«Πράσινη» απόδραση σε δάση κοντινά στην Αθήνα

parnassos
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Ποιος είπε ότι οι Αθηναίοι δεν χαίρονται το πράσινο; Ιδού τέσσερις κοντινές, «πράσινες» αποδράσεις για επιστροφή στη φύση.

Εθνικός Δρυμός Παρνασσού
Με μέγιστο ύψος 2.457 μέτρα, ο Παρνασσός είναι ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας και αποτελεί μία από τις νότιες απολήξεις της Πίνδου. Κι όσο κι αν οι ψηλότερες κορυφές του είναι γυμνές από βλάστηση, οι πλαγιές του βουνού είναι δασώδεις, με πυκνή βλάστηση και με κύριο δέντρο το έλατο, αλλά και κέδρους (αρκεύθους), μαυροπεύκα, αγριοκορομηλιές. Επίσης υπάρχουν σπάνια ενδημικά φυτά που την άνοιξη μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού κατακλύζουν το βουνό σε μεγάλα υψόμετρα. Το βουνό φιλοξενεί και πολλά είδη άγριων ζώων όπως λύκους, αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, σκίουρους, αετούς, γύπες, γεράκια, αγριογούρουνα, φίδια και πολλά άλλα. Υπάρχει ακόμα ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού, ο οποίος έχει έκταση 36.000 στρέμματα και ιδρύθηκε το 1938, στα όρια των νομών Φωκίδας και Βοιωτίας, ανάμεσα στους Δελφούς, την Αράχωβα και την Αγόριανη. Στον χώρο του δρυμού υπάρχουν εντυπωσιακές καταβόθρες, σπήλαια και βραχώδεις κορυφές και συναντά κανείς τα περισσότερα από τα είδη χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, που αξίζει να ανακαλύψετε.  

Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας
Η Πάρνηθα είναι το υψηλότερο βουνό της Αττικής, στα βόρεια της Αθήνας, με συνολική έκταση 300 περίπου τ.χ. και υψηλότερη κορυφή την Καραμπόλα (1.413 μ). Καλύπτεται από πεύκα στα χαμηλότερα και από έλατα στα υψηλότερά της μέρη και έχει ανακηρυχθεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με ένα σημαντικό της τμήμα να απαρτίζει τον ομώνυμο Εθνικό Δρυμό, ενώ επίσης έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί σημαντική περιοχή για τα πουλιά. Στο Μαυροβούνι έχει χτιστεί και το Καζίνο της Πάρνηθας, αν και θα σας συμβουλεύαμε να προτιμήσετε να απολαύσετε το πράσινο της περιοχής κι έπειτα να χαλαρώσετε με θέα, στα ορειβατικά καταφύγια Μπάφι και Φλαμπούρι. Κάντε κλικ εδώ για να πάρετε μια φωτογραφική γεύση από τις πεζοπορικές διαδρομές της.

Αισθητικό Άλσος Υμηττού
Ο Υμηττός παρ’ όλες τις καταπατήσεις των εδαφών του, την άναρχη δόμηση των ριζών του και των καταστροφικών συνεπειών των πυρκαγιών, μπορεί ακόμη να «περηφανεύεται» για την πλούσια βλάστησή του, που συγκεντρώνει αρκετούς επισκέπτες, φυσιοδίφες. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας που το καθιστούν ένα σημαντικό βιότοπο της Αττικής, ενώ τα τελευταία χρόνια νομοθετήθηκαν ειδικά μέτρα για την προστασία του. Είναι σίγουρα δημοφιλής προορισμός για όσους θέλουν να κάνουν έναν περίπατο στη φύση, ενώ ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος φτάνει ως την κορυφή του βουνού. Στο δάσος θα βρείτε πεύκα, κυπαρίσσια, βελανιδιές, κουκουναριές, αλλά και ευκαλύπτους και οι βόλτες σας μπορούν να ξεκινήσουν από το αναψυκτήριο της Καισαριανής, στη θέση Καλοπούλα. Ακολουθήστε το σηματοδοτημένο δασικό μονοπάτι και φτάστε ως τη Μονή Καισαριανής και τον λόφο των Ταξιαρχών για θέα μέχρι τη θάλασσα.

Εθνικός Δρυμός Σουνίου
Βάλτε μπρος για το νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής, στη Λαυερωτική και φτάστε ως το Σούνιο, όπου σας περιμένουν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα μεγάλης οικολογικής, γεωλογικής, ιστορικής και παλαιοντολογικής αξίας στον Εθνικό Δρυμό του, που ιδρύθηκε το 1974. Στον δρυμό κυριαρχεί το πευκοδάσος χαλεπίου πεύκης, ένα από τα πιο σημαντικά σε έκταση και διατήρηση της Αττικής, ενώ στην περιοχή θα συναντήσετε και σπηλιές, μεταλλεία και μέρη αρχαιολογικού και παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος. Περπατήστε στη φύση, εισπνεύστε οξυγόνο, ανακαλύψτε φυτικά και ζωικά απολιθώματα και περιηγηθείτε στην πράσινη αυτή έκταση, εντός και εκτός δρυμού, που τη χαρακτηρίζει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και πολιτιστική κληρονομιά. Αν σας αρέσει η πεζοπορία, μπορείτε να οργανώσετε την εκδρομή σας με πεζοπορική ομάδα, ώστε να ανακαλύψετε ομαδικά τις ομορφιές και τα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής.