Η παραμυθένια, χριστουγεννιάτικη Πράγα θα σας κάνει μάγια

i-paramuthenia-xristougenniatiki-praga-tha-sas-kanei-magia

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Χωρίς ίχνος υπερβολής, η Πράγα μοιάζει πραγματικά σα να έχει βγει από σελίδες παραμυθιού, με το κάστρο και του πύργους της, τα εντυπωσιακά γοτθικά, μπαρόκ, αναγεννησιακά και αρ νουβό κτήρια και φυσικά τις χριστουγεννιάτικες αγορές της, που ζωντανεύουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Πριν από 25 περίπου χρόνια, διαδηλωτές στην Πράγα κήρυξαν τη «βελούδινη επανάσταση», μια σειρά από ειρηνικές διαμαρτυρίες που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και κατ’ επέκταση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας.

Από όταν ξέφυγε από τη ζοφερή σκιά της μονοκομματικής εξουσίας, η «πόλη με τους χίλιους πύργους» έχει γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς της Ευρώπης, ένα κοσμοπολίτικο μέρος, όπου οι λάτρεις της κουλτούρας και όσοι αναζητούν ψυχαγωγία και διασκέδαση, σμίγουν ικανοποιημένοι στα κομψά καφέ και τους γοτθικούς καθεδρικούς ναούς. Είτε μένετε σε ένα παλιό μοναστήρι που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, είτε διασκεδάζετε σε ένα πρώην πυρηνικό καταφύγιο, γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε ότι στην Πράγα, το αντισυμβατικό είναι… συμβατικό. Εξάλλου, αυτή είναι η Βοημία.

Χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα, στην κεντρική Βοημία, στην καρδιά της Ευρώπης, η πόλη έχει περίπου 1,2 εκατομμύριο κατοίκους και αποκαλείται επίσης «η χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων». Από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Έδρα των Βασιλέων της Βοημίας, με μακρά και πολυτάραχη ιστορία, που περιλαμβάνει την άνθηση της πόλης τον 14ο αιώνα, κατά τη βασιλεία του Καρόλου του 4ου, την περίφημη Εκπαραθύρωση της Πράγας που προκάλεσε τον Τριακονταετή Πόλεμο, το απολυταρχικό καθεστώς που κυριάρχησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και φυσικά την «Άνοιξη της Πράγας», η πόλη έχει να «διηγηθεί» πολλά στον επισκέπτη της, μέσα από τα κτήριά της (αρχιτεκτονικά ρεύματα με δόσεις από γοτθικό, μπαρόκ, αναγεννησιακό και αρ νουβό), τα μουσεία της και την κουλτούρα της.

Παλιά (Stare Mesto) και Νέα πόλη (Nove Mesto)

Φωτογραφία: http://www.praguewelcome.cz

Στην κεντρική πλατεία της Νέας Πόλης, την πλατεία Wenceslas, με το εντυπωσιακό κτήριο του Εθνικού Μουσείου (που στεγάζει περισσότερα από 14 εκατομμύρια αντικείμενα της φυσικής ιστορίας, ιστορίας της τέχνης, μουσικής και συγγράμματα σε δεκάδες κτήρια) και το τεράστιο έφιππο άγαλμα του προστάτη των Τσέχων, Wenceslas, διαδραματίστηκαν το 1968 τα γεγονότα της εισβολής του Συμφώνου της Βαρσοβίας και το 1989 ξεκίνησε από εδώ η «βελούδινη επανάσταση».

Μέσω της «Πύλης της Πυρίτιδας» (που πήρε το όνομά της τον 17ο αιώνα όταν τον χρησιμοποίησαν σαν μπαρουταποθήκη) μπορεί κανείς να μπει στην Παλιά Πόλη, με τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, το Δημαρχείο της Παλιάς Πόλης και το εντυπωσιακό Αστρονομικό ρολόι.

Στην απέναντι όχθη του Μολδάβα βρίσκεται η όμορφη συνοικία Μάλα Στράνα, που συνδέεται με την παλιά πόλη μέσω της Γέφυρας του Καρόλου, μια αληθινή υπαίθρια έκθεση αγαλμάτων που σφύζει από ζωή μέρα και νύχτα. Η γέφυρα προσφέρει εντυπωσιακή θέα της πόλη, ιδιαίτερα νωρίς το πρωί και την ώρα λίγο πριν και λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα.

Φωτογραφία: http://www.praguewelcome.cz

Κοντά στην πλατεία της Παλιάς Πόλης, θα βρείτε και το σπίτι του Φραντς Κάφκα, που λειτουργεί πλέον σα μουσείο φιλοξενώντας μία εκτεταμένη μόνιμη έκθεση που άνοιξε μόλις το 2005, αφού πρώτα εγκαινιάστηκε στη Βαρκελώνη και φιλοξενήθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο Νέας Υόρκης. Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφθείτε την Εκκλησία της Παναγιάς του Τυν, το ροκοκό Παλάτι Κίνσκυ, το μεσαιωνικό Οίκημα της Πέτρινης Καμπάνας και την μπαρόκ Εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Το κάστρο

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μεσαιωνικό κάστρο ( www.hrad.cz/en/prague-castle/prague-castle-tourist-information/visit-of-prague-castle.shtml )στον κόσμο, το κόσμημα της Τσεχικής πρωτεύουσας, που περιλαμβάνει τον καθεδρικό ναό του Saint Vitus -εξαιρετικό παράδειγμα Γοτθικής αρχιτεκτονικής- πύργους, μουσεία, γκαλερί τέχνης, ένα μοναστήρι και αρκετά παλάτια.

Το κάστρο ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα έφτασε στο ζενίθ της ακμής του την περίοδο της βασιλείας του Ροδόλφου Β' και κάθε ώρα γίνεται εδώ αλλαγή φρουράς, ενώ ειδικά το μεσημέρι η τελετή περιλαμβάνει και τη συμμετοχή μουσικής μπάντας.

Φωτογραφία: http://www.praguewelcome.cz

Τσέσκυ Κρούμλοβ και Κάρλοβυ Βάρυ

Όχι πολύ μακριά από την Πράγα, θα βρείτε δυο πόλεις που αξίζει να επισκεφτείτε κατά το ταξίδι σας εκεί, το Τσέσκυ Κρούμλοβ και το Κάρλοβυ Βάρυ.

Το φημισμένο Κάρλοβυ Βάρυ ( www.karlovyvary.cz/en/ ) είναι μία ιστορική λουτρόπολη που βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά της Πράγας. Τον 16ο αιώνα εγκαταστάθηκαν εδώ πλούσιοι και αριστοκράτες για να απολαύσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των θερμών μεταλλικών πηγών του και η πόλη παραμένει ακόμη μία από τις δημοφιλέστερες λουτροπόλεις της Ευρώπης. Εκτός από τα λουτρά, το Κάρλοβυ Βάρυ διαθέτει και έναν σημαντικό αριθμό αξιοθεάτων, ιστορικών κτηρίων με αξιόλογη αρχιτεκτονική και εκκλησιών.

Μπορείτε να γυρίσετε την πόλη εύκολα με τα πόδια, ακολουθώντας την πορεία του καναλιού που θα σας οδηγήσει μέσα από διάφορα αξιοθέατα όπως η Θερμή Πηγή, το Τοπικό Μουσείο, ο Μύλος Colonnade, το Grand Hotel Pupp και πολλές μπουτίκ, μαγαζιά με σουβενίρ, καφετέριες και εστιατόρια.

Αξιόλογες είναι επίσης και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην πόλη, με σημαντικότερη το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου που διεξάγεται κάθε χρόνο στις αρχές Ιουλίου.

Το Τσέσκυ Κρούμλοβ στη Νