Φωτογραφικό ταξίδι σε δέκα όμορφες ελληνικές πόλεις

patra
ΤΡΙΤΗ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Πάμε ένα roadtrip στην ηπειρωτική Ελλάδα και τραβάμε χειρόφρενό σε δέκα πόλεις, άλλες μεγαλύτερες, άλλες μικρότερες, που μας αρέσουν πολύ και το φθινόπωρο τους ταιριάζει.

Πάτρα
Είναι η πολυπληθέστερη πόλη της Πελοποννήσου και το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και λιμάνι της, με πιο έντονο το αστικό στοιχείο από τις υπόλοιπες πελοποννησιακές πόλεις. Χωρίζεται σε Άνω και Κάτω Πόλη, που συνδέονται μεταξύ τους με τις σκάλες Γεροκωστοπούλου, με την Κάτω Πόλη να βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και την Άνω να καλύπτει την περιοχή των παλαιότερων οικισμών, γύρω από το φρούριο.

Θεσσαλονίκη
Το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος, είναι το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης και ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωσή της, με τους 6 ορόφους και τα 34 μέτρα ύψος. Εκτός αυτού, όμως, πρέπει να φτάσετε στην Άνω Πόλη, την περιοχή που εκτείνεται γύρω από τα Κάστρα της Θεσσαλονίκης και ξεχωρίζει σημαντικά από το τσιμέντο της υπόλοιπης πόλης. Μόλις φτάσετε, όμως, θα διαπιστώσετε ότι άξιζε τον κόπο, αφού αρχίζουν να ξεπροβάλλουν και πάλι τα κεραμίδια, η πέτρα και το πράσινο.

Κοζάνη
Είναι η «πόλη του Βιβλίου», με τον Μπούρινο και τον Αλιάκμονα, η πόλη των αρχοντικών και των βυζαντινών κάστρων, η πόλη με την πιο ξακουστή τυρόπιτα, τα γλυκά κρασιά και τον βαθυκόκκινο κρόκο και η πόλη όπου χτυπάει η ενεργειακή καρδιά της χώρας με τα λατομεία λιγνίτη της ΔΕΗ. Το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις παρθένας ομορφιάς και φυσικού κάλους, αφού είναι χτισμένη ανάμεσα στις οροσειρές του Βερμίου, του Μπούρινου και των Πιερίων όρων.

Ιωάννινα
Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, το Κάστρο των Ιωαννίνων είναι το πιο αρχαίο βυζαντινό κάστρο, που την εποχή του Αλή Πασά ήταν το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο της χώρας. Αποτελεί μια ζωντανή καστροπολιτεία που χωρίζεται σε 4 τμήματα. Αξίζει να πάτε οπωσδήποτε και στο νησάκι που βρίσκεται στη λίμνη Παμβώτιδα κι αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους επισκέπτες. Ο λόγος είναι το καταπράσινο τοπίο του, ο γραφικότατος οικισμός του, τα παραδοσιακά σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια του, τα 7 μοναστήρια και, φυσικά, το Μουσείο Αλή Πασά.

Τρίκαλα
Μια βόλτα στην παλιά πόλη θα είναι ενδεχομένως μια από τις πρώτες σας απόπειρες να γνωρίσετε την περιοχή Αποτελούμενη από τις συνοικίες Βαρούσι και Παλιά Μανάβικα με τους περίτεχνους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της, η παλιά πόλη δίνει άλλη ατμόσφαιρα στην εκδρομή σας και σας ταξιδεύει σε άλλη εποχή. Στο λόφο του προφήτη Ηλία, το Φρούριο της πόλης, στολίζει το τοπίο μαζί με το τεράστιο ρολόι που τοποθέτησαν οι Οθωμανοί τον 17ο αιώνα, μαζί με μια καμπάνα βάρους 650 κιλών. Από εκεί ψηλά μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα όλης της πόλης.

