Πρέβεζα: η πύλη του πλούσιου Αμβρακικού

prebeza-i-puli-tou-plousiou-ambrakikou-puli-tou-plousiou-ambrakikou

Φωτογραφία: http://www.preveza.gr

ΤΡΙΤΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Στο άνοιγμα προς το Ιόνιο, του Αμβρακικού Κόλπου, σε ένα μοναδικό σημείο, βρίσκεται χτισμένη η πόλη της Πρέβεζας, με ένα εντυπωσιακό παραλιακό μέτωπο και μακρά ιστορία και με τη δυνατότητα για εκδρομές σε ενδιαφέρουσες περιοχές και αξιοθέατα.

Σε στρατηγική θέση, απέναντι από το Άκτιο, στη βορειοδυτική Ελλάδα, βρίσκεται η πόλη της Πρέβεζας ( http://bit.ly/OVw8g5 ), γνωστή για την κοντινή αρχαία Νικόπολη. Σήμερα ο Δήμος Πρέβεζας αριθμεί περίπου 30.000 κατοίκους και η πόλη έχει νησιωτικό χαρακτήρα, καθώς βρέχεται και στις 3 πλευρές της από θάλασσα, ενώ είναι γεμάτη από πλακόστρωτα σοκάκια και πεζοδρόμους, που της δίνουν ένα παραδοσιακό χρώμα.

Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο που δεσπόζει στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου και που μαζί με το διπλό δέλτα των ποταμών Λούρου και Αράχθου, καθώς και ένα σύστημα λιμνοθαλασσών, αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα που προστατεύεται από τη συνθήκη RAMSAR.

Η Πρέβεζα είναι μία σύγχρονη πόλη με ραγδαία, εξελισσόμενη τουριστική ανάπτυξη. Στο λιμάνι της και την πεζοδρομημένη παραλία, θα δείτε πολλά παραδοσιακά κτήρια και άλλα αξιοθέατα, ενώ στο ιστορικό κέντρο της, μπορείτε να κάνετε βόλτες και να δοκιμάσετε τις περίφημες τοπικές γεύσεις σε πολλά γραφικά ταβερνάκια και καφενεία. Το Σεϊτάν Παζάρ, το διαβολοπάζαρο, είναι ένας στενός δρόμος, που ξεκινά από τον Άγιο Χαράλαμπο και αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του κέντρου της πόλης και κέντρο ψυχαγωγίας. Ο Ενετικός Πύργος του Ρολογιού με το περίφημο ηλιακό ρολόι, βρίσκεται επίσης στο κέντρο της πόλης και είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της περιόδου της ενετικής κυριαρχίας.

Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πρέβεζας, κοντά στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά της πόλης, που φημίζονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και είναι γνωστά από τον 17ο αιώνα όταν ο Αλή Πασάς έχτισε εκεί τα θερινά του ανάκτορα και χρησιμοποίησε το νερό της πηγής για το χαμάμ του.

Κατά την παραμονή σας στην Πρέβεζα, αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τα τρία Ενετικά κάστρα: Του Παντοκράτορα, του Αγίου Αντρέα και του Αγίου Γεωργίου. Θα εντυπωσιαστείτε από την επιβλητική τους όψη και την αρχιτεκτονική τους, ενώ θα έχετε και την ευκαιρία να θαυμάσετε πανοραμική θέα της πόλης.

Φωτογραφία: http://www.preveza.gr

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Πρέβεζα άφησε την τελευταία του πνοή ο «ποιητής της θλίψης», Kώστας Kαρυωτάκης, που αυτοκτόνησε εκεί στις 21 Iουλίου του 1928. Tο σπίτι όπου έμεινε ο ποιητής τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, διατηρείται ανέπαφο στην οδό Δαρδανελίων 12, ενώ προτομή του έχει στηθεί στην κοντινή πλατεία Δαρδανελίων.

Οι παραλίες

Η Πρέβεζα φημίζεται για τις πανέμορφες παραλίες της, που είναι δανικές για μπάνιο και σπορ. Όρμοι, χερσόνησοι, κόλποι, αμμουδιές και βράχια εναλλάσσονται αρμονικά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η Κυανή Ακτή, το Ψαθάκι και οι Άγιοι Απόστολοι που βρέχονται από τον Αμβρακικό κόλπο και οι παραλίες Αλωνάκι, Καλαμίτσι, η τεράστια παραλία Μονολίθι, η Αμμουδιά Φαναρίου, η παραλία Βράχου-Λούτσας, ο Μύτικας και πολλές ακόμη, που βρέχονται από το Ιόνιο πέλαγος.

Η λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού

O Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγροτόπους της Ελλάδας και σε μέγεθος και σε σπουδαιότητα και ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους. Είναι ένας τόπος μοναδικός στην Ελλάδα και επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσω ενός στενού δίαυλου πλάτους μόλις 500 μέτρων, που βρίσκεται ανάμεσα στο Ακτιο και την Πρέβεζα.

Στον Αμβρακικό υπάρχουν επτά μεγάλες λιμνοθάλασσες με πλούσια αλιευτική παραγωγή, που διαμορφώθηκαν σταδιακά από τα ρεύματα του κόλπου και από τις φερτές ύλες των ποταμών, Aράχθου και Λούρου.

Φωτογραφία: http://www.preveza.gr

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα στον χώρο της Μεσογείου, όπου διαχειμάζει περίπου το 1/3 του συνολικού πληθυσμού των υδρόβιων πουλιών της χώρας μας, ενώ τα ζεστά, ρηχά και πλούσια νερά του, είναι το ιδανικό μέρος για αναπαραγωγή πάρα πολλών ειδών της θαλάσσιας πανίδας, όπως γλώσσες, κεφαλόπουλα, τσιπούρες, σουπιές κ.ά.

Τον Μάρτιο του 2008 ιδρύθηκε το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού ( www.amvrakikos.eu ) με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του σπάνιου αυτού οικοσυστήματος.

Επισκεφτείτε το μικρό ψαροχώρι Κορωνησία και το χωριό Ανέζα (16 χλμ. βόρεια της Κορωνησίας), που ονομάζεται και «χωριό των πελαργών».

Αξιοθέατα στη γύρω περιοχή

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μέρη και αξιοθέατα που μπορεί κανείς να επισκεφτεί σε κοντινή απόσταση από την Πρέβεζα. Παρακάτω αναφέρουμε τα σημαντικότερα…

- Στο χωριό του Αγίου Γεωργίου, στις πλαγιές του Ξηροβουνίου, βρίσκεται το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Νικοπόλεως, οι πηγές του Αγίου Γεωργίου, το Υδροηλεκτρικό Φράγμα του Λούρου καθώς και το σπήλαιο Ασπροχάλικου.

- Το χωριό Ζάλογγο είναι ο ιστορικός τόπος θυσίας -το Δεκέμβρη του 1803- των ηρωικών Σουλιωτισσών που, καταδιωκόμενες από τους άνδρες του Αλή Πασά μετά την πτώση του Σουλίου, προτίμησαν να πεθάνουν ελεύθερες πέφτοντας από απόκρημνο βράχο. Σήμερα υπάρχει μνημείο που στήθηκε το 1961 στη μνήμη τους.

- Αχέροντας και Νεκρομαντείο: Ο Αχέροντας είναι πολύ δημοφιλής προορισμός, για τους φυσιολάτρες και όχι μόνο, που θέλουν να συνδυάσουν την επαφή με τη φύση, με διάφορες δραστηριότητες, ενώ επίσης μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για εκδρομές στην Πάργα, τα Σύβοτα, την Παραμυθιά, το Νεκρομαντείο κ.ά. ( www.clickatlife.gr/story/taksidi/axerontas-o-arxaios-potamos-tou-thanatou-mageuei-me-tis-omorfies-tou?id=2234887 ).

Φωτογραφία: http://www.preveza.gr

- Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης: Η αρχαία αυτή πόλη άκμασε τον 3ο π.Χ. αιώνα και βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από την Πρέβεζα. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τα τείχη της πόλης, μια ρωμαϊκή οικία με ψηφιδωτά δάπεδα, το ωδείο και νυμφαίο του Ρωμαϊκού υδραγωγείου. Στο χώρο της Νικόπολης βρίσκονται ακόμη 6 βυζαντινές εκκλησίες με σπάνια ψηφιδωτά δάπεδα.

- Πάργα: Η Πάργα είναι ένας όμορφος, παραδοσιακός οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά στις παρυφές ενός ενετικού κάστρου. Έχει μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία, ποικίλες φυσικές ομορφιές και πανέμορφες παραλίες και απέχει από την Πρέβεζα 57 χλμ.

Γαστρονομία

Η αξιοθαύμαστη ποικιλία γεύσεων που προσφέρει η περιοχή και μάλιστα με υψηλή ποιότητα, την έχουν κάνει διάσημη για τη γαστρονομία της. Κάθε χρόνο τον Αύγουστο, διοργανώνεται από το δήμο η περίφημη «γιορτή σαρδέλας», ενώ τοπική σπεσιαλιτέ θεωρείται και ο κέφαλος πετάλι. Το ψάρι τρώγεται ολόκληρο, ανοιγμένο στα δύο, στεγνωμένο στον ήλιο και ψημένο στα κάρβουνα.

Η κεφαλογραβιέρα, η φέτα και το γαλοτύρι Πρέβεζας, είναι τρία τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ενώ η πόλη αποτελεί τη μεγαλύτερη ουζοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας, μετά τη Μυτιλήνη.

Δοκιμάστε επίσης Αυγοτάραχο Αμβρακικού, το ακριβότερο έδεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την μαύρη τρούφα και Λαδόπιτα Πρέβεζας, μια μικρασιατική σπεσιαλιτέ που την έφεραν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Φωτογραφία: http://www.preveza.gr

Πώς θα πάτε:

Μέσω των εθνικών οδών Ιωαννίνων - Πρεβέζης, Ηγουμενίτσας - Πρεβέζης, Άρτας - Πρεβέζης. Από την Αθήνα μέσω Ρίου Αντιρρίου η απόσταση είναι 370 χλμ. περίπου.

Πού θα μείνετε:

Για τη διαμονή σας στην Πρέβεζα και τη γύρω περιοχή, επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες: www.preveza.gr/index.php?option=com_sobi2&Itemid=192 και www.dimosprevezas.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=402&Itemid=167&lang=el .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]