5 τρόποι για καλή υγεία ενώ ταξιδεύετε

5-tropoi-gia-kali-ugeia-eno-taksideuete-tropoi-gia-kali-ugeia-eno-taksideuete

ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Οι εξερευνητές συνήθιζαν να σχεδιάζουν τις εξορμήσεις τους για χρόνια ολόκληρα. Μάζευαν προμήθειες, σκιαγραφούσαν τις διαδρομές τους σε σκαριφήματα χαρτών και προσλάμβαναν ειδικούς για να διασφαλίσουν ένα ταξίδι χωρίς απρόοπτα.

Σήμερα, πολλοί ταξιδιώτες ανεβαίνουν σε ένα αεροπλάνο χωρίς να ανησυχούν ιδιαίτερα για την ακεραιότητά τους.

«Μην υποθέτετε απλώς ότι όλα θα πάνε καλά», λένε οι ειδικοί. Σχεδιάζετε όσα αφορούν το διαβατήριο, τις βίζες και τα χρήματα, αλλά η υγεία σας δεν πρέπει να βρίσκεται σε τελευταίο πλάνο.

Το να αρρωστήσει κανείς μακριά από το σπίτι είναι κάπως άβολο και για κάποιους έως και τρομακτικό. Βρίσκεστε σε ένα μη οικείο μέρος και συχνά δεν μιλάτε τη γλώσσα. Μολονότι κάθε ταξίδι είναι διαφορετικό, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες αυτοπροστασίας.

Ακολουθούν, από το CNN, πέντε τρόποι διατήρησης της υγείας σας σε κανονικά πλαίσια ενώ ταξιδεύετε, είτε εξερευνάτε νέα «εδάφη» είτε όχι.

1. Να είστε προετοιμασμένοι

Στη χώρα μας δεν έχουμε αντίστοιχο οργανισμό με το «Smart Traveler Enrollment Program» των ΗΠΑ, που εφοδιάζει με πληροφορίες και με προειδοποιήσεις για το μέρος που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης, ενώ μπορεί να τον βοηθήσει σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Όμως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( www.who.int/en/ ) είναι μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών για τον προορισμό σας. Ο οδηγός υγείας διεθνούς ταξιδίου του ΠΟΥ παρέχει πληροφορίες για απειλές για την υγεία, αλλά και για το τι μπορεί να κάνει κάποιος για να τις αντιμετωπίσει.

Το πιο σημαντικό είναι να κλείσετε ραντεβού με έναν γιατρό που να έχει μία σχετική ειδίκευση σε ό,τι αφορά τα ταξίδια ή την περιοχή που επισκέπτεστε, τουλάχιστον όμως 4 εβδομάδες πριν την αναχώρησή σας.

Ο «ιατρός ταξιδίου» είναι υπεύθυνος για να σας χορηγήσει όλα τα απαραίτητα και προτεινόμενα εμβόλια, καθώς και να σας διαφωτίσει για το οποιοδήποτε ιατρικής φύσης πρόβλημα θα μπορούσε να σας προκύψει.

2. Να έχετε ασφαλιστική κάλυψη

Σε κάποιες χώρες, η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι περιορισμένη και οι πραγματικά αξιόπιστες ανήκουν μονάχα στον ιδιωτικό τομέα και μπορεί να κοστίζουν μία περιουσία. Επιπλέον, σε μια ανάγκη, το να μεταφερθεί κανείς στη χώρα του με κάποιο μέσο μεταφοράς ενώ είναι κλινήρης μπορεί να σημαίνει κόστος μέχρι και 40.000 ευρώ.

Ρωτήστε την ασφαλιστική σας εταιρεία ή το ταμείο σας, τι κάλυψη σας παρέχει σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη να εισαχθείτε σε νοσοκομείο ξένης χώρας. Αν δε βγάλετε άκρη, υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν «πακέτα» ολιγοήμερης ασφαλιστικής κάλυψης για το εξωτερικό με λογικά κόμιστρα.

3. Φτιάξτε σωστά τις αποσκευές σας

Όσο κι αν θέλετε να πάρετε κι εκείνο το επιπλέον ζευγαράκι παπούτσια, πρέπει να αφήσετε χώρο στα «μπαγκάζια» σας για μερικά σημαντικά ιατρικά έγγραφα και φάρμακα.

Συνήθως, οι ειδικοί προτείνουν ένα «ιατρικό κουτί» με τις παραδοσιακές φαρμακευτικές αγωγές που μπορεί να χρειαστείτε, σε εξτρά ποσότητα, όπως αντιβιοτικά, αποστειρωμένες σύριγγες και βελόνες και τα βασικά των πρώτων βοηθειών: επιδέσμους, περιώμιο, ιβουπροφαίνη κτλ.

Μερικά μπορεί να μην τα βρίσκετε στο φαρμακείο, οπότε μπορείτε να συνεννοηθείτε απευθείας με το γιατρό για τις προμήθειές σας.

Θα ήταν καλό να έχετε ένα χαρτί από το γιατρό σας στη γλώσσα της χώρας που επισκέπτεστε που να δικαιολογεί κάθε είδους φαρμακευτικό υλικό που κουβαλάτε μαζί σας, για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις και ερωτήσεις. Σε κάποιες χώρες, φάρμακα που στη χώρα μας είναι νόμιμα δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν. Υπάρχει επίσης και ιατρικός εξοπλισμός που καταστρέφεται από τα σκάνερ των αεροδρομίων.

Τα τηλέφωνα των απαραίτητων προς επικοινωνία υπηρεσιών – προσώπων πρέπει απαραίτητα να τα έχετε μαζί σας και αποτελούνται από την τοπική πρεσβεία της χώρας μας, το προξενείο (αν υπάρχει), συγγενείς που πρέπει να ειδοποιηθούν και την ασφαλιστική σας εταιρεία (αν έχετε ιδιωτική).

4. Μην περιμένετε

Τα τέσσερα βασικότερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν κατά τεκμήριο οι ταξιδιώτες, είναι γαστρικά και εντερικά, ασθένειες του αναπνευστικού (βήχας, κρύωμα, πνευμονία), πόνοι και τραυματισμοί (κοψίματα, εκδορές, μελανιές).

Πραγματική όμως σημασία και επικινδυνότητα έχουν κυρίως τροπικές ασθένειες, όπως η μαλάρια. Οι ειδικοί την αποκαλούν και αρρώστια του γκρεμού. Οι ασθενείς δε νιώθουν και τόσο άσχημα και ξαφνικά, μπορεί και να χάσουν τη ζωή τους.

Ακόμα και τα κοινά στομαχικά προβλήματα από τα τοπικά φαγητά και ποτά μπορούν εύκολα να εξελιχθούν σε σοβαρής μορφής αφυδάτωση.

Αν νιώθετε άρρωστοι σε ξένο έδαφος, ζητήστε βοήθεια το συντομότερο δυνατό. Ρωτήστε στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας για το πού βρίσκονται οι πλησιέστεροι σταθμοί παροχής υπηρεσιών υγείας. Σ’ αυτό μπορούν να σας βοηθήσουν και η ασφαλιστική σας εταιρεία και η πρεσβεία.

5. Να είστε προσεκτικοί

Πρέπει το ζήτημα της υγείας σας να το «πάρετε πάνω σας». Αμφισβητείστε αν χρειαστεί το ντόπιο προσωπικό αν νιώθετε ότι δεν ακολουθεί τις δέουσες πρακτικές αποστείρωσης. Για οποιαδήποτε ένεση, η βελόνα είτε πρέπει να είναι μιας χρήσης είτε να έχει αποστειρωθεί σε ψηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον μισή ώρα. Ελέγξτε αν γιατροί και νοσοκόμες φορούν γάντια.

Επίσης, μπορείτε να είστε λίγο συγκρατημένοι με το αλκοόλ. Αν οι αισθήσεις και τα αντανακλαστικά σας είναι εντάξει, το σώμα σας θα ακολουθήσει.

Tip: Πληροφορηθείτε στα ελληνικά σχετικά με το θέμα, μέσω του βιβλίου «Ζητήματα υγείας ταξιδεύοντας στον κόσμο», ΒΗΤΑ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Επιμέλεια Ελληνική έκδοσης, Πετρούλα Χατζηπανταζή, www.betamedarts.gr/bookview.php?id=1009 .