Τα 10 highlights του Σαν Φρανσίσκο

ta-10-highlights-tou-san-fransisko

Φωτο: www.goldengatebridge.org

ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Οι στρατοσφαιρικές εκρήξεις του Σαν Φρανσίσκο και οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί του δεν είναι για λιπόψυχους… Ιδού, οι 10 από τις σημαντικότερες πλευρές της καλιφορνέζικης πόλης, που δεν πρέπει να χάσετε...

Ο αυθορμητισμός είναι ο μοναδικός νόμος που επικρατεί στο Σαν Φρανσίσκο. Κανείς δε μπορεί να κλείσει ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα, αλλά όλοι εμφανίζονται ξαφνικά όταν υπάρχει αντιπολεμική διαδήλωση ή όταν κάποιος μοιράζει δωρεάν cupcakes σε γάμους ομοφύλων στο Δημαρχείο.

Γέφυρα του Golden Gate

Οι περισσότερες πτυσσόμενες γέφυρες εντυπωσιάζουν συνήθως από άποψη μηχανικής, αλλά καμία δε φτάνει τη γέφυρα του Golden Gate σε καλλιτεχνία. Τις ηλιόλουστες ημέρες η ακτινοβόλα λάμψη της είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό – 25 παράτολμοι βαφείς την περνούν με χίλια γαλόνια πορτοκαλί μπογιά της καλύτερης ποιότητας κάθε εβδομάδα. Όταν εμφανίζεται δε η απογευματινή ομίχλη, η γέφυρα γίνεται από μόνη της μέρος ενός μαγευτικού show: τώρα τη βλέπεις, αμέσως μετά δεν τη βλέπεις, και ξαφνικά, είναι κομμένη στα δύο. Θέαμα πραγματικά ανεκτίμητο…

Πάρκο Golden Gate

Φωτο: www.goldengateparkbikeandskate.com

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το Σαν Φρανσίσκο έχει μια περιοχή πλάτους 1,5 χιλιομέτρου όπου επικρατούν οι άγριες και ενστικτώδεις αντιδράσεις, αλλά συμβαίνει η συγκεκριμένη περιοχή να είναι και 7,5 χιλιόμετρα σε μήκος. Το Golden Gate Park επιτρέπει στους κατοίκους του Αγίου Φραγκίσκου να κάνουν ό,τι τους βγαίνει πιο φυσικά: να χορεύουν πάνω σε roller skates, να παίζουν κρουστά σε κύκλο, να ασχολούνται με αστερίες, να απολαμβάνουν τη μυρωδιά από τις ορχιδέες και να οργανώνουν αγώνες ταχύτητας βισώνων προς τον… Ειρηνικό. Είναι δύσκολο εκ πρώτης όψεως να πιστέψει κανείς πως 1017 στρέμματα καταπράσινου περιβάλλοντος ήταν κάποτε μονάχα θαμνώδεις αμμόλοφοι, ενώ το πράσινο έχει διατηρηθεί ανέγγιχτο από το 1866, διώχνοντας μεταξύ άλλων τα καζίνο και ένα θεματικό πάρκο με igloo. Ό,τι χρειάζεται το Σαν Φρανσίσκο, βρίσκεται εδώ: έμπνευση, φύση και μπύρα.

Αλκατράζ

Φωτο: wikipedia

Από την κατασκευή του το 19ο αιώνα για τη «φιλοξενία» λιποτακτών του Εμφύλιου Πολέμου και ιθαγενών της Αμερικής, μέχρι το κλείσιμο του από τον Bobby Kennedy sta 1963, το Alcatraz ήταν η πλέον περιβόητη αμερικανική φυλακή. Δεν υπάρχει πραγματική ιστορία κρατουμένου που να δραπέτευσε και να έζησε – αλλά περνώντας έστω και ένα λεπτό στην απομόνωση του D-Block, με τους ήχους της ζωής της πόλης από απέναντι, το κολύμπι 2 χιλιομέτρων μοιάζει να αξίζει τον κόπο. Για να ανατριχιάσετε με την ψυχή σας, κάντε το δημοφιλή βραδινό τουριστικό γύρο στο ζοφερό ίδρυμα. Όταν γυρνάτε με το ferry πίσω, θα έχετε ήδη εκτιμήσει την ατομική ελευθερία πολύ περισσότερο.

