Grand Canyon: το φαράγγι των... φαραγγιών

grand-canyon-to-faraggi-ton-faraggion

ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Το Grand Canyon είναι μεταξύ των μεγαλύτερων σε εξέλιξη γεωλογικών φαινομένων στη γη. Η απεραντοσύνη και η επιβλητικότητά του είναι εκπληκτική, ενώ τα στοιχεία που αποκαλύπτει για την ιστορία της γης, ανεκτίμητα.

Το Grand Canyon ( http://bit.ly/SRMuLm ) ή Μεγάλο Φαράγγι, είναι ένα μακρύ φαράγγι που σμιλεύτηκε από τον ποταμό Κολοράντο τα τελευταία 2 δισεκατομμύρια χρόνια και βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνα, στα νοτιοδυτικά των Η.Π.Α.. Το μεγαλύτερο μέρος του, αποτελεί το Εθνικό Πάρκο του Γκραν Κάνυον, ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/75 ). Το φαράγγι έχει μήκος 446 χιλιόμετρα, πλάτος μεταξύ 6,5 και 29 χιλιόμετρα και βάθος που φτάνει τα 1,83 χιλιόμετρα και διασχίζεται από τον ποταμό Κολοράντο, που ξεκινά από τα Βραχώδη όρη και χύνεται στον Κόλπο του Μεξικού.

Αν και οι γεωλογικές διαδικασίες και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο σχηματίστηκε το Γκραν Κάνυον, αποτελούν μακρύ αντικείμενο συζήτησης για τους γεωλόγους, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο ποταμός Κολοράντο σχημάτισε την πορεία του μέσα από το φαράγγι τουλάχιστον 17 εκατομμύρια χρόνια πριν. Από τότε, ο ποταμός Κολοράντο συνέχισε να διαβρώνει την περιοχή και να σχηματίζει το φαράγγι όπως είναι σήμερα.

Για χιλιάδες χρόνια, η περιοχή κατοικούνταν συνεχώς από Ιθαγενείς Αμερικανούς, οι οποίοι έχτισαν οικισμούς μέσα στο φαράγγι και τις πολλές σπηλιές του. Οι «Pueblos» θεωρούσαν το Grand Canyon ως έναν ιερό χώρο και έκαναν προσκυνήματα σε αυτό. Ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε το Grand Canyon ήταν ο Ισπανός García López de Cárdenas, που έφτασε εκεί το 1540.

Τουρισμός

Το Εθνικό Πάρκο Grand Canyon ( www.nps.gov/grca/index.htm ), είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αξιοθέατα στον κόσμο και προσελκύει περίπου πέντε εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Το 83% των επισκεπτών είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το 17% από άλλες χώρες και κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Εκτός από τα συνηθισμένα αξιοθέατα στο νότιο τμήμα (South Rim) που περιλαμβάνει τα Grand Canyon Village, Hermits Rest και Desert View και βρίσκεται κατά μέσο όρο στα 2.100 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στο φαράγγι προσφέρονται δραστηριότητες όπως ράφτινγκ, πεζοπορία, τρέξιμο, ακόμη και περιηγήσεις με ελικόπτερο. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2010 στο δυσκολότερα προσβάσιμο βόρειο άκρο του, διοργανώθηκε ένας υπερμαραθώνιος 126 χλμ., για πάνω από 24 ώρες. Το έδαφος στο φαράγγι είναι προσβάσιμο με τα πόδια, με ζώα ή με βάρκα από το ποτάμι.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Το camping στο βόρειο και το νότιο τμήμα του φαραγγιού, περιορίζεται σε γενικές γραμμές σε συγκεκριμένα σημεία και καλό είναι να έχετε κάνει κράτηση από πριν, ειδικά στο πιο δημοφιλές νότιο τμήμα. Στο βόρειο τμήμα, το camping είναι δυνατό μόνο συγκεκριμένες εποχές, καθώς το χειμώνα, οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Από το 2007, η φυλή Hualapai, εγκαινίασε ένα γυάλινο… μπαλκόνι, το ονομαζόμενο Grand Canyon Skywalk, στα δυτικά του φαραγγιού. Πρόκειται για μια πεταλωτή, γυάλινη γέφυρα ( www.grandcanyonskywalk.com , www.nps.gov/grca/planyourvisit/skywalk.htm και www.grandcanyonwest.com/skywalktour.php ) στην άκρη ενός σημείου του φαραγγιού, με τον ποταμό Κολοράντο, 1.219 από κάτω και είναι σίγουρα το πιο ψηλό παρατηρητήριο στον κόσμο. Και ίσως το πιο εντυπωσιακό.

Η κατασκευή του είναι μοναδική, ένα αρχιτεκτονικό θαύμα πρωτοποριακής μηχανικής και το μόνο πράγμα που διαχωρίζει τους επισκέπτες από το χάος, είναι το χοντρό γυάλινο πάτωμα! Φυσικά δε χρειάζεται να πούμε ότι η θέα κόβει την ανάσα. Μάλιστα, οι επισκέπτες πρέπει να φοράνε χάρτινα παπούτσια πάνω από τα κανονικά τους παπούτσια, για να μην γδέρνουν το γυάλινο πάτωμα. Το Skywalk βρίσκεται περίπου 39 χλμ. δυτικά του χωριού Grand Canyon στο νότιο τμήμα του φαραγγιού.

Μεταξύ της πόλης Williams στην Arizona και του Εθνικού Πάρκου στο νότιο τμήμα (South Rim), μπορείτε να περιηγηθείτε και με το τρένο «Grand Canyon Railway», σε μια ημερήσια διαδρομή, πραγματική εμπειρία. Περισσότερα στο: www.thetrain.com/ .

Ένα πλούσιο οικοσύστημα

Το Εθνικό Πάρκο έχει πολλά σημαντικά οικοσυστήματα και σημαντική βιοποικιλότητα του μπορεί να αποδοθεί στην παρουσία πολλών ζωνών ζωής, οι οποίες μάλιστα αντιστοιχούν με ένα ταξίδι από… το Μεξικό στον Καναδά. Οι διαφορές στο υψόμετρο και οι μεταβολές στο κλίμα είναι οι κύριοι παράγοντες που διαμορφώνουν τις διάφορες ζώνες και τη ζωή των κοινοτήτων μέσα και γύρω από το φαράγγι. Το χειμώνα, τα υψηλότερα σημεία του καλύπτονται από χιόνι, με το βόρειο τμήμα (North Rim) να αποτελεί την ψυχρότερη περιοχή. Εκεί το χιόνι φτάνει, κατά μέσο όρο, τα 3 μέτρα ύψος, όταν στο βάθος της χαράδρας ο ποταμός διασχίζει ένα τοπίο ζεστό και ερημικό.

Το πάρκο φιλοξενεί πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Η σύνθεση και η κατανομή των φυτικών ειδών, επηρεάζεται από το κλίμα, τη γεωλογία και τη γεωμορφολογία που επικρατεί σε κάθε περιοχή. Κοντά στις κορυφές φυτρώνουν ερυθρελάτες και λεύκες, ενώ στο πιο θερμό βάθος, κάκτοι. Οι γκρίζες αλεπούδες και οι ραβδωτοί σκίουροι ζουν στα ψυχρότερα τοιχώματα της χαράδρας, ενώ οι σαύρες και οι σκορπιοί προτιμούν τον πυθμένα της χαράδρας.

Πηγή: Grand Canyon Skywalk

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]