Eκπληκτικές, αρχαίες πόλεις του κόσμου

ekpliktikes-arxaies-poleis-tou-kosmou

Η αρχαία πόλη Πέτρα στην Ιορδανία (http://en.wikipedia.org)

ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Αρχαίες πόλεις όπως η Πέτρα στην Ιορδανία ή η θαμμένη στη λάβα Πομπηία στην Ιταλία, εντυπωσιάζουν για τη μακρά και σημαντική τους ιστορία, αλλά και για την αρχιτεκτονική και τα αξιοθέατά τους, μέρος των οποίων διατηρείται ακόμη.

Ο κόσμος είναι γεμάτος πόλεις, μικρές και μεγάλες, «ζωντανές» ή πιο ήρεμες, νέες, είτε αρχαίες. Οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις, όπως το Τόκιο, το Παρίσι, η Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι, είναι σε όλους γνωστές. Υπάρχουν όμως μεγάλες πόλεις και σημαντικοί πολιτισμοί που δημιουργήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια και σχετίζονται με τη θρησκεία, είτε αποτελούν έδρες πολιτικής εξουσίας.

Πλέον, διατηρούνται τα ερείπια αυτών των ένδοξων πόλεων, που παρουσιάζουν μοναδική αρχιτεκτονική και φυσικά «κρύβουν» μακρά ιστορία. Ας ανακαλύψουμε εκ νέου αυτές τις πόλεις, με ιστορία που χάνεται στο χρόνο…

1. Sanchi, Ινδία

Η Sanchi ( http://whc.unesco.org/en/list/524 ) είναι μια μεγάλη μνημειώδης, ιστορική τοποθεσία στην Ινδία, η οποία αποτελείται από 50 υπέροχα βουδιστικά μνημεία. Είναι κυρίως γνωστή για τη «Μεγάλη Stupa», την παλαιότερη πέτρινη κατασκευή στην Ινδία και μία από τις πιο υπέροχες κατασκευές στον κόσμο. Πρόκειται για έναν μεγάλο ημισφαιρικό τρούλο, με ένα κεντρικό θάλαμο στον οποίο βρίσκονται τα λείψανα του μεγάλου Βούδα. Η stupa είναι επίσης ένα σύμβολο της τελικής απελευθέρωσης του Βούδα από τον κύκλο της γέννησης και της αναγέννησης -ο «τελικός θάνατος». Η αρχαία πόλη Sanchi, είναι ένα ιδανικό μέρος για να γνωρίσετε την γένεση, την ανάπτυξη και την εξαφάνιση της βουδιστικής τέχνης και αρχιτεκτονικής.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

2. Μάτσου Πίτσου, Περού

Τα μυστηριώδη ερείπια του Μάτσου Πίτσου ( http://whc.unesco.org/en/list/274 ), αποτελούν ίσως τον πιο αινιγματικό αρχαιολογικό χώρο στον κόσμο. Πρόκειται για έναν προκολομβιανό χώρο των Incas, που βρίσκεται σε μια πλαγιά του βουνού πάνω από την κοιλάδα Urubamba, στο Περού ( www.clickatlife.gr/story/taksidi/perpatontas-sta-ixni-ton-inkas?id=2041488 ). Χτισμένη σε κλασικό στυλ Incas, είναι μια εξαιρετική πόλη, που περιβάλλεται από φυσικές πηγές, γεωργικές εκτάσεις και πολλούς ναούς, αποθήκες και όμορφα παλάτια. Ολόκληρη η περιοχή δίνει μια ευχάριστη αίσθηση ενός κομψού πράσινου παράδεισου.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

3. Stonehenge, Αγγλία

Αυτό το προϊστορικό μνημείο, που βρίσκεται στην Αγγλία, περιγράφει την μοναδική ιστορία ενός εντυπωσιακού επιτεύγματος της μηχανικής. Το Stonehenge ( www.english-heritage.org.uk/daysout/properties/stonehenge/ )αποτελεί εθνικό σύμβολο της Βρετανίας και αρχαίο σύμβολο ενός ισχυρού πολιτισμού. Τεράστιες κυκλικές, πέτρινες κατασκευές και εκατοντάδες τάφοι που χρονολογούνται από τη Νεολιθική περίοδο, είναι ένα πραγματικό μυστήριο για τους σύγχρονους ερευνητές.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

4. Μεγάλη Ζιμπάμπουε, Αφρική

Κατασκευασμένη από τους ιθαγενείς της Αφρικής, μεταξύ 1250 και 1450 μ.Χ., η Μεγάλη Ζιμπάμπουε ( http://whc.unesco.org/en/list/364 ) είναι εντυπωσιακή. Πρόκειται για ένα επιβλητικό συγκρότημα από ορθογώνιους λίθους γρανίτη και ψηλά τείχη, με ένα στενό πέρασμα, επίσης από γρανίτη. Τα ερείπια της Μεγάλης Ζιμπάμπουε, της πρωτεύουσας της βασίλισσας της Σίβα, είναι η μόνη απόδειξη που έχουμε ως τώρα, για την ύπαρξη του πολιτισμού των Shona. Το κύριο κτίσμα που απέμεινε είναι ένας πέτρινος περίβολος, περιφέρειας 250 μέτρων. Μέσα διακρίνονται τα θεμέλια πολυάριθμων μικρών κτισμάτων. Η UNESCO συμπεριέλαβε το μνημείο της “Μεγάλης Ζιμπάμπουε” στο κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το 1986.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