SFMOMA & SoMa Art Scene

Φωτο: www.sfmoma.org

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του San Francisco (SFMOMA) είναι το μέρος όπου ο Matthew Barney έκανε το ντεμπούτο του και επίσης το μέρος όπου η τέχνη των νέων μέσων είχε ήδη αρχίσει να συλλέγεται πριν ακόμη ο πολύς κόσμος μάθει πώς να την αποκαλεί. Το μουσείο βρίσκεται ήδη σε φάση διπλασιασμού του χώρου του, με προϋπολογισμό 480 εκατομμύρια δολάρια – και αν αυτό σας μοιάζει μεγαλεπίβολο, περιμένετε να δείτε και τη συνέχεια. Το μουσείο Cartoon Art φιλοξενεί συλλογή πολιτικών γελοιογραφιών πολύ «καυτών» για να δημοσιευτούν, το μουσείο του Σύγχρονου Εβραϊσμού επιτρέπει σε 600 καλλιτέχνες να πειραματιστούν πάνω στο Mein Kampf, ενώ το Electric Works παρουσιάζει βορειοκορεάτικες προπαγανδιστικές αφίσες. Τα εγκαίνια των γκαλερί είναι τα καλύτερα πάρτυ του Σαν Φρανσίσκο, με πολύ εκκεντρικές στυλιστικές επιλογές και μεθυστικά κοκτέιλ.

Τα Σάββατα του Ferry Building

Φωτο: wikipedia

Το Ferry Building είναι το μνημείο του San Francisco σε ό,τι αφορά στο φαγητό τα Σάββατα, με τους μεγάλους σεφ να αδειάζουν τους αγροτικούς πάγκους από τα σπάνιες ποικιλίες και βιολογικά προϊόντα. Οι τοπικοί παραγωγοί έχουν τόσο πιστό following που κάθε rock star θα τους ζήλευε. Περάστε το χρόνο σας ανταλλάζοντας συμβουλές για συνταγές, και κατευθυνθείτε για πικνίκ στο Pier 2. Με τα πόδια κρεμασμένα πάνω από τον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο και με μια γαστριμαργική «ομορφιά» ανά χείρας, η ζωή φαίνεται (και είναι) πιο αισιόδοξη.

Hilltop Vistas

Φωτο: wikipedia

Η βαρύτητα μοιάζει άστοργη κατά την ανάβαση των απότομων λόφων του Σαν Φρανσίσκο, με τους μυς ή τους τροχούς του τελεφερίκ να στενάζουν – μεμιάς όμως όλη η γρκίνια τελειώνει όταν φτάσεις στον προορισμό σου. Με δέντρα «λαξεμένα» από τον άνεμο, βικτωριανούς πυργίσκους και τον κόσμο στα πόδια σας από το Corona Heights, το Buena Vista Park, το 41 ή άλλες κορυφές του Σαν Φρανσίσκο, μονάχα επιφωνήματα χαράς, δέους και ενθουσιασμού αποτυπώνουν τα συναισθήμαστα του επισκέπτη! Πάρκα στις κορυφές των λόφων, όπως το Sterling Park και το Ina Coolbrith Park στεφανώνουν το Σαν Φρανσίσκο με δόξες καλαισθησίας. Άγριοι παπαγάλοι μπορεί να σας πειράξουν κατά την ανάβασή σας στον Telegraph Hill που οδηγεί στον Πύργο του Coit, αλλά δεν είναι δυνατό να έχουν την απαίτηση να μονοπωλούν τη θέα...

