Αυτά είναι τα πιο βροχερά μέρη του πλανήτη

broxi
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Αν βρεθείτε ποτέ εκεί, φροντίστε να έχετε μεγάλη ομπρέλα, αδιάβροχο και όρεξη για βροχή.

Η βροχή δεν είναι το καλύτερο καιρικό σενάριο όταν βρισκόμαστε σε ταξίδι. Αν, λοιπόν, δεν θέλετε να περάσετε όλες σας τις ημέρες με γαλότσες και αδιάβροχα, μείνετε μακριά από αυτά τα μέρη στον κόσμο.

Βουνό Waialeale, Καουάι, Χαβάη
Η ονομασία του βουνού αυτού από μόνη της προδίδει την κατάσταση, αφού Waialeale σημαίνει «πλημμυρίζει με νερό». Το έδαφος εκεί είναι τόσο μουσκεμένο και γλιστερό που η πρόσβαση στην περιοχή με τα πόδια είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι ερευνητές, μάλιστα, πιστεύουν ότι το κωνικό σχήμα της κορυφής είναι αυτό που οδηγεί σε τόση βροχόπτωση στο μέρος.

Big Bog, Μάουι, Χαβάη
Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Χαβάης, το Μάουι, χαρακτηρίζεται από πανέμορφα φυσικά τοπία και αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Οι τουρίστες, όμως, σίγουρα δεν θα έχουν γλιτώσει εύκολα τις βροχές, αφού το Big Bog είναι το έβδομο πιο βροχερό μέρος του κόσμου.

Debundscha, Καμερούν, Αφρική
Το χωριό Debundscha βρίσκεται στους πρόποδες το όρους Καμερούν, που αποτελεί την υψηλότερη κορυφή της Αφρικής. Ο καιρός εκεί πάει λίγο κόντρα σε σχέση με την υπόλοιπη ήπειρο και δέχεται ισχυρές βροχοπτώσεις με μέση ετήσια βροχόπτωση στα 10.299 mm.

San Antonio de Ureca, Νησί Bioko, Ισημερινή Γουϊνέα
Είναι το πιο βροχερό μέρος στην αφρικανική ήπειρο, με την περίοδο ανομβρίας να εκτείνεται μόνο από Νοέμβριο έως Μάρτιο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι τουρίστες έχουν την ευκαιρία να δουν τις χελώνες να γεννούν αυγά στις ακτές, έπειτα από ένα έτος με μέσο όρο 10.450mm βροχής.

Cropp River, Νέα Ζηλανδία
Πρόκειται για έναν ποταμό στη Νέα Ζηλανδία, μόλις 9 χιλιόμετρα μακρύ, όπου στην περιοχή ο καιρός έρχεται σε αντίθεση με το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Η μέση βροχόπτωση φτάνει τα 11.516mm, αλλά το τοπίο είναι όμορφο και ο ποταμός ρέει προς τα ανατολικά για 9 χιλιόμετρα πριν ενωθεί με τον ποταμό Whitcombe.

Tutunendo, Κολομβία, Νότια Αμερική
Το Tutunendo δεν είναι και από τα πιο διάσημα μέρη της Κολομβίας. Βρίσκεται στη βορειοδυτική περιοχή της χώρας και οι άνθρωποι εκεί έχουν μικρά σπίτια, πάντα καλυμμένα με αδιάβροχα πανιά. Η μέση βροχόπτωση φτάνει τα 11.770mm και η διπλανή πόλη Quibdo φαίνεται πως είναι εξίσου βροχερή.

Cherrapunji, Meghalaya, Ινδία
Με μικρή διαφορά από το πιο βροχερό μέρος του πλανήτη, το Cherrapunji βρίσκεται στην Ινδία και φτάνει ένα μέσο όρο των 11.777 mm βροχής το χρόνο. Η ειρωνεία είναι ότι οι κάτοικοί του αντιμετωπίζουν λειψυδρία τους χειμώνες, όταν δεν βρέχει καθόλου για μήνες.

Mawsynram, Ινδία
Όλοι έχουν να διηγηθούν μια ιστορία με βροχή. Οι κάτοικοι του Mawsynram, ενός χωριού στην κορυφή των λόφων Khasi στα βορειοανατολικά, όμως, σίγουρα θα έχουν τις περισσότερες, αφού πρόκειται για το μέρος που σημειώνει τον μεγαλύτερο μέσο όρο βροχοπτώσεων του πλανήτη. Αυτό σημαίνει 11.871mm βροχής το έτος και κατοίκους που προσπαθούν να μονώσουν τις καλύβες τους από τη βροχή και το θόρυβο που προκαλεί, χρησιμοποιώντας χορτάρι.