Μπορεί η Σαντορίνη να αντέξει τους τουρίστες;

oia-kalokairi-ellada-santorini
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ο αυξημένος μαζικός τουρισμός του νησιού, που το καθιστά έναν από τους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς προκαλεί προβλήματα στο ρομαντικό αυτό νησί.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες τουρίστες συρρέουν στο όμορφο κυκλαδίτικο νησί, δημιουργώντας πλέον προβλήματα στις υποδομές και κάνοντας πολλούς ντόπιους να... εύχονταν οι τουρίστες να ήταν λιγότεροι.

Ο γραφικός αυτός προορισμός με την καλδέρα, τις ιδιαίτερες παραλίες, την Οία και το ηλιοβασίλεμα, αλλά και τη βραδινή ζωή και υπέροχη γαστρονομία, είναι αδιαμφισβήτητα ελκυστικός τόσο για τους εγχώριους τουρίστες, όσο και για τους τουρίστες του εξωτερικού. Πλέον, όμως, φαίνεται πως το νησί έχει πέσει θύμα της ίδιας του της φήμης.

Τα τελευταία χρόνια, οι τιμές και το κόστος ζωής έχουν ανέβει αρκετά, δυσκολεύοντας του κατοίκους οικονομικά. Συν τοις άλλοις, κατά την τουριστική σεζόν καταφτάνουν περίπου 18 χιλιάδες τουρίστες την ημέρα, οι περισσότεροι από κρουαζιερόπλοια. Αυτό δημιουργεί τεράστια κίνηση στους δρόμους, αλλά και τα στενά δρομάκια, εξάντληση των θέσεων πάρκινγκ και φυσικά τα δημοφιλή χωριά Οία και Φηρά μετατρέπονται σε κάτι σαν κέντρο της Αθήνας μια καθημερινή σε ώρα αιχμής.

Σίγουρα, βέβαια, ο τουρισμός ωφελεί την οικονομία του νησιού και της χώρας σε μια περίοδο που το έχουμε ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα η αύξηση της ζήτησης καταλυμάτων έχει οδηγήσει σε φθορά του οικοσυστήματος. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η επιφάνεια της Σαντορίνης που έχει αξιοποιηθεί οικοδομικά φτάνει το 15%, την ίδια στιγμή που σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, η επιφάνεια αυτή φτάνει το 1%. Επιπρόσθετα, η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί πάνω από 46%. Κι ενώ ο πληθυσμός του νησιού έχει αυξηθεί, οι υποδομές του δεν ακολουθούν την αύξηση, λόγω των περικοπών στον προϋπολογισμό. Πολλοί κάτοικοι, λόγω της ανεργίας στρέφονται στον τουρισμό για δεύτερη δουλειά, σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, ενώ κάποιες εκτάσεις παραγωγής κρασιού έχουν εξαφανιστεί, καθώς οι ιδιοκτήτες τους επέλεξαν να χτίσουν ξενοδοχείο ή bed&breakfast για πιο σίγουρο εισόδημα.

Όλο αυτό έχει οδηγήσει σε πολλές κοινωνικές εντάσεις στην τοπική κοινωνία, ενώ για να βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη, οι ντόπιοι οργανώνουν προγράμματα διανομής φαγητού και κινούνται νομικά ενάντια σε παράνομες κατασκευές. Ο δήμαρχος, μάλιστα, έχει αιτηθεί πιλοτικό πρόγραμμα που να περιορίζει τους τουρίστες σε 8 χιλιάδες την ημέρα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το 2019.

Καλύτερα, λοιπόν, το επόμενό σας ταξίδι στη Σαντορίνη, να είναι εκτός τουριστικής σεζόν.