Νύχτες στην ακτή Barbary

Φωτο: www.sanfrancisco.travel

Οι φιλικοί bartenders ήταν κάποτε ιδιαίτερα ύποπτοι στο Σαν Φρανσίσκο. Γύρω στα 1850, μια βραδιά που ξεκινούσε με έναν ευγενικό τύπο που χαμογελούσε και έβαζε ουίσκι των 10 σεντ, μπορούσε κάλλιστα να τελειώσει 2 ημέρες αργότερα, όταν ο πελάτης θα ξυπνούσε από το ναρκωμένο ύπνο του σε μια πλοίο – καρυδότσουφλο με προορισμό την Παταγονία. Τώρα που η Shanghai Kelly δεν ενέχει πια τέτοιους κινδύνους για τους καταναλωτές αλκοόλ, οι «αγιοφραγκισκανοί» χαλαρώνουν και απολαμβάνουν τα ιστορικά cocktails των ανανεωμένων σαλούν του North Beach’s στην ακτή Barbary. Μια σκηνή από το σήμερα θα έμοιαζε ιδιαίτερα οικεία σε κάποιον από τους ταξιδευτές προηγούμενων εποχών, με τα γρατζουνισμένα ξύλινα πατώματα, τα κουτάλια για αψέντι και φωτισμό τόσο αμυδρό και ατμοσφαιρικό…

Τελεφερίκ

Φωτο: www.sanfrancisco.travel

Ό,τι ανεβαίνει στα 338 πόδια του Nob Hill του Σαν Φρανσίσκο, πρέπει και να κατέβει. Ίσως δεν είναι η καλύτερη στιγμή να αναφέρουμε ότι τα φρένα είναι ακόμη και σήμερα χειριζόμενα με το χέρι και όχι ηλεκτρονικά. Η βικτωριανή ανακάλυψη των λειτουργούντων τότε με ατμό τελεφερίκ δεν έχει αλλάξει στα βασικά της χαρακτηριστικά από το 1873. Όταν φτάσεις στο τερματικό σημείο, είσαι έτοιμος για άλλη μία διαδρομή, όπου ανάμεσα σε σένα και την αιωνιότητα μεσολαβεί μονάχα ένα χειροκίνητο φρένο.

Θαλάσσια ζωή στο Fisherman’s Wharf

Φωτο: Randall Thompson / Shutterstock.com

Θαλάσσιοι λέοντες, καρχαρίες και τσούχτρες κυριαρχούν στο Fisherman’s Wharf. Οι θαλάσσιοι λέοντες ζουν το καλιφορνέζικο παραμύθι τους από το 1989. Εξαφανίστηκαν το 2009, και η επιστροφή τους το 2010 χαιρετίστηκε θερμότατα. Οι καρχαρίες «κόβουν βόλτες» λίγο παραπέρα στο ενυδρείο του Κόλπου, όπου το μόνο που χωρίζει το θεατή από τα νερά είναι μια γυάλινη επιφάνεια. Ο «δυσοίωνος» κόσμος κάτω από την επιφάνεια μπορεί κάλλιστα να συνοψιστεί στο θέαμα που σας παρέχει το άρτι ανακαινισμένο «Πάρκο Λουτρών», όπου μέδουσες και άλλα συναφή πλάσματα πλέουν ανάμεσα σε μωσαϊκά δεκαετίας του ‘30 έμπνευσης του Αφροαμερικάνου καλλιτέχνη Sargent Johnson.

Συνοικιακές μπουτίκ

Φωτο: www.sanfrancisco.travel

Ζωοτροφεία, μπουκάλια για το γράμμα από το ερημικό νησί, κολιέ φτιαγμένα από παρμπρίζ αυτοκινήτου: το shopping μοιάζει σαν ειδική και παράξενη μορφή τέχνης στις indie boutique του Σαν Φρανσίσκο. Μπορεί ο Άγιος Φραγκίσκος να φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες φίρμες λιανικής – οι Levi Strauss, Pottery Barn and The Gap έχουν όλοι τους τα κεντρικά τους μες στην πόλη – ωστόσο οι νομικές διατάξεις έχουν αποκλείσει την ύπαρξη πολλών καταστημάτων μεγάλων αλυσίδων μέσα στις γειτονιές. Εκεί θα συναντήσεις ένα ακόμη Walmart, εδώ θα βρεις βικτωριανές βιτρίνες, με το μαγαζί να πουλάει ισλανδική μουσική gamelan και κοντά φουστανάκια αλά Μάγιας από βιολογικό βαμβάκι. Οι ντόπιοι σχεδιαστές βρίσκουν το δρόμο προς τις βιτρίνες και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας στο γοητευτικό San Francisco, είναι κάτι παραπάνω από μια απλή έννοια.