Καβάλα
Στην Παλιά Πόλη της, που «μυρίζει» παρελθόν, θα βρείτε την Ακρόπολη που ανοικοδομήθηκε πάνω στα απομεινάρια του παλαιότερου βυζαντινού κάστρου να δεσπόζει στην κορυφή από τον 15ο αιώνα, όπως και το Ιμαρέτ, ένα ισλαμικό κομψοτέχνημα από το 1817. Στη Νέα Πόλη θα δείτε νεοκλασικά κτίρια και μεγάλες καπναποθήκες που ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος, όπου η μπουρζουαζία κυριαρχούσε στην πόλη. Στο Μουσείο Καπνού θα μπορέσετε να μάθετε τα πάντα για την πλευρά αυτή της πόλης και τους εργάτες, ενώ για το meeting point της θα χρειαστεί να κατευθυνθείτε στην πλατεία Ελευθερίας.

Άρτα
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου μετά τα Γιάννενα είναι διάσημη για το πέτρινο γεφύρι στην είσοδο της πόλης, που «ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν». Εκτός, όμως, από αυτό, αποτελεί μια όμορφη πόλη που οι αναπλάσεις της έχουν χαρίσει άλλον αέρα, έτοιμη να υποδεχτεί επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας και να τους δείξει τι θα πει φυσική ομορφιά, βυζαντινή παράδοση και άρωμα… πορτοκαλιού, με τους απέραντους πορτοκαλεώνες. Το κάστρο της είναι από τα πιο όμορφα της Ελλάδας, ενώ στην πόλη και την γύρω περιοχή θα δείτε επίσης πολλές βυζαντινές εκκλησίες, με πιο σημαντική ίσως την Παναγία την Παρηγορήτισσα.

Λιβαδειά
Ανάμεσα στα βουνά του Παρνασσού και του Ελικώνα, αποτελεί πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας. Σήμερα, φημίζεται για τις σύγχρονες υποδομές της, τα… 40 παλικάρια της (από το ομώνυμο δημοτικό τραγούδι) και βέβαια, τα νοστιμότατα σουβλάκια της, αλλά και τις ψησταριές της όπου θα βρείτε μοναδικό αρνί ψητό, κοντοσούβλι και κοκορέτσι. Highlight, η όμορφη τοποθεσία της Κρύας (πηγές του ποταμού Έρκυνα), στα πλακόστρωτα στο κέντρο της πόλης, με τα πανέμορφα δέντρα, τα τρεχούμενα νερά και πολλούς σχηματισμούς μικρών καταρρακτών.

www.wikipedia.com / frangiscoder
Νάουσα
Στην αγκαλιά του Βερμίου, περίπου 510 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και μόλις 90 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, δεσπόζει πάνω από τον κάμπο της Ημαθίας με την ατμόσφαιρα και τη φυσική της ομορφιά να σε παρασέρνουν σε κάθε γωνιά της. Το πάρκο της Ναουσας, το άλσος του Αγίου Νικολάου με τα τεράστια πλατάνια, βελανιδιές, πηγές και λιμνούλες, τα λίγα διώροφα παραδοσιακά κτίρια μακεδονικού ρυθμού, σε διάφορες συνοικίες της πόλης και οι μικρές, λαϊκές κατοικίες στα Αλώνια είναι αυτά που πρέπει να δείτε σε μια επίσκεψή σας εκεί.

Ναύπλιο
Μια βόλτα στην πλατεία Τριών Ναυάρχων επιβάλλεται για να θαυμάσετε το επιβλητικό Δημαρχείο της πόλης. «Must» αξιοθέατο αποτελεί και το Μπούρτζι, που στέκει με χάρη στη μέση της θάλασσας, στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων και μπορείτε να το επισκεφτείτε με καραβάκι από την προκυμαία του Ναυπλίου. Θαυμάστε τη θέα από το φρούριο του Παλαμηδιού, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Η παράδοση το ήθελε να έχει  999 σκαλοπάτια, γιατί το χιλιοστό το έριξε το άλογο του Κολοκοτρώνη. Στην πραγματικότητα, όμως, έχει λιγότερα.