Ταξίδι στα δέκα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου

hanga-roa-nisi-tou-pasxa
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Φτιάχνουμε βαλίτσες με στόχο να φτάσουμε στα άκρα -του κόσμου- σύμφωνα με την Telegraph.

Το Νησί του Πάσχα
Γνωστό για τα τεράστια μονολιθικά αγάλματα ονόματι moai που ανευρίσκονται στα εδάφη του, το Νησί του Πάσχα βρίσκεται στον Ειρηνικό, έχει περίσσότερους από 2 χιλιάδες κατοίκους και το πιο κοντινό κατοικήσιμο μέρος είναι το Pitcairn, πάνω από 2000 χιλιόμετρα μακριά. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Mataveri, μάλιστα, αποτελεί το πιο απομακρυσμένο αεροδρόμιο, 2600 χιλιόμετρα μακριά από οποιοδήποτε άλλο.

Νησιά Kerguelen
Το αρχιπέλαγος αυτό στον Ινδικό Ωκεανό έχει κάτι παραπάνω από 100 κατοίκους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και απέχει 1335 χιλιόμετρα από τον μικρό επιστημονικό σταθμό Alfred Faure στο Ile de la Possession. Όσον αφορά την πιο κοντινή κατοικημένη περιοχή, αυτή είναι η ακτή της Μαδαγασκάρης, 3380 χιλιόμετρα μακριά.

Orheim, Olav / K. H. Johansen
Νησί Bouvet
Είναι το πιο απομακρυσμένο και ακατοίκητο νησί της γης. Αυτή η νορβηγική κουκίδα βρίσκεται στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό και η πιο κοντινή στεριά –επίσης ακατοίκητη- είναι η Queen Maud Land στην Ανταρκτική, που απέχει 1600 χιλιόμετρα στα νότια. Η πιο κοντινή κατοικημένη γη είναι η Tristan da Cuhna, 2260 χιλιόμετρα μακριά και έπειτα η Αφρική στα 2580 χιλιόμετρα μακριά.

Επιστημονικός σταθμός Amundsen-Scott
Βρίσκεται στον Γεωγραφικό Νότιο Πόλο και αποτελεί έναν σταθμό επανδρωμένο από τον Νοέμβριο του 1956. Έχει διάδρομο αεροσκαφών που λειτουργεί το καλοκαίρι και δρόμο από πάγο από το McMurdo, αλλά το χειμώνα οι επιστήμονες που βρίσκονται εκεί είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.

Νησί Pitcairn
Με μήκος 3 χιλιομέτρων και πλάτος 1,5 χιλιομέτρου, το νησί Pitcairn στον Ειρηνικό κατοικείται από 50 ανθρώπους και η πιο κοντινή κατοικήσιμη τοποθεσία σε αυτό είναι η Ταϊτή στον Νότιο Ειρηνικό, 2172 χιλιόμετρα μακριά. Ο άγγλος συγγραφέας, Ben Fogle, επιχείρησε να το επισκεφτεί το 2007 και πέρασε ένα μήνα στη θάλασσα μέχρι να φτάσει, ενώ όταν τελικά τα κατάφερε, συνελήφθη με την υποψία κατασκοπίας από τον μοναδικό αστυνομικό του νησιού και απελάθηκε 6 ώρες αργότερα.

Χονολουλού
Η Χονολουλού, πρωτεύουσα και πολυπληθέστερη κοινότητα της Χαβάης, είναι η πιο απομακρυσμένη πόλη του κόσμου, με πληθυσμό άνω των 500 χιλιάδων κατοίκων. Η πιο κοντινή πόλη ανάλογου μεγέθους ή μεγαλύτερη είναι το Σαν Φρανσίσκο, σε απόσταση περίπου 3840 χιλιομέτρων.

Έρημος Gurbantünggüt
Η έρημος αυτή βρίσκεται στην κινέζικη επαρχία Xinjiang και απέχει από τον ωκεανό όσο κανένα άλλο μέρος του πλανήτη, μετρώντας 2574 χιλιόμετρα μακριά. Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο, άγονο και άγριο μέρος με αλμυρές λίμνες και σποραδικό πληθυσμό.

www.wikipedia.org
Koryak Okrug
Αυτή η απέραντη περιοχή στα ανατολικά της Σιβηρίας μετρά 187.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μόλις 18.759 ανθρώπους. Μεταξύ τους ζουν και πολλές αρκούδες και ελάφια, σε ένα μέρος που απέχει πολύ από τα συνηθισμένα, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Foula
Το πιο δυτικό από τα νησιά Shetland, στα βόρεια της Μεγάλης Βρετανίας, το νησί Foula φιλοξενεί 38 κατοίκους, κυρίως αγρότες, δηλαδή περίπου 3 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και αποτελεί το πιο μοναχικό μέρος της Βρετανίας. Σε αυτό μπορεί να φτάσει κανείς με φέρι, ενώ έχει και ένα μικρό αεροδρόμιο που συνδέεται με το αεροδρόμιο Tingwall, αλλά λόγω συχνών περιστατικών καταιγίδας και θύελλας, πολλές φορές το νησί μπορεί να είναι αποκομμένο για εβδομάδες. Το 1955 απομονώθηκε για 48 ημέρες, αλλά οι κάτοικοί του φαίνεται πως τα κατάφεραν.

commons.wikimedia.org
Ittoqqortoormitt, Γροιλανδία
Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου περιτριγυρίζεται από πάγο κι εκτός από το ότι είναι δύσκολο να το προφέρει κάποιος, είναι και μια από τις πιο βόρειες αποικίες της γης. Εκεί ζουν περίπου 450 άνθρωποι, που μοιράζονται τη γη με αρκούδες, φώκιες και μοσχοβόδια.