Ταξίδι στο Κάιρο: τι αξίζει να δείτε εκτός από τις πυραμίδες

kairo
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Το Κάιρο μπορεί να είναι μια μεγάλη, θορυβώδης πόλη, με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους δρόμους να προκαλεί την έκπληξη ακόμη και στους… Έλληνες, αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα μια από τις πιο υποτιμημένες εμπειρίες στην Αίγυπτο. Ήρθε η ώρα να το «ξεσκεπάσουμε».

Κάποτε ήταν γνωστό ως το «Παρίσι της Μέσης Ανατολής» και χάρη στην Εθνική Επιτροπή της Αιγύπτου για την προστασία και την καινοτομία της κληρονομιάς του Καΐρου, στο πλαίσιο της 150ης επετείου της αναδιαμόρφωσης της πόλης, πολλά από τα κτίρια έχουν ανακαινιστεί. Συν τοις άλλοις, τα έξοδα διαμονής και ζωής εκεί είναι χαμηλά και προσιτά για κάθε τσέπη. Το Κάιρο είναι από τα μέρη που μπορείτε να κάνετε «μεγάλη ζωή» χωρίς να την πληρώσετε ακριβά.

Η θέα από ψηλά από το φρούριο

Από πού να περάσετε

-Πάρτε ταξί και επισκεφτείτε το μεσαιωνικό φρούριο πάνω στο λόφο στα νοτιοανατολικά της πόλης. Το 19ου αιώνα τζαμί του Μοχάμεντ Άλι είναι το κορυφαίο αξιοθέατο στο συγκρότημα, αλλά μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε και άλλους μικρότερους μουσουλμανικούς ναούς και μουσεία. Από ψηλά, μάλιστα, θα πάρετε και μια πρώτη γεύση από τις ανατριχιαστικές πυραμίδες της Γκίζα στο βάθος.

-Οι φίλοι της Τέχνης πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούν την Όπερα του Καΐρου στο νότιο άκρο του νησιού Gezira στο Νείλο, στο κέντρο της πόλης, για να δουν τον ισλαμικό σχεδιασμό του, αλλά και να επισκεφτούν το Μουσείο Μοντέρνας Αιγυπτιακής Τέχνης που προς το παρόν αναδιαμορφώνεται.

-Περπατήστε στη διάσημη γέφυρα Kasr Al Nile προς την εξίσου διάσημη πλατεία Ταχρίρ, η οποία πρωταγωνίστησε στις διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης του 2011. Αποτελεί ιστορική πλατεία, με μια τεράστια αιγυπτιακή σημαία να ανεμίζει στο κέντρο της και γρασίδι. Στα νοτιοδυτικά του κυκλικού αυτού κόμβου βρίσκεται και το ιδιαίτερο τέμενος Omar Makram.

Η είσοδος της γέφυρας Kasr Al Nile

-Κατευθυνθείτε βορειοανατολικά στην ιστορική Talaat Harb, όπου θα δείτε ερείπια του αποικιακού παρελθόντος του Καΐρου, συμπεριλαμβανομένης και της Αιγυπτιακής Διπλωματικής Λέσχης, αλλά και του Café Riche, που αποτελεί το παλαιότερο εστιατόριο του Καΐρου στην άκρη της πλατείας Talaat Harb. Στα αριστερά σας, στην Mahmoud Bassiouny, θα βρείτε κι ένα ελβετικό καφέ από το 1892, ενώ στην Champollion Rd αν κινηθείτε προς τα βόρεια θα βρείτε το παλάτι του πρώην αξιωματούχου Said Halim, που αποτελεί την πιο μεγαλόπρεπη παρατημένη έπαυλη της πόλης.

-Επισκεφτείτε το αυθεντικό Μουσείο της Αιγύπτου όσο προλαβαίνετε, καθώς πρόκειται να φιλοξενηθεί αλλού, κοντά στις πυραμίδες τα επόμενα χρόνια. Αν αναζητάτε σύγχρονη τέχνη, τότε περάστε από την Townhouse Gallery, τον πρώτο ανεξάρτητο χώρο τέχνης της χώρας, που ξανάνοιξε σε ένα εργοστάσιο την περασμένη χρονιά.

-Ζήστε από κοντά την εμπειρία των πυραμίδων της Γκίζα. Στην είσοδο θα συναντήσετε τη Μεγάλη Σφίγγα και με περπάτημα 15 λεπτών θα φτάσετε μέχρι τη Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα, στην οποία πρέπει να πληρώσετε έξτρα για να μπείτε. Αν το κάνετε, ετοιμαστείτε για την πιο κλειστοφοβική εμπειρία της ζωής σας!

-Κάντε τη βόλτα σας στο Κοπτικό Κάιρο, που αποτελεί μέρος της παλιάς πόλης. Εκεί θα βρείτε πλήθος από εκκλησίας, όπως την κρεμαστή εκκλησία του 9ου αιώνα, όπως και τη Συναγωγή Ben Ezra, το Κοπτικό Μουσείο κ.ά.

Στις περίφημες πυραμίδες της Γκίζα

Μην παραλείψετε:

*Να φάτε σε ένα από τα πιο διάσημα kushari εστιατόρια της πόλης, το Abou Tarek, για να γευτείτε ανατολίτικη κουζίνα, Προσοχή στο τσίλι!

*Να πιείτε απεριτίφ στον 8ο όροφο του Ξενοδοχείου Carlton σε ένα art deco περιβάλλον που μοιάζει να έχει κολλήσει στη χρονιά που δημιουργήθηκε, το 1935.

*Να φάτε σαν ντόπιος στο Fasahet Somaya στην Youssef al-Guindi St, μια μπιραρία με εμπνευσμένα και πολύ φτηνά αιγυπτιακά πιάτα.

*Να ψωνίσετε τα πάντα, από περσικά χαλιά μέχρι κεραμικά, αρώματα και μπαχαρικά ή έστω να κάνετε τη βόλτα σας στην πασίγνωστη αγορά Χαν Ελ Χαλίλι.