Απόδραση σε τέσσερα χωριά κοντά στην Αθήνα

butina-peloponnisos
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι, να φύγετε από την πόλη και να βρεθείτε σε ατμόσφαιρα χωριού, αλλά δεν θέλετε να πάτε μακριά; Μην ανησυχείτε, η λύση είναι κοντά, στις παρακάτω επιλογές.

Βυτίνα, Αρκαδία
Μετρήστε περίπου 180 χιλιόμετρα και 2 ώρες και σύντομα θα βρίσκεστε στη Βυτίνα, ένα κουκλίστικο χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1.033 μέτρα και σε απόσταση αναπνοής από την Τρίπολη (μόλις 38 χλμ.). Το ειδυλλιακό, καταπράσινο περιβάλλον της και οι ομορφιές της την καθιστούν σημαντικό ορεινό προορισμό της χώρας, με τα διώροφα, πέτρινα σπιτάκια με κατακόκκινες κεραμοσκεπές και τη μυρωδιά καμένου ξύλου από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες να οδηγεί τους επισκέπτες πραγματικά σε ταξίδι στο χρόνο. Στη Βυτίνα και στη γύρω περιοχή θα βρείτε ανακαινισμένα ωραία ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες, καλά εστιατόρια και ταβέρνες με άριστης ποιότητας φαγητό, αλλά και όμορφα καφέ, για να χαλαρώσετε και να γευτείτε τοπικές νοστιμιές. Στις σπεσιαλιτέ της περιοχής συγκαταλέγεται ο κρασάτος κόκορας, το αγριογούρουνο, οι χορτόπιτες και φυσικά το παστό χοιρινό. Κάντε μια βόλτα για ψώνια από μαγαζιά παραδοσιακής τέχνης και τοπικών προϊόντων και αγοράστε μέλι από κωνοφόρα δένδρα, μυρωδάτη ρίγανη, βότανα, χυλοπίτες και τραχανά, κρέας, τυρί, μήλα και φρέσκα καρύδια, ντόπιας παραγωγής κ.λπ.

wikipedia.org
Καστανιά, Κορινθίας
Περίπου 2 ώρες μακριά από την Αθήνα, στους πρόποδες του όρους Κυλλήνη, η Καστανιά είναι ένα όμορφο χωριό του νομού Κορινθίας, στα περίπου 1000 μέτρα υψόμετρο, που αξίζει να γνωρίσετε στο πλαίσιο Σαββατοκύριακου. Όπως είναι φανερό, το όνομά της προέρχεται από το δάσος με καστανιές που υπήρχε στην περιοχή, το οποίο, όμως, καταστράφηκε γύρω στα 1825, αλλά παρ’ όλ’ αυτά έχετε πράγματα να κάνετε στο ορεινό αυτό χωριό. Βολτάρετε στα στενά και τα μονοπάτια του, ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια, ανακαλύψτε ξωκλήσια, δείτε τις λίμνες της Ζήρειας (Δόξα και Στυμφαλία), ανεβείτε ψηλά και δείτε τη θέα και ανακαλύψτε την πέτρινη κρήνη Τρίκρηνα, όπου ο Ερμής… λουζόταν από τις νύμφες. Κι αν θέλετε, μπορείτε να περιηγηθείτε και στα κοντινά Τρίκαλα, που είναι ευκαιρία να δείτε.

wikipedia.org
Τερψιθέα, Αιτωλοακαρνανία
Με παλιότερη ονομασία Βετολίτσα και Ρωμιά, η Τερψιθέα είναι ορεινό χωριό της επαρχίας Ναυπακτίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στους πρόποδες του Κερασοβουνίου, σε 740 μέτρα υψόμετρο. Αυτό σημαίνει ότι η θέα από εκεί θα είναι ιδιαίτερη, ενώ ταυτόχρονα θα απολαύσετε βουνά, χειμάρρους, έλατα, σπίτια με κήπους και πολλές άλλες εικόνες της επαρχίας κοντά στη φύση. Η Ναύπακτος απέχει περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο, αν θελήσετε μια βόλτα σε πιο ζωντανούς ρυθμούς, ενώ κοντά βρίσκεται η Άνω Χώρα, η Ελατού και η Λιμνίστα για να εξερευνήσετε κι άλλα μέρη. Στο χωριό θα βρείτε πολλά οπωροφόρα δέντρα με τα κεράσια, τα κορόμηλα, τα δαμάσκηνα, τα σύκα, τα σταφύλια, τα μήλα, τα καρύδια, τα κάστανα κ.ά. να κάνουν θραύση όταν βρίσκονται στην εποχή τους, ενώ σας περιμένει, επίσης, καλό κόκκινο κρασί, τσίπουρο και καλής ποιότητας μέλι. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ακολουθήσουν τα διάφορα μονοπάτια και να ανακαλύψουν τη φύση από κοντά, ενώ οι υπόλοιποι θα τριγυρίζουν κάπου γύρω στη λιθόστρωτη πλατεία, η οποία τα καλοκαίρια γεμίζει ζωή.

wikipedia.org
Πολύδροσος, Φωκίδα
Η Πολύδροσος είναι ένα μεγάλο χωριό του Νομού Φωκίδας, σε υψόμετρο 380 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, που αποδεικνύει περίτρανα ότι η Αράχωβα δεν είναι η μοναδική πρωταγωνίστρια του μέρους. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σουβάλα, οπότε και μετονομάστηκε Πολύδροσος, και τα τελευταία χρόνια έχει σημαντική τουριστική ανάπτυξη, λόγω της μικρής απόστασης που τη χωρίζει από τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού. Πέραν αυτού, όμως, θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε μια απόδραση σε ένα παραδοσιακό, αυθεντικό χωριό, με όμορφες διαδρομές μέσα στη φύση. Για όμορφη βόλτα και θέα, περπατήστε μέσα στο δάσος, βρείτε τη γειτονιά των απλιών αρχοντικών και σταθείτε εκεί για να απολαύσετε τις εικόνες στις πλαγιές του βουνού. Κι αν σας αρέσει το κρασί, το οινοποιείο Αργυρίου σας περιμένει με κρασί από μπόλικες ελληνικές ποικιλίες.