Οι καλύτερες πόλεις του κόσμου για τους λάτρεις του καφέ!

oi-kaluteres-poleis-tou-kosmou-gia-tous-latreis-tou-kafe

ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Για να αποτελεί μια πόλη ένα πραγματικό «hot spot» πώλησης και σερβιρίσματος εκλεκτού καφέ, πρέπει να έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο από τους… οπαδούς του. Κι επειδή η προέλευση και η προετοιμασία είναι πολύ σημαντική για εκείνους που ξέρουν να εκτιμούν και να απολαμβάνουν τον καλό καφέ, σας υποδεικνύουμε τις πόλεις που αποτελούν τους «παραδείσους» του.

Κάποτε ο Tomas Jefferson χαρακτήρισε τον καφέ ως το ποτό του πολιτισμένου κόσμου. Και η αλήθεια είναι ότι δεν έπεσε και πολύ έξω. Αυτό το καφεϊνούχο… ποτό προσφέρει ενέργεια, προωθεί την παραγωγικότητα και ευχαριστεί τον ουρανίσκο με την έντονη γεύση του. Το κυριότερο δε είναι, πως δεν αποτελεί προνόμιο λίγων, αλλά «αγαθό» που μπορεί να αποκτηθεί εύκολα σε όλη την υδρόγειο.

Για να αποτελεί μια πόλη ένα πραγματικό «hot spot» πώλησης εκλεκτού καφέ, πρέπει να έχει να δείξει κάτι περισσότερο από τους οπαδούς του. Η huffingtonpost.com συγκέντρωσε τους πιο γνωστούς προορισμούς για τους λάτρεις του καφέ, καθώς γύρω από αυτό το προϊόν έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη κουλτούρα και σχεδόν κάθε περιοχή έχει να επιδείξει τα δικά της ξεχωριστά χαρμάνια.

Ο καφές δεν είναι μόνο καφεΐνη, αλλά μια ολόκληρη εμπειρία. Μάθετε ποια είναι τα καλύτερα μέρη όπου μπορείτε να γευτείτε ένα τέλειο φλιτζάνι αυτού του απολαυστικού και αναζωογονητικού ποτού.

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Αν και κανονικά το τσάι είναι η νούμερο ένα επιλογή σε προτίμηση στα καφέ της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τον πλούσιο, μαύρο καφέ της, που έχει αποτελέσει «έμπνευση» και για άλλες πόλεις. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη λοιπόν αν δεν αναφερόμασταν σε αυτό το σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο της Κωνσταντινούπολης. Η παρασκευή ενός πλούσιου, αρωματικού τουρκικού καφέ, απαιτεί καλό βράσιμο και αλεσμένους κόκκους. Οι κόκκοι βράζονται στο νερό και μερικές φορές σε ένα μεγάλο σκεύος (σε σχήμα γλάστρας) με ζάχαρη και ο καφές σερβίρεται σε ένα μικρό φλιτζανάκι. Το ρόφημα αυτό δεν κοσκινίζεται και οι μη καλά διαλυμένοι κόκκοι, γίνονται κατακάθι, για μια πιο βαριά και ωραία γεύση.

Τελ Αβίβ, Ισραήλ

Οι παράκτιες περιοχές της πόλης του Ισραήλ είναι γεμάτες καφετέριες που σερβίρουν παγωμένο καφέ το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα. Σκεφτείτε όμως ότι ο ισραηλινός ζεστός καφές μοιάζει περισσότερο με τον τούρκικο από ό,τι με τον αμερικανικό, αφού είναι μαύρος, βαρύς και πολύ πλούσιος σε γεύση. Αν θέλετε να τον παραγγείλετε με γάλα θα πρέπει να το ζητήσετε ειδάλλως θα λάβετε έναν σκέτο καφέ, όπως τον πίνουν εκεί παραδοσιακά. Οτιδήποτε όμως κι αν επιλέξετε να πιείτε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην «ερωτευτείτε» την κουλτούρα του καφέ του Τελ Αβίβ. Θυμηθείτε, ο καφές δεν είναι ένα απλό ρόφημα αλλά μια ολόκληρη εμπειρία. Οι παραλιακές καφετέριες του Τελ Αβίβ θα σας μεταφέρουν μια πολύ χαλαρή ατμόσφαιρα καθώς πολλές από αυτές βρίσκονται σε βεράντες ή πεζοδρόμια οπότε η ώρα σας θα περάσει ευχάριστα χαζεύοντας τους περαστικούς είτε έχετε, είτε δεν έχετε παρέα. Πάντα συντροφιά όμως με έναν καλό καφέ.

Παρίσι, Γαλλία

Μερικοί «ειδικοί» του καφέ παραπονιούνται ότι ο καφές της Γαλλίας δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αφού οι κόκκοι είναι υπερβολικά ψημένοι, σε χαμηλής ποιότητας μηχανές. Πάντως, οι ίδιοι, αφήνουν μερικά περιθώρια για εξαιρέσεις- το La Cafeοtheque ( www.lacafeotheque.com/ ) για παράδειγμα, είναι ένα από τα μέρη που μπορείτε να απολαύσετε καλό καφέ, όπως και αρκετά άλλα καφέ. Οι γραφικές καφετέριες του Παρισιού, σας προσκαλούν στα υπαίθρια, άνετα τραπεζάκια τους, με την όμορφη θέα, για ένα εσπρεσάκι. Ο χρόνος φαίνεται να κυλά πιο αργά και οι πελάτες καταλήγουν να πίνουν τον latte τους χαμένοι στις σκέψεις τους ή στη συζήτηση με τους φίλους τους. Και κάθε πόλη που μπορεί να δημιουργήσει αυτό το είδος ατμόσφαιρας με πρωταγωνιστή τον καφέ, αξίζει μια θέση σε αυτή τη λίστα.

Μελβούρνη, Αυστραλία

Η Μελβούρνη είναι η… πρωτεύουσα του καφέ της Αυστραλίας και ως εκ τούτου η πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για μια σειρά από καταστήματα που σερβίρουν καφέ παγκοσμίου φήμης. Οι Αυστραλοί αγαπούν αυτό το ρόφημα τόσο πολύ και μάλιστα υπάρχει ένα έντυπο, το Melbourne Coffee Review, που είναι αφιερωμένο στην προσεκτική σύγκριση των καταστημάτων καφέ της πόλης. Θα διαπιστώσετε ότι τα σημεία πώλησης καφέ της Μελβούρνης είναι τόσο ποικίλα και εκλεκτικά, όσο και η πελατεία τους. Για παράδειγμα το μαγαζί Proud Mary βρίσκεται μέσα σε μια ανακαινισμένη αποθήκη και σερβίρει κρύο καφέ στα πλήθη, ενώ το Lygon Street Café σερβίρει ένα ιταλικό είδος μαζί με τιραμισού στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Kailua-Kona, Big Island, Χαβάη

Το αρχιπέλαγος του Ειρηνικού Ωκεανού είναι γνωστό όχι μόνο για την ομορφιά του αλλά και για το ότι διαθέτει έναν από τους πιο εύγευστους και ακριβούς καφέδες του κόσμου. Το ηφαιστειογενές έδαφος της Χαβάης και οι ομαλά μεταβαλλόμενες καιρικές της συνθήκες, δημιουργούν το ιδανικό κλίμα για τη καλλιέργεια του καφέ Kona. Για να δείτε αυτούς τους αραβικούς κόκκους καφέ από κοντά μπορείτε να περιηγηθείτε σε πολλές φυτείες όπως η Mountain Thunder Coffee Plantation ή η Greenwell Farms και οι δύο, σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από την ιστορική παραθαλάσσια πόλη Kailua Kona. Για να απολαύσετε πάντως ένα φλιτζάνι τέτοιου εκλεκτού καφέ, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να καλέσετε το room service του ξενοδοχείου σας.

Λισαβόνα, Πορτογαλία

Όπως πολλές από τις πόλεις στη λίστα μας, έτσι και η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, έχει το δικό της, ιδιαίτερο είδος καφέ. Ο πορτογαλικός bica, συναγωνίζεται τον τουρκικό καφέ σε ένταση, περιέχει περισσότερο νερό από ό, τι ένας παραδοσιακός εσπρέσο και πίνεται πιο εύκολα. Για να απολαύσετε αυτά τα γευστικά χαρμάνια, θα πρέπει να πάτε σε μια pasteleria, καφετέρια δηλαδή, η οποία εκτός από καφέ σερβίρει και πεντανόστιμα γλυκά όπως την παραδοσιακή πορτογαλική τάρτα που λέγεται pastel del nata. Θα βρείτε μια σειρά από τέτοια μαγαζάκια κατά μήκος της Rua Dom Pedro V στη γειτονιά Barrio Alta της Λισαβόνας, με μια ευχάριστη βόλτα με το τελεφερίκ από το κέντρο της πόλης.

Σιάτλ, ΗΠΑ

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Σιάτλ διαθέτει μια από τις καλύτερες κουλτούρες καφέ στον κόσμο: Τα Starbucks ξεκίνησαν από εδώ! Πίσω στο 1971, η εμβληματική καφετέρια άνοιξε τις πόρτες της στην αγορά Pike Place Market. Πάντως, η… πράσινη γοργόνα δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η «σμαραγδένια πόλη», όπως λέγεται το Σιάτλ, ξεχωρίζει για τον καφέ της. Η πόλη είναι γεμάτη από indie καφετέριες, πολλές από τις οποίες ανήκουν σε ντόπιους.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Αβάνα, Κούβα

Η Αβάνα στην Κούβα, είναι το μέρος όπου μπορείτε να απολαύσετε έναν κουβανέζικο καφέ ή έναν εσπρέσο, με ζάχαρη demerara. Και με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς να φθίνουν, το να γευθείτε έναν αυθεντικό κουβανέζικο καφέ, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ήταν παλαιότερα. Πρόκειται για έναν μικρό, γλυκό καφέ με μια ισχυρή δόση καφεΐνης. Αν η γεύση είναι πολύ έντονη για τα γούστα σας, δοκιμάστε κάτι πιο ήπιο, ίσως έναν εσπρέσο με λίγο γάλα (cortadito). Μπορείτε να απολαύσετε αυτά τα αρωματικά ροφήματα σε πολλά μαγαζιά, κάποια από τα οποία διαθέτουν υπαίθρια καθιστικά, όπως το Café de las Infusiones. Ακριβώς επειδή η «προέλευση» είναι πολύ σημαντική για εκείνους που ξέρουν να εκτιμούν και να απολαμβάνουν τον καλό καφέ, θα ήταν καλό για σας που ενδιαφέρεστε, να μάθετε ότι πολλοί από τους κόκκους που χρησιμοποιούν τα καταστήματα, έρχονται απευθείας από τα βουνά Escambray και Sierra Maestra.

Santa María de Dota, Κόστα Ρίκα

Οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα αναφέρονται στον καφέ ως «χρυσό κόκκο», επειδή έχει αποδώσει ιδιαιτέρως υψηλά μερίσματα στην τοπική οικονομία. Από τον 18ο αιώνα, η Κεντρική Αμερική έχει αποτελέσει το τέλειο έδαφος για την καλλιέργεια του δημοφιλούς καφέ Arabica, ο οποίος θεωρείται γενικά ως ο «βασιλιάς» των καφέδων. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τις φυτείες καφέ της Santa María de Dota στην Κεντρική Κόστα Ρίκα. Αυτή η μικρή ορεινή πόλη, βρίσκεται ανάμεσα σε καταπράσινες φυτείες καφέ, και ίσως αποτελεί το πιο ήσυχο μέρος για να πιείτε ένα τοπικό cafecito (μαύρο καφέ).

Ρώμη, Ιταλία

Δεν θα χρειαστεί να ψάξετε πολύ για να βρείτε καφετέρια στη Ρώμη. Αυτή η πολύβουη και πανέμορφη πόλη, αγαπά τον καφέ σε κάθε μορφή του: καπουτσίνο, macchiato, εσπρέσο και πολλά άλλα είδη. Και ακριβώς όπως τα ζυμαρικά και τα έργα ζωγραφικής, ακόμη και ο καφές της Ιταλίας αποτελεί μια… μορφή τέχνης. Μεγάλη προσοχή δίνεται στην επιλογή των κόκκων και των μηχανών που τους αλέθουν αλλά και στην παρουσίαση του καφέ. Για απολαυστική γεύση, πολλοί φίλοι του καφέ προτείνουν το Sant' Eustachio Caffè ( www.santeustachioilcaffe.it/en ) της Ρώμης, κοντά στο Πάνθεον. Αυτό το δημοφιλές μέρος σερβίρει βιολογικούς καφέδες με ζάχαρη και ό,τι άλλο επιθυμήσετε.

Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία

Η «γενέτειρα του καφέ» (όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό) κερδίζει σίγουρα μια θέση στη λίστα μας. Αν ποτέ βρεθείτε στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, θα πρέπει να λάβετε μέρος σε μια… τελετή καφέ. Ως ένδειξη σεβασμού ή φιλίας, οι Αιθίοπες μπορεί να προσκαλέσουν τους επισκέπτες στα σπίτια τους για μία από αυτές τις αρκετά χρονοβόρες, όμως τρομερά ενδιαφέρουσες, τελετουργίες, οι οποίες περιλαμβάνουν το ψήσιμο και την άλεση των κόκκων και την ετοιμασία τους σε ένα πήλινο δοχείο που ονομάζεται «jebena».

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Στη συνέχεια προστίθεται ζάχαρη ή στην επαρχία, αλάτι στον καφέ. Εάν δεν λάβετε πρόσκληση σε μια ιδιωτική τελετή, απολαύστε έναν Tomoca -ένας ιταλικού στιλ καφές- που σερβίρεται συνήθως στην πόλη.