Αμβέρσα: το... διαμαντένιο λιμάνι του Βελγίου

ambersa-to-diamantenio-limani-tou-belgiou

H κεντρική πλατεία Grote Markt (Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org)

ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Η πόλη όπου διακινείται ο μεγαλύτερος αριθμός διαμαντιών στον κόσμο, έχει καταφέρει και συνδυάζει μοναδικά το παρελθόν με το παρόν, τον μοντερνισμό, με το φλαμανδικό στοιχείο, τη μόδα με την μακρόχρονη ιστορία. Η Αμβέρσα, με τα πολλά της πρόσωπα, εκπλήσσει τον επισκέπτη και προσφέρει μια ανεπανάληπτη ταξιδιωτική εμπειρία.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου και το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι στην Ευρώπη μετά το Αμβούργο και το Ρότερνταμ, είναι γνωστή και ως «πόλη των διαμαντιών», καθώς πάνω από το 70% του συνόλου των διαμαντιών, διακινούνται εκεί.

Η Αμβέρσα είναι από τις πιο σημαντικές πόλεις στις Κάτω Χώρες τόσο οικονομικά όσο και πολιτιστικά και γνώρισε μεγάλη πολιτιστική άνθηση τον 17ο αιώνα, όταν μεταφέρθηκε εκεί το κέντρο της βελγικής καλλιτεχνικής δημιουργίας από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν μέχρι τότε. Βρίσκεται στη δεξιά (ανατολική) όχθη του ποταμού Scheldt, που συνδέεται με τη Βόρεια Θάλασσα ( http://bit.ly/PrtTqG ) και λίγες είναι οι ομοιότητές της με την πρωτεύουσα του Βελγίου, η οποία είναι εδώ και χρόνια το κέντρο της Ευρώπης.

Το κέντρο της παλιάς πόλης, που χτίστηκε γύρω από τον πιο εντυπωσιακό καθεδρικό ναό της χώρας, είναι τόσο όμορφο και οικείο, όπως ήταν αιώνες πριν. Κρυμμένα σε καλντερίμια και γραφικά δρομάκια, βρίσκονται χιλιάδες εστιατόρια και μπαρ, καταστήματα με αντίκες, γκαλερί τέχνης, σοκολατερί, μπουτίκ σχεδιαστών και καταστήματα διαμαντιών όπου οι ντόπιοι αρέσκονται να ξοδεύουν τα χρήματά τους. Τα καταστήματα που πωλούν διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους είναι συγκεντρωμένα στον δρόμο Pelikaanstraat, στην εβραϊκή συνοικία.

Ολόκληρη η πόλη μοιάζει με ένα αρχιτεκτονικό μουσείο, από το μεσαιωνικό κάστρο δίπλα στο ποτάμι, μέχρι τις σύγχρονες δημιουργίες στην προκυμαία και τον περίφημο δρόμο Cogels-Osylei, όπου οι αρχιτέκτονες έχουν κάνει… θαύματα! Εξέχουσα είναι η γοτθική και η φλαμανδική μπαρόκ αρχιτεκτονική με χαρακτηριστικό δείγμα το σπίτι του Pieter Paul Rubens, του μεγαλύτερου μπαρόκ καλλιτέχνη της βόρειας Ευρώπης. Μια επίσκεψη στο σπίτι και το στούντιό του στο κέντρο της πόλης ( http://bit.ly/RBuwur ), θα σας δώσει μια υπέροχη εικόνα για την προσωπική ζωή του ζωγράφου, ενώ επίσης μπορείτε να θαυμάσετε μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα έργα του σε εκκλησίες και μουσεία σε όλη την πόλη.

Επιπλέον, η Αμβέρσα αποτελεί ένα διάσημο κέντρο της μόδας και «μαγνήτη» για όσους θέλουν να ξοδέψουν λεφτά σε ψώνια. Για μια πόλη του μεγέθους της, μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα εκπληκτικό αριθμό παγκοσμίου φήμης σχεδιαστών μόδας και πολλοί έχουν δημιουργήσει μπουτίκ εδώ.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Η μεγαλύτερη βιομηχανία κοπής διαμαντιών στον κόσμο, λειτουργεί πίσω από διακριτικά κτήρια στην εβραϊκή συνοικία. Στη γειτονιά των ναυτικών ακριβώς βόρεια του κέντρου της πόλης, υπάρχουν αρκετοί οίκοι ανοχής, ενώ ναυτικοί από τις Φιλιππίνες και την Ανατολική Ευρώπη, περιπλανούνται στους δρόμους άσκοπα. Τουρκικές, αφρικανικές και κινεζικές κοινότητες, ζουν βορειοδυτικά της πλατείας Franklin Rooseveltplaats, ενώ τα fashion victims προτιμούν τη συνοικία της μόδας και οι επιχειρηματίες και οι ανώτερης τάξης Φλαμανδοί, την περιοχή γύρω από το Koning Albertpark.

Η πόλη του Ρούμπενς

Ο μεγάλος Φλαμανδός ζωγράφος της περιόδου μπαρόκ, Peter Paul Rubens, μετακόμισε σε νεαρή ηλικία στην Αμβέρσα, όπου ξεκίνησε σπουδές ζωγραφικής από το 1589 μέχρι το 1598, στο πλευρό επιφανών ζωγράφων της εποχής.

Το 1608, μετά τον θάνατο της μητέρας του, έγινε ο ευνοούμενος καλλιτέχνης του Ισπανού κυβερνήτη των Κάτω Χωρών, εύνοια την οποία διατήρησε μέχρι τον θάνατό του. Τα επόμενα χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του, εργάστηκε ως ο επίσημος ζωγράφος σε διαφορετικές αυλές, παράγοντας κατά κύριο λόγο πίνακες κατά παραγγελία.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Το σπίτι στην Αμβέρσα όπου έζησε τα τελευταία του χρόνια λειτουργεί σήμερα ως μουσείο, στον πεζόδρομο της οδού Wapper, αριθ. 9-11, μια πάροδο της κεντρικής εμπορικής λεωφόρου Μeir.

Η κομψή μπαρόκ πρόσοψη και το μπαρόκ περιστύλιο, που στη ζωφόρο του υπάρχουν σκηνές από την ελληνική μυθολογία, αποτελούν τα παλαιότερα σωζόμενα σήμερα μέρη του φλαμανδικού κτηρίου. Στο ψηλοτάβανο εργαστήριό του, ο Ρούμπενς, με τη βοήθεια των μαθητών του, ζωγράφισε περίπου 2.500 πίνακες.

Στο σπίτι αυτό συγκεντρώνονταν φίλοι, συλλέκτες, επιστήμονες και πλούσιοι προστάτες του Ρούμπενς για να θαυμάσουν τις περίφημες συλλογές του με έργα τέχνης δικά του ή σύγχρονών του καλλιτεχνών.

Μερικά σημαντικά αξιοθέατα

Σε ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της πόλης, υπάρχουν μουσεία, μνημεία και ναοί που θα σας εντυπωσιάσουν και θα σας «ταξιδέψουν» σε άλλες εποχές.

Στην κεντρική πλατεία Grote Markt, την μεγαλύτερη και ίσως ομορφότερη της πόλης, θα δείτε ενδιαφέροντα κτήρια όπως το Δημαρχείο, τα ιστορικά κτήρια των Συντεχνιών, αλλά και τον περίφημο Καθεδρικό Ναό, που φιλοξενεί ένα από τα διασημότερα έργα του Ρούμπενς, την «Αποκαθήλωση».

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ( www.muhka.be/index.php?la=en ), το Μουσείο Διαμαντιών ( www.provant.be/vrije_tijd/cultuur/musea/diamantmuseum ), το μουσείο Καλών Τεχνών ( www.kmska.be/en ) και το μουσείο υψηλής ραπτικής ModeMuseum ( www.momu.be ) και να θαυμάσετε το πέτρινο κάστρο Steen στην είσοδο του κέντρου της πόλης, χτισμένο τον 13ο αιώνα.

Περιηγηθείτε στο λιμάνι της πόλης ( http://bit.ly/RkJ29q ), με μια ιστορία που ξεπερνά τα χίλια χρόνια, κάνοντας βόλτα με τα πόδια, είτε πραγματοποιώντας κάποια μίνι κρουαζιέρα. Το εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής, Μουσείο MAS ( www.mas.be/MAS-EN ), είναι αφιερωμένο, μεταξύ άλλων, στο ποτάμι και το λιμάνι της πόλης κι εκεί φιλοξενείται η μεγαλύτερη συλλογή γερανών στον κόσμο.

Άλλες αποδράσεις

Η Αμβέρσα θα μπορούσε να αποτελέσει το ορμητήριό σας, απ’ όπου, με το τρένο, μπορείτε να επισκεφτείτε μέσα σε μια ώρα, αλλά και λιγότερο, τις περισσότερες πόλεις του Βελγίου (Γάνδη, Μπριζ, Leuven, Mechelen).

Περισσότερες πληροφορίες για την Αμβέρσα, θα βρείτε στο επίσημο site της: www.visitantwerpen.be .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]