Ταξίδι σε έξι ψηλά βουνά της Ελλάδας

olumpos
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Η μεγάλη της ακτογραμμή και τα νησιά της Ελλάδας είναι αυτά που κάνουν διάσημη τη χώρα μας στο εξωτερικό, αλλά και το ορεινό της τοπίο κρύβει ομορφιές και προσελκύει διαφορετικού τύπου τουρίστες, πιο δραστήριους και εναλλακτικούς. Γεμίζουμε το backpack και πάμε ένα ταξίδι στους μεγάλους ορεινούς όγκους της Ελλάδας, κοιτώντας τη θέα από ψηλά.

Όλυμπος, Θεσσαλία-Κεντρική Μακεδονία
Είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με υψόμετρο που φτάνει τα 2.917 μέτρα, και ξακουστό ως κατοικία των 12 θεών της μυθολογίας. Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια (μετά τη Ρίλα στη Βουλγαρία), αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης από τις Άλπεις έως τον Καύκασο. Βρίσκεται στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας και έχει ανακηρυχθεί από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας. Στον Όλυμπο θα βρείτε οργανωμένα ορεινά καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές, ενώ κλασική αφετηρία αποτελεί η κωμόπολη του Λιτόχωρου για όσους θέλουν να τον εξερευνήσουν.

Σμόλικας, Βόρεια Πίνδος
Μετά τον Όλυμπο, είναι το 2ο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με υψόμετρο 2.637 μέτρα και καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων και το δυτικό του νομού Γρεβενών. Εκεί βρίσκονται μερικά από τα πιο ορεινά χωριά της χώρας, όπως οι Πάδες, η Φούρκα, η Σαμαρίνα κ.ά., ενώ από εκεί πηγάζουν οι παραπόταμοι του Αλιάκμονα, Βενέτικος και Γρεβενιώτικος. Το βουνό καλύπτεται από πλούσια βλάστηση που περιλαμβάνει κυρίως μαυρόπευκο, ρόμπολο, οξιά και διάφορα φυλλοβόλα. Κάτω από την υψηλότερη κορυφή του σχηματίζεται η Δρακόλιμνη, ενώ μικρότερες παροδικές αλπικές λίμνες σχηματίζονται σε άλλα σημεία του βουνού.

Τύμφη, Βόρεια Πίνδος
Είναι βουνό της Ηπείρου στην περιοχή του Ζαγορίου, σχεδόν άδενδρο και ως επί το πλείστον απόκρημνο κυρίως στα βόρεια και τα νοτιοδυτικά. Υψώνεται μεταξύ του ποταμού Αώου και του παραποτάμου του Βοϊδομάτη και η ψηλότερη κορυφή του είναι η Γκαμήλα στα 2.497 μέτρα. Στα οροπέδια της Τύμφης υπάρχουν πολλές γραφικές αλπικές λίμνες με πλούσιους θρύλους και παραδόσεις, με γνωστότερη τη Δρακόλιμνη. Οι νοτιοδυτικές πλαγιές της Τύμφης καταλήγουν στο «Φαράγγι του Βίκου».

Παρνασσός, Στερεά Ελλάδα
Ο Παρνασσός είναι “must” χειμερινός προορισμός του Σαββατοκύριακου που υπόσχεται να ικανοποιήσει τόσο αυτούς που επιθυμούν σκι και διασκέδαση, όσο και αυτούς που θέλουν να τριγυρίσουν στα πιο low-profile μέρη του, πεζοπορώντας, γνωρίζοντας, μαθαίνοντας και νιώθοντας την παράδοση και την αυθεντικότητα των όμορφων χωριών του. Εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας κι έχει μέγιστο ύψος 2.457 μέτρα με υψηλότερη κορυφή τη Λιάκουρα, ενώ αποτελεί ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας. Κάντε κλικ εδώ για μια χειμερινή βόλτα σε επτά κωμοπόλεις και χωριά του.

Ταΰγετος, Πελοπόννησος
Στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Ταλετός και αποτελεί σήμερα την υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, εκτεινόμενη μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης-Ευρώτα και Μεσσηνίας. Η κορυφή του μετρά 2.404 μέτρα και ονομάζεται Προφήτης Ηλίας ή Αγιολιάς, από το ομώνυμο εκκλησάκι και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, με μήκος 115 χλμ. περίπου, μέγιστο πλάτος 30 χιλιόμετρα και έκταση 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μονοπάτια, φαράγγια, πέτρινα γεφύρια, χωριά, διαδρομές, έλατα, μαυρόπευκα, ρέματα, μικρά ποτάμια… Όλα αυτά μαζί συνθέτουν την εικόνα του Ταϋγέτου κι αν θέλετε να κάνετε βόλτα σε πέντε όμορφα χωριά του, κάντε κλικ εδώ.

Ψηλορείτης, Κρήτη
Το πιο ξακουστό βουνό της Κρήτης, με ύψος 2.453,56 μέτρα, 7 εκατοστα χαμηλότερος από τα Λευκά Όρηπου βρίσκονται στο νομό Χανίων. Έχει 5 κορυφές που υπερβαίνουν τα 2.000 μέτρα. Στον Ψηλορείτη βρίσκεται το Ιδαίο άντρο (1.495 μέτρα), σπήλαιο και αρχαιολογικός χώρος, όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ανατράφηκε ο Δίας από τους Κουρήτες και την Αμάλθεια. Ο Ψηλορείτης έχει πλούσια πανίδα και χλωρίδα που περιλαμβάνει ενδημικά και στενοενδημικά είδη, τα οποία φύονται μόνο στις πλαγιές του και εντάσσεται σε δύο περιοχές NATURA 2000.