Φθινοπωρινές εξορμήσεις σε 10 πόλεις του κόσμου

fthinoporines-eksormiseis-se-10-poleis-tou-kosmou

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Το φθινόπωρο, αποτελεί ιδανική εποχή για ταξίδια, ιδιαίτερα σε μέρη των οποίων οι ομορφιές αναδεικνύονται αυτή την εποχή του χρόνου και τα χρώματα και τα τοπία, θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής.

Ταξιδέψτε μαζί μας στη Γλασκόβη, το Εδιμβούργο, τη Βουδαπέστη, τη Στοκχόλμη και στο μακρινό Σαν Φρανσίσκο, γνωρίστε το Κιότο, τη ρομαντική Γαλλία, το Ταλίν και το Δελχί και ανακαλύψτε τη φθινοπωρινή τους… πλευρά, με τα γοητευτικά χρώματα, τα ενδιαφέροντα φεστιβάλ και τους χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας, να γίνονται «σύμμαχοι» ενός ιδιαίτερου ταξιδιού.

Δείτε ποιες πόλεις προτείνει η βρετανική Guardian για τις φθινοπωρινές μας αποδράσεις.

1. Ελσίνκι, Φινλανδία

Το φθινόπωρο είναι η τελευταία ευκαιρία να δείτε το Ελσίνκι, τη βραβευμένη για το 2012 πρωτεύουσα του design σε παγκόσμιο επίπεδο, πριν αρχίσει να χιονίζει. Εξερευνείστε την περιοχή Design District ( www.designdistrict.fi ), συμπεριλαμβανομένου και του νέου σόου του μουσείου Design ( www.designmuseum.fi )., «The Home- a Space and a State of Mind». Πάρτε μια… ανάσα και παράλληλα απολαύστε έναν ωραίο καφέ στο Alvar Aalto’s Finlandia Hall Cafe ( www.finlandiaravintola.fi ) ή ηρεμήστε στο Kamppi Chapel of Silence. Για παλαιά αρχιτεκτονική σε όλο της το μεγαλείο, το ανοιχτό μουσείο Searasaari ( www.nba.fi/en/museums/seurasaari_openairmuseum ) είναι το τέλειο μέρος για να απολαύσετε τα φθινοπωρινά χρώματα. Για την απογευματινή σας διασκέδαση, εκμεταλλευτείτε τις χαμηλές τιμές της Φινλανδικής Εθνικής Λυρικής Σκηνής ( θα βρείτε εισιτήριο ακόμη και με 14 ευρώ), και απολαύστε τον Μαγικό Αυλό, τον Δον Κάρλος ή την Τόσκα ( www.opera.fi ).

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

2. Εδιμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο

Περπατήστε στα παλιά λιθόστρωτα καλντερίμια της παλιάς πόλης, ή πιείτε ένα δροσιστικό κοκτέιλ σε όποια από τις βεράντες-ταράτσες (υπάρχουν πάμπολλες) θέλετε, όπως αυτή του Harvey Nichols ( www.harveynichols.com/edinburgh ). Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το μέρος, προσφέρει άπειρες ρομαντικές επιλογές. Όπως θα δείτε και μόνοι σας, υπάρχουν άφθονες επιλογές πολιτισμικού τουρισμού σε αυτή την πόλη, από το πρόσφατα ανακαινισμένο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας ( www.nms.ac.uk/our_museums/national_museum.aspx ) και την Εθνική της Πινακοθήκη ( www.nationalgalleries.org/portraitgallery ), μέχρι τα θέατρα και τις συναυλίες, για να μην αναφέρουμε την εξαιρετική κουζίνα της πόλης. Το Εδιμβούργο πρέπει να χαρακτηριστεί μοναδικό στο είδος του διότι στο κέντρο του υπάρχει, όχι μόνο ένα κάστρο στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου (Castle Hill), αλλά και ένα μικρό κομμάτι των Highlands. Περισσότερα στο: www.clickatlife.gr/story/taksidi/edimbourgo-i-mageutiki-athina-tou-borra-?id=2079982 .

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

3. Γλασκώβη, Ηνωμένο Βασίλειο

Στα πάρκα της πόλης, όπως το Kelvingrove Park, το Maxwell Park, το Queen’s Park και το Pollok Country Park, θα θαυμάσετε μια εκπληκτική ποικιλία χρωμάτων ( www.glasgow.gov.uk ). Αρχιτεκτονικά, η Γλασκώβη ονομάζεται και Σικάγο της Ευρώπης, λόγω του ότι πολεοδομικά, το κέντρο της πόλης έχει μεγάλες λεωφόρους σε διάταξη δικτύου (παράλληλους και κάθετους δρόμους), ενώ και τα κτήριά της έχουν χαρακτήρα αμερικάνικης αρχιτεκτονικής με επιβλητικές και βαριές όψεις. Περάστε λίγο χρόνο εξερεύνησης στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, στο Kelvingrove Art Gallery and Museum ( www.glasgowlife.org.uk/museums/our-museums/kelvingrove/whats-on/exhibitions/Pages/home.aspx ), στο Science Museum με το περίεργο ελλειπτικό του σχήμα ή στα νότια της πόλης, στο Burrell Collection ( www.glasgowlife.org.uk/museums/our-museums/burrell-collection/Pages/home.aspx ). Τις βραδινές ώρες που ο η θερμοκρασία κατεβαίνει, βρείτε ένα τραπέζι στο cosy Kember and Jones στον Byres Road, για αχνιστό καφέ και νόστιμα cakes.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

4. Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Αποφύγετε τους πολυσύχναστους δρόμους και προτιμήστε να περπατήσετε στον λόφο Gellert-hegy ή αλλιώς Gellert Hill, που δεσπόζει πάνω από την πόλη. Είναι εύκολο να πάτε εκεί και θα θαυμάσετε την πιο εκπληκτική πανοραμική θέα της Βουδαπέστης ( http://english.budapest.hu/Engine.aspx ). Υπάρχουν παγκάκια, όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε και να ζήσετε την ομορφιά του φθινοπώρου σε αυτή την πόλη. Μετά, επιστρέψτε στην Πέστη και πάρτε ένα ωραίο γεύμα ή μια κούπα τσάι στο Vaci utca ή στο Raday utca, δύο από τους δρόμους με τα τοπ εστιατόρια της πόλης.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

5. Στοκχόλμη, Σουηδία

Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς όταν πιάσουν τα κρύα στη Στοκχόλμη, είναι να πάει μια μεγάλη βόλτα στα πάρκα και τα δρομάκια της πόλης και να ζεσταθεί πίνοντας έναν καφέ σε μια γραφική καφετέρια. Με τα πολλά της νησιά, τα ήσυχα πλακόστρωτα δρομάκια της και τα hipster στέκια του Sodermalm, η Στοκχόλμη καθίσταται ιδανική για περπάτημα. Μια από τις αγαπημένες καφετέριες είναι το Glidas Rum (Skanegatan 79), με μια εκκεντρική διακόσμηση, απίστευτα cakes και με θέα ένα μικρό παρκάκι της πόλης. Περισσότερα στο www.visitstockholm.com .

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

6. Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

Το Garfield Park είναι ένα ενδιαφέρον πάρκο με χώρους πρασίνου, αλλά και το μέρος όπου γιορτάζεται η «ημέρα των νεκρών», κάθε 1η Νοεμβρίου. Εκεί γίνεται παρέλαση με μουσική, χορός και πολλούς μεταμφιεσμένους συμμετέχοντες. Δοκιμάστε καταπληκτικό μεξικάνικο φαγητό για χορτοφάγους στο Gracias Madre ( www.gracias-madre.com ) στη Mission Street. Το Σαν Φρανσίσκο είναι υπέροχο το φθινόπωρο κυρίως επειδή… δεν διαφέρει και τόσο από το καλοκαίρι. Η ομίχλη δημιουργεί μια μυστηριακή εικόνα και σίγουρα θα χρειαστείτε και ένα πουλοβεράκι αλλά το κυριότερο είναι πως αυτή την εποχή, η πόλη έχει λιγότερους τουρίστες, τα χρώματά της είναι πανέμορφα και ο ήλιος μοιάζει πιο λαμπερός. Περισσότερα στα: www.sanfrancisco.travel , www.dayofthedeadsf.org .

7. Κιότο, Ιαπωνία

Το Κιότο είναι υπέροχο τον Οκτώβρη, όταν τα παλάτια και οι κήποι του ναού «φλέγονται» από τα φθινοπωρινά χρώματα. Επίσης αυτήν την εποχή λαμβάνει χώρα και το παραδοσιακό φεστιβάλ Jidai Matsuri ( www.jnto.go.jp/eng/location/spot/festival/jidai.html ), μια γιορτή με απίστευτα χρώματα και κομψότητα, που περιλαμβάνει 2.000 συμμετέχοντες, οι οποίοι φορούν κοστούμια από τις περιόδους Heian έως Meiji. Η πομπή ξεκινά το απόγευμα προς βράδυ, από το αυτοκρατορικό παλάτι στο ιερό Heian, αλλά μην περιμένετε μέχρι τότε. Επισκεφθείτε το παλάτι νωρίς το πρωί όταν είναι ήσυχα και παρακολουθήστε τους συμμετέχοντες να ετοιμάζονται. Οι σαμουράι ευχαριστιούνται να μιλούν και να φωτογραφίζονται μαζί σας, καθώς επίσης μπορείτε να κάνετε κοντινά πλάνα σε κυρίες που φορούν όμορφα κιμονό. Περισσότερα στο: www.handsonkyoto.com/jidai-matsuri .

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

8. Πουατιέ, Δυτική Γαλλία

Πρόκειται για μια όμορφη, μικρή πόλη, με πρόσφατα ανακαινισμένους πεζοδρόμους, για ατέλειωτες βόλτες. Αν ο καιρός δεν είναι πολύ ζεστός, μπορείτε να πάτε για ψώνια, να επισκεφθείτε τον καθεδρικό ναό, μπαρ και εστιατόρια χωρίς να κουραστείτε από την πολλή κίνηση στους δρόμους. Αν μείνετε για παραπάνω από μια –δυο μέρες, αφιερώστε λίγο χρόνο για να πάτε και στο πάρκο αναψυχής Futuroscope ( www.en.futuroscope.com ). Είναι ακόμη καλύτερο από την Ντίσνευλαντ και κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Περισσότερα στο: http://en.tourisme-vienne.com/office-tourisme/32/tourism-office-of-poitiers .

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

9. Ταλίν

Τα πανέμορφα κτήρια του Ταλίν, σε συνδυασμό με τα φθινοπωρινά χρώματα, δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό, ειδικά αν κοιτάζετε προς τη δύση, από τα πολλά σημεία με θέα, κατά μήκος των τειχών της παλιάς πόλης. Πύργοι, τρούλοι και πυργίσκοι, λάμπουν υπό το χρώμα του ηλιοβασιλέματος. Φάτε σε κάποιο εξωτερικό χώρο, γύρω από την παλιά πλατεία, κάτω από θερμάστρες και τυλιγμένοι με κουβέρτες που παρέχονται από τα καταστήματα και απολαύστε τη παλιά πόλη φωτισμένη, ενώ ικανοποιείτε τον ουρανίσκο σας με ένα καλομαγειρεμένο κρέας ή κυνήγι. Στη συνέχεια, κάντε έναν περίπατο γύρω από τους αρχαίους δρόμους και τα σοκάκια μέχρι τα υπόγεια φιλόξενα μπαρ. Περισσότερα στο: www.tourism.tallinn.ee/eng .

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

10. Δελχί

Το Φθινόπωρο, ο καιρός στο Δελχί είναι τέλειος: οι βροχές των μουσώνων έχουν περάσει και η θερμοκρασία φτάνει τους 20 βαθμούς. Αυτή την περίοδο διοργανώνονται ενδιαφέροντα φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένου του Navaratri (16-23 Οκτωβρίου), μαζί με ένα δεκαήμερο που περιλαμβάνει street events, χορό, θεατρικές παραστάσεις και τέλος, το κάψιμο τεράστιων ομοιωμάτων του θεού Ravana. Η πιο μεγάλη φθινοπωρινή γιορτή είναι το Diwali ( 13-17 Νοεμβρίου φέτος). Για τον εορτασμό του νέου έτους Hindu και το θρίαμβο του καλού ενάντια στο κακό, η πόλη στολίζεται με λαμπερά φώτα, μικροσκοπικά πήλινα λυχνάρια που τρεμοπαίζουν σε κάθε παράθυρο και πυροτεχνήματα που γεμίζουν τον ουρανό. Γευστικότατα γλυκά όπως το burfi, πωλούνται σε κάθε γωνιά των δρόμων, οι οποίοι είναι στρωμένοι με καλέντουλα, ροδοπέταλα ή πολύχρωμα σχέδια φτιαγμένα από χρωματιστή άμμο ή κιμωλία. Οι οικογένειες προτιμούν να μένουν με συγγενείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και έτσι τα ξενοδοχεία προσφέρουν εκπτώσεις. Εκμεταλλευτείτε το! Περισσότερα στο: www.delhitourism.gov.in/delhitourism/index.jsp .