5. Παλμύρα, Συρία

Η αρχαία πόλη της Συρίας, Παλμύρα ( http://whc.unesco.org/en/list/23 ), είναι γεμάτη κλασική ομορφιά. Αναφέρεται στην Αγία Γραφή, αλλά βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών διαφορετικών πολιτισμών. Για αιώνες ήταν ζωτικός σταθμός για τα καραβάνια που διέσχιζαν τη συριακή έρημο και ήταν γνωστή ως η «Νύμφη της Ερήμου». Έμεινε ονομαστή για τον πλούτο της κατά τη ρωμαϊκή εποχή, οπότε βασίλευσε και η θρυλική βασίλισσά της Ζηνοβία. Ωστόσο, η πόλη μνημονεύεται για πρώτη φορά τη 2η χιλιετία π.Χ., όταν ήταν ένας ακόμα κόμβος στο εκτεταμένο εμπορικό δίκτυο που ένωνε τη Μεσοποταμία με τη βόρειο Συρία.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Τα λαμπρότερα από τα σωζόμενα ερείπια της Παλμύρας είναι εκείνα του Ναού του Ηλίου, οι τετράγωνοι επιτάφιοι πύργοι 3-5 ορόφων, το ρωμαϊκό θέατρο καθώς και τα θεμέλια των οδών και των κατοικιών. Σημαντικές επίσης είναι και οι δίγλωσσες επιγραφές της Παλμύρας (στην ελληνική και παλμυρική διάλεκτο), μία στην εβραϊκή και 2 στη λατινική.

6. Nimrud, Ιράκ

Η Nimrud είναι μια αρχαία πόλη, η οποία πριν το 717 π.Χ., ήταν η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων για πάνω από 150 χρόνια. Τεράστια τείχη και κτήρια σε πλατφόρμες από λάσπη καθώς και οι βασιλικοί τάφοι των Ασσυρίων βασιλισσών Yaba, Banitu και Atalia, συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικότερα αξιοθέατα. Επίσης, η αίθουσα του θρόνου είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα εξαιρετικά σκαλίσματα από ελεφαντόδοντο.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

7. Tanis, Αίγυπτος

Γνωστή και ως Djanet, η Tanis ήταν κάποτε σημαντική πόλη και πρωτεύουσα της 21ης και 22ης δυναστείας της Αιγύπτου, στα βορειοανατολικά του Δέλτα του Νείλου. Η πλεονεκτική της θέση, της επέτρεψε να γίνει ένα πλούσιο εμπορικό κέντρο, πολύ πριν την άνοδο της Αλεξάνδρειας. Αλλά τα νερά του ποταμού που μετατοπίστηκαν, άλλαξαν τα δεδομένα και τον 6ο αιώνα η πόλη εγκαταλείφθηκε καθώς απειλούνταν με πλημμύρες.

Αποτελούσε επίσης θρησκευτικό κέντρο και διαθέτει εντυπωσιακούς βασιλικούς τάφους, καθώς και οβελίσκους.

8. Πομπηία, Ιταλία

H Πομπηία ( http://whc.unesco.org/en/list/829 ) χτίστηκε τον 5ο αιώνα από τους Έλληνες στις ακτές της Καμπανίας, στους πρόποδες του Βεζούβιου, κοντά στη Ρώμη. Όμως, το 79 μ.Χ., μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, ένα τεράστιο κύμα από λάβα, στάχτη και φωτιά, έθαψε για πάντα, μέσα σε λίγες ώρες, την πανέμορφη ρωμαϊκή πόλη.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Μπορείτε να δείτε ακόμα πολύχρωμες τοιχογραφίες, πλούσια διακοσμημένες βίλες, πλακόστρωτους δρόμους με πέτρες, καθώς και αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής, που διατηρήθηκαν για χιλιάδες χρόνια.

9. Angkor, Καμπότζη

Η ιστορία της Angkor ( http://whc.unesco.org/en/list/668 ) χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και η πόλη στέκεται ακόμη ως απόδειξη της αυτοκρατορίας των Khmer. Είναι το μεγαλύτερο ενιαίο θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο, με χιλιάδες ναούς διάσπαρτους σε μια μεγάλη περιοχή. Τα μνημεία έχουν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά θρησκευτικά έργα τέχνης και αρχιτεκτονικά έργα στη νοτιο-ανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 1.200 πέτρινων επιγραφών και πύργων με περίτεχνα γλυπτά.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Ο ναός Angkor Wat, είναι ο ωραιότερος ναός της ερειπωμένης πόλης που χτίστηκε ως πρωτεύουσα της μεγάλης κάποτε αυτοκρατορίας και καλύπτει σχεδόν μια έκταση 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

10. Πέτρα, Ιορδανία

Στην πλαγιά του βουνού Hor στην Ιορδανία, η Πέτρα ( http://whc.unesco.org/en/list/326 ) είναι γνωστή για την απίστευτη αρχιτεκτονική της. Η λαξευμένη στο κόκκινο βράχο πόλη, είναι ένα πραγματικά καταπληκτικό μέρος που κατοικούνταν από τους προϊστορικούς χρόνους. Συνδυάζοντας την ανατολική παράδοση με την ελληνιστική αρχιτεκτονική, ο οικισμός περιλαμβάνει ένα τεράστιο θέατρο, ένα ιερό του 13ου αιώνα, το μοναστήρι Deir Ad και το θησαυροφυλάκιο του Al Khazneh.