Οι πιο κομψοί σταθμοί τρένων στον κόσμο

oi-pio-kompsoi-stathmoi-trenon-ston-kosmo

Ο σταθμός St Pancras στο Λονδίνο (http://en.wikipedia.org)

ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Το ταξίδι με τρένο έχει να προσφέρει κι άλλα εκτός από εικόνες όμορφων τοπίων και ενδιαφέρουσες στάσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν σε πολλές περιπτώσεις και οι ίδιοι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, για την αρχιτεκτονική και την ιστορία τους.

Πυργίσκοι, εντυπωσιακοί θόλοι και απέραντες αίθουσες, από μάρμαρο, γυαλί, ακόμη και χρυσό, στολίζουν μερικούς από τους πιο όμορφους σιδηροδρομικούς σταθμούς του κόσμου, όπως αυτός της Αμβέρσας του Βελγίου και της Κωνσταντινούπολης.

Πολλοί κατασκευάστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, τη «χρυσή» εποχή που τα ταξίδια με τρένο ήταν καινοτόμα, ενδιαφέροντα και γοητευτικά. Σήμερα, οι παλιοί αυτοί σταθμοί εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν τους ταξιδιώτες που περιμένουν τα τρένα, είτε και τουρίστες των συγκεκριμένων πόλεων.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι σταθμοί αυτοί στέκονται ακόμη και μετά από πολέμους, είτε μεγάλα σχέδια αστικής ανάπτυξης και αποτελούν σύμβολα ολόκληρων αυτοκρατοριών, καθώς οι εκάστοτε κυβερνώντες, μετέφεραν την αρχιτεκτονική και μηχανική τους τεχνογνωσία ακόμη και μέχρι την Ινδία και τη Μοζαμβίκη. Εξίσου φιλόδοξα δρομολόγια τρένων διέσχιζαν ολόκληρες ηπείρους. Ποιος ξεχνά το πολυτελές Orient-Express που συνέδεε το σταθμό του Παρισιού με τον Art Nouveau Sirkeci της Κωνσταντινούπολης;

Έκτοτε δυστυχώς, τα ταξίδια με τρένο δεν χαίρουν και τόσης εκτίμησης. Όμως, η ανάπτυξη των τρένων μεγάλης ταχύτητας, συνοδεύτηκε σιγά σιγά και από το ενδιαφέρον για την αποκατάσταση παλαιών και την οικοδόμηση νέων εντυπωσιακών σταθμών. Στο Λονδίνο, για παράδειγμα, καθαρίστηκε ο νεογοτθικός σταθμός του Αγίου Pancras και αποκαταστάθηκε η γυάλινη οροφή του.

Πρόκειται για μια ευχάριστη αλλαγή μετά από χρόνια στα οποία τα ταξίδια με τρένο έρχονταν σε δεύτερη μοίρα, σε σχέση με τα ταξίδια με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο.

Αν ταξιδεύετε στους παρακάτω σταθμούς, το travelandleisure.com, προτείνει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να θαυμάσετε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική τους.

Κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Αμβέρσας, Βέλγιο

Όταν αυτός ο μεγαλοπρεπής νεομπαρόκ σταθμός ολοκληρώθηκε το 1905, δέχθηκε επικρίσεις για την υπερβολή του (είναι διακοσμημένος με περισσότερα από 20 είδη μαρμάρου και πέτρας). Αλλά είναι δύσκολο να μη θαυμάσουμε το εκλεκτικό, πολυτελές ύφος του και τον τεράστιο, αψιδωτό του τρούλο. Μετά από μακρά εργασία ανακαίνισης, υπάρχουν τώρα τρία επίπεδα στις γραμμές του τρένου, αλλά η καλύτερη θέα της εντυπωσιακής θολωτής οροφής από σίδηρο και γυαλί, προσφέρεται από την πρώτη, ανώτερη πλατφόρμα.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

St. Pancras International, Λονδίνο

Αυτός ο νεογοτθικός σταθμός με την πρόσοψη από κόκκινα τούβλα, κέρδισε τις εντυπώσεις όταν παρουσιάστηκε το 1868. Και συνεχίζει ακόμη να εντυπωσιάζει. Μετά από την παρακμή του τον 20ο αιώνα και αφού γλίτωσε από ένα σχέδιο κατεδάφισης της δεκαετία του ‘60, ο σταθμός St Pancras ανακαινίστηκε και καθαρίστηκε, αποτελώντας πλέον ένα από τα ωραιότερα σημεία του βικτοριανού Λονδίνου.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Σιδηροδρομικός σταθμός CFM, Μαπούτο, Μοζαμβίκη

Το πράσινο εξωτερικό χρώμα, ένας μεγάλος θόλος και οι λεπτομέρειες από σφυρήλατο σίδηρο, δίνουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας της Μοζαμβίκης, ξεχωριστή ομορφιά. Σχεδιάστηκε από τους Alfredo Augusto Lisboa de Lima, Mario Veiga και Ferreira da Costa, και χτίστηκε μεταξύ 1913 και 1916. Σήμερα φιλοξενεί αρκετές ιστορικές ατμομηχανές, ενώ τα σύγχρονα τρένα, μεταφέρουν επιβάτες από και προς το σταθμό αυτό, καθημερινά. Τα Σαββατοκύριακα, απολαύστε τις καλύτερες live μουσικές της πόλης στο Café Ka Mfumo Jazz, το οποίο βρίσκεται μέσα στο σιδηροδρομικό σταθμό.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Σταθμός Sirkeci, Κωνσταντινούπολη

Κατασκευασμένος το 1890 ως τερματικός σταθμός για το Orient-Express από το Παρίσι, ο Art Nouveau αυτός σταθμός στην Κωνσταντινούπολη, είναι ιδιαίτερα κομψός. Κόκκινα τούβλα περιβάλλουν την μεγάλη είσοδο και βιτρό στα παράθυρα προσφέρουν πολύχρωμες «πινελιές» φωτός στο εσωτερικό του. Αν και αυτή η είσοδος δεν χρησιμοποιείται πλέον, πολλοί εξακολουθούν να σταματούν για να θαυμάσουν το εσωτερικό της και μερικές φορές παρακολουθούν παραστάσεις με δερβίσηδες που στροβιλίζονται στη μεγάλη αίθουσα. Το Venice Simplon-Orient-Express ( www.orient-express.com/web/vsoe/venice_simplon_orient_express.jsp ) ξανακάνει την ιστορική διαδρομή μία φορά το χρόνο, στα ανακαινισμένα βαγόνια του και τα εισιτήρια είναι sold out αρκετό καιρό πριν.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Σταθμός Southern Cross, Μελβούρνη

Ο σταθμός αυτός μετονομάστηκε από Spencer Street Station, σε Southern Cross Station, το 2005, στο πλαίσιο ενός μεγάλου έργου εκσυγχρονισμού του. Η κυματιστή οροφή, η οποία εκτείνεται σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, έχει συγκριθεί με μια γιγαντιαία, γεμάτη αέρα κουβέρτα που «ίπταται» πάνω από στήλες σε σχήμα «Υ». Το σχέδιο αυτό, έχει και πρακτική σημασία: ο καπνός που παγιδεύεται στους θόλους πάνω από τις πλατφόρμες, διαφεύγει φυσικά διαμέσου οπών που υπάρχουν στην οροφή.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Κατευθυνθείτε προς το δυτικό άκρο του σταθμού για να θαυμάσετε τις πολύχρωμες λεπτομέρειες στην τοιχογραφία που υπάρχει εκεί.

Σταθμός Kanazawa, Ιαπωνία

Πολλοί κάτοικοι απογοητεύτηκαν αρχικά από τη σύγχρονη «είσοδο» της πόλης, όταν παρουσιάστηκε το 2005. Η ξύλινη πύλη Tsuzumi και η γυάλινη, σε σχήμα ομπρέλας οροφή, ήταν αμφιλεγόμενα, επειδή συγκρούονται με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αυτής της παλιάς καστροπολιτείας -μιας από τις καλύτερες της Ιαπωνίας, που γλίτωσε τις βομβιστικές επιθέσεις του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως, ο σταθμός είναι τόσο δημοφιλής στους τουρίστες και τους φωτογράφους, που πολλοί σκεπτικιστές το ξανασκέφτονται.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Αφού θαυμάσετε τη φουτουριστική σχεδίαση της εισόδου, σταματήστε στο εντυπωσιακό σιντριβάνι που δείχνει την ώρα σαν ψηφιακό ρολόι.

Atocha Station, Μαδρίτη

Με το άνοιγμα ενός νέου τερματικού σταθμού το 1992, οι μαδριλένιοι είχαν την εμπνευσμένη ιδέα να μετατρέψουν τον διπλανό, πρώτο σταθμό, σε έναν ελεύθερο χώρο με έναν όμορφο τροπικό κήπο με φοίνικες, που φτάνουν τη γυάλινη οροφή του, καθώς και με ένα nightclub και αρκετές καφετέριες. Ο νέος σταθμός είναι προσβάσιμος μέσω του παλαιού τερματικού σταθμού, όπου οι επιβάτες μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια και να περιμένουν τα τρένα. Εκεί υπάρχει και μνημείο για τα θύματα από τους βομβαρδισμούς της 11ης Μαρτίου 2004.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Σταθμός Union, Λος Άντζελες

Οι John και Donald Parkinson συνέβαλαν στο σχεδιασμό αυτού του σταθμού συνδυάζοντας την ισπανική αποικιακή κληρονομιά της περιοχής με το τότε σύγχρονο στυλ Art Deco. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το ψηλό, λευκό καμπαναριό στο εξωτερικό του σταθμού, ενώ πολυτελής είναι και η κυρίως αίθουσα αναμονής, με ζωγραφισμένη, ξύλινη οροφή και πολύχρωμα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο. Τις ηλιόλουστες ημέρες, χαλαρώστε στους εξωτερικούς χώρους του σταθμού με τις τριανταφυλλιές και τις αυλές με τα σιντριβάνια.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Chhatrapati Shivaji Terminus, Mumbai, Ινδία

Ο βρετανός αρχιτέκτονας F.W. Stevens συνεργάστηκε με ντόπιους τεχνίτες συνδυάζοντας την ινδική αρχιτεκτονική παράδοση με το βικτοριανό γοτθικό στυλ. Αρχικά ο σταθμός πήρε το όνομά του από τη βασίλισσα Victoria, αυτοκράτειρα της Ινδίας. Αποτελεί σύμβολο της Βομβάης και αποφέρει σημαντικά κέρδη καθώς τρία εκατομμύρια ταξιδιώτες τον χρησιμοποιούν καθημερινά. Οι πυργίσκοι και τα περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία είναι παρόμοια με τα σχεδιαστικά στοιχεία στα παλάτια Moghul και Hindu.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Παρατηρήστε τις λεπτομέρειες, όπως οι φιγούρες στην κορυφή των κιόνων στις πύλες εισόδου που αντιπροσωπεύουν τη Βρετανία (λιοντάρι) και την Ινδία (τίγρη).

Σιδηροδρομικός σταθμός São Bento, Πόρτο, Πορτογαλία

Το εξωτερικό του είναι σίγουρα όμορφο καθώς θυμίζει την παριζιάνικη αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, με την όμορφη στέγη και την πέτρινη πρόσοψη. Αυτή όμως που τραβά τα περισσότερα βλέμματα είναι η μπροστινή αίθουσα. Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με 20.000 υπέροχα κεραμικά πλακάκια azulejo, που χρειάστηκαν 11 χρόνια για να ολοκληρωθούν από τον καλλιτέχνη Jorge Colaco. Στα μπλε και άσπρα πλακάκια, απεικονίζεται η ιστορία των μεταφορών, καθώς και ιστορικές μάχες και καλλιτεχνικές απεικονίσεις του 14ου αιώνα.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Σταθμός Union, Washington DC, ΗΠΑ

Χτισμένος στις αρχές του 20ου αιώνα, σε στυλ Beaux-Arts, αυτός ο μεγάλος σιδηροδρομικός σταθμός σχεδιάστηκε μετά την Αψίδα του Κωνσταντίνου και τα Λουτρά του Καρακάλλα και του Διοκλητιανού στη Ρώμη και στολίστηκε με λευκό γρανίτη και ξυλόγλυπτα από μαόνι. Περισσότερα από 30 κιλά φύλλα χρυσού χρησιμοποιήθηκαν για την οροφή της κύριας αίθουσας κατά τη διάρκεια των έργων αποκατάστασης στα τέλη της δεκαετίας του 1980 που μετέτρεψαν τον σταθμό σε έναν φυσικό θησαυρό. Ο σταθμός αυτός έχει φιλοξενήσει αρκετές προεδρικές εναρκτήριες εκδηλώσεις.