου (δυστυχώς όχι στην Αθήνα). Στο επόμενο ταξίδι σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να απολαύσετε την ηρεμία του τοπίου αυτών των αστικών πάρκων.

Central Park, Νέα Υόρκη

Πασίγνωστο, προσφιλές και… με πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές ταινίες, το Central Park στο Μανχάταν, αποτελεί μια όαση πρασίνου στο κέντρο της πόλης, δίπλα στους αμέτρητους ουρανοξύστες. Εκτείνεται σε 8.043 στρέμματα και έχει 25 περίπου εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, μεταξύ των οποίων και όλες οι στρατιωτικές και διπλωματικές ξένες αποστολές.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Περπατήστε στους σκιερούς δρόμους του πάρκου, επισκεφθείτε το Strawberry Fields που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του John Lennon και ξαπλώστε στο γρασίδι, απολαμβάνοντας μια διαφορετική Νέα Υόρκη. Εντός του πάρκου, θα βρείτε επίσης έναν ζωολογικό κήπο, λίμνες, βοτανικούς κήπους, παγοδρόμια, χώρους συναυλιών κ.ά. Σημειώνεται ότι μέχρι το 1840 η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το πάρκο αυτό, ήταν βαλτότοπος με πολλά χοιροστάσια.

Ο χώρος του πάρκου αποτελεί επίσης μια όαση για τα μεταναστευτικά πουλιά ενώ ο μήκους 10 χλμ. περιμετρικός δρόμος, είναι γεμάτος joggers, δικυκλιστές και skaters, ιδίως τα Σαββατοκύριακα και μετά τις 7 το απόγευμα που απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.centralparknyc.org/ .

Hyde Park, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Καταλαμβάνοντας 20.234 στρέμματα στο κεντρικό Λονδίνο, τα οκτώ κύρια πάρκα της πόλης, είναι κοινώς γνωστά ως βασιλικά πάρκα ( www.royalparks.org.uk ). Στα πάρκα, θα βρείτε άψογα διαμορφωμένους κήπους, ιστορικά, αρχιτεκτονικά έργα, σιντριβάνια, λίμνες και μνημεία.

Το Hyde Park είναι το μεγαλύτερο πάρκο, που απλώνεται σε 1420 στρέμματα, κατά μήκος μιας λίμνης, εγκαταστάσεων για ενοικιάσεις σκαφών και ιππασίας κ.ά. Εκεί βρίσκεται και ένα μνημείο προς τιμήν της πριγκίπισσας Νταϊάνα, αλλά και η φημισμένη Speakers' Corner, ένα σημείο ελευθερίας του δημόσιου λόγου, που συγκεντρώνει αγορητές, ρήτορες, προφήτες κ.ά., ενώ διοργανώνονται συχνά εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

Το πάρκο χωρίζεται στα δύο από τη λίμνη Serpentine και είναι συνεχόμενο με τους Κήπους του Kensington. Αν και συχνά εξακολουθούν να θεωρούνται μέρος του Hyde Park, οι κήποι του Kensington είναι τυπικά χωριστοί από το 1728.

Jardin du Luxembourg, Παρίσι, Γαλλία

Αγαπημένο μέρος των Παριζιάνων, νέων και μεγαλύτερων, το πάρκο αυτό, στο 6ο διαμέρισμα, κοντά στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, είναι το ιδανικό μέρος για να κάνετε βόλτα με τους ντόπιους ανάμεσα στις καστανιές, να ρομαντζάρετε δίπλα στη λίμνη, ή ακόμη να παρακολουθήστε θέατρο μαριονέτας. Γύρω από τη λίμνη, θα βρείτε καλοσχηματισμένο γρασίδι και μονοπάτια, αλλά και πολυάριθμα αγάλματα, καθώς και το άγαλμα της Saint-Geneviève, προστάτιδας του Παρισιού.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Μεταξύ 1615 και 1627, το Palais du Luxembourg (παλάτι του Λουξεμβούργου), κατασκευάστηκε στο βόρειο άκρο του Jardin du Luxembourg, για τη Μαρία των Μεδίκων, τη μητέρα του Λουδοβίκου του 13ου. Το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης πάντως, είναι το Le Bois de Boulogne, με υπόδειγμα το βρετανικό Hyde Park.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.pps.org/great_public_spaces/one?public_place_id=39 .

Park Güell, Βαρκελώνη, Ισπανία

Το Parc Güell, είναι ένας εντυπωσιακός συνδυασμός πάρκου και καινοτόμων αρχιτεκτονικών και γλυπτικών έργων, του ιδιοφυούς Antoní Gaudí. Βρίσκεται στον λόφο «el Carmel» και προσφέρει υπέροχη, πανοραμική θέα της Βαρκελώνης. Eπισκεφτείτε το Pavello de Consergia, για να μάθετε την ιστορία του πάρκου και τις μεθόδους του Γκαουντί και καθίστε στο περίφημο Banc de Trecandís, τον διάσημο ψηφιδωτό πάγκο.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Στο φυσικό μπαλκόνι πίσω από τη βασική είσοδο του πάρκου, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα σχεδόν όλη την πόλη, ενώ κατά τη βόλτα σας, θα βρείτε ερασιτέχνες μουσικούς και δεν είναι απίθανο να πετύχετε εκδηλώσεις και φεστιβάλ, που διοργανώνονται στο πάρκο, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το πάρκο Güell έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς ( http://whc.unesco.org/en/list/320/ ).

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.barcelonaturisme.com/Park-Guell/_3Ngb8YjSpL3U56ScBHOWcxpDev_Vr2xePGS7_Q231vpvq_6kSkUHdl6x2WOaQ9_o .

Tiergarten Park, Βερολίνο, Γερμανία

Με την είσοδό του να βρίσκεται ακριβώς στην άλλη πλευρά από την πύλη του Βραδεμβούργου, το Tiergarten Park έχει κάτι για όλους: μια γεμάτη τουρίστες πλατεία, αλλά και σκιερά, καταπράσινα και ήσυχα μονοπάτια και λίμνες. Eίναι ένα πραγματικό δάσος στην καρδιά του Βερολίνου, έκτασης 2104 στρεμμάτων. Κάποτε ήταν μέρος για κυνήγι και μετατράπηκε σε πάρκο τον 18ο αιώνα.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Εκεί βρίσκεται και η κατοικία του προέδρου της Γερμανίας, το Schloss Bellevue και ο πύργος Carillon. Στο πάρκο βρίσκονται πολλά αξιόλογα γλυπτά, συμπεριλαμβανομένων της τεσσάρων επιπέδων Στήλης της Νίκης (Siegessäule), το μνημείο του Βίσμαρκ και πολλά άλλα μνημεία.

Περισσότερα στο: http://www.berlin.de/orte/sehenswuerdigkeiten/tiergarten/index.en.php .

Ueno Park, Tokyo, Ιαπωνία

Βρίσκεται εκεί όπου παλιότερα υπήρχε ένας ναός και αποτελεί ιερό μέρος, αλλά και χώρος ξεκούρασης και χαλάρωσης στην πολύβουη πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Είναι γεμάτο ιερά Shinto, ενώ επίσης φιλοξενεί έναν ζωολογικό κήπο, το Εθνικό Μουσείο Επιστημών, το Εθνικό Μουσείο του Τόκιο και το Μουσείο Δυτικής Τέχνης και πολλά καφέ. Η επίσκεψη στο πάρκο είναι δωρεάν, ενώ υπάρχει εισιτήριο για την είσοδο στα μουσεία.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Στο Ueno Park γιορτάζεται την άνοιξη το δημοφιλές έθιμο «Hanami» (παρατήρηση της ανθοφορίας των κερασιών), ενώ υπολογίζεται ότι το επισκέπτονται πάνω από δέκα εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, καθιστώντας το, το πιο δημοφιλές αστικό πάρκο της Ιαπωνίας.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.jnto.go.jp/eng/location/regional/tokyo/ueno.html .

Golden Gate Park, San Francisco, ΗΠΑ

Με εντυπωσιακό φόντο τη γέφυρα Golden Gate Bridge, το ομώνυμο πάρκο αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για βόλτες, τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους τουρίστες. Σε πάνω από 4046 στρέμματα, το πάρκο αυτό δέχεται πάνω από 13 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

Φωτογραφία: Golden Gate Park

Κορυφαία αξιοθέατα περιλαμβάνουν το θερμοκήπιο λουλουδιών, το μνημείο για το AIDS, το μουσείο De Young, ένα γιαπωνέζικο κήπο με τσάι και τον Βοτανικό Κήπο. Οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες που μπορεί κανείς να κάνει στο πάρκο είναι: τοξοβολία, γκολφ, τρέξιμο και φυσικά ατέλειωτες βόλτες.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.golden-gate-park.com/ .

Beihai Park, Πεκίνο, Κίνα

Το πάρκο αυτό φιλοξενεί τους ιστορικούς αυτοκρατορικούς κήπους, περιμετρικά της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο. Είναι γνωστό και ως η τοποθεσία των Χειμερινών Ανακτόρων. Πριν το 1925, το πάρκο ήταν ιδιωτικός χώρος για τον αυτοκράτορα και την αυτοκρατορική αυλή, ενώ πλέον είναι ανοιχτό και για το κοινό, ως μια πανέμορφη απόδραση από τους έντονους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής του Πεκίνου, με μια σειρά από αξιοθέατα της δυναστείας Μινγκ.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Δημιουργημένο γύρω από μια μεγάλη –άνω των 300 στρεμμάτων- λίμνη, αυτός ο αυτοκρατορικός κήπος αποτελεί το ιδανικό μέρος για να παρακολουθήσετε τους κατοίκους της πόλης να χαλαρώνουν.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.beihaipark.com.cn/en/ .

Ibirapuera Park, Sao Paolo, Βραζιλία

Με τον πληθυσμό της μητροπολιτικής του περιοχής να φτάνει τα 20 εκατομμύρια, το Σάο Πάολο χρειάζεται καλά πάρκα περισσότερο από πολλές άλλες πόλεις του κόσμου. Το Ibirapuera Park είναι ένα από αυτά, με τα αξιοθέατά του να περιλαμβάνουν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΑΜ), συνεδριακό κέντρο και πλανητάριο. Επίσης, διαθέτει πολλά σημεία για γυμναστική, διαδρομές ποδηλάτου, 13 γήπεδα και παιδικές χαρές.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Σχεδιαζόταν να εγκαινιαστεί την 25η Ιανουαρίου 1954, στην 400η επέτειο της πόλης, αλλά τελικά άνοιξε στις 21 Αυγούστου του ίδιου έτους. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer, μαζί με τον διακοσμητή εξωτερικών χώρων, Roberto Burle Marx.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.parqueibirapuera.org/index.html .

Vondelpark, Άμστερνταμ, Ολλανδία

Το Vondelpark είναι ένα δημόσιο αστικό πάρκο 470 στρεμμάτων, στο Άμστερνταμ. Βρίσκεται δυτικά της Leidseplein και της πλατείας των μουσείων. Το πάρκο άνοιξε το 1865 και αρχικά ονομάστηκε «Nieuwe park», αλλά αργότερα μετονομάστηκε σε «Vondelpark», προς τιμήν του συγγραφέα Joost van den Vondel.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Έχει περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο και διαθέτει ανοιχτό θέατρο, παιδική χαρά και άλλες εγκαταστάσεις, αλλά και χώρους αναψυχής. Τις ημέρες με καλοκαιρία, θα δείτε χιλιάδες κατοίκους της πόλης να απολαμβάνουν τον ήλιο και να κάνουν πικνικ στο πάρκο.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.iamsterdam.com/en-GB/Ndtrc/Vondelpark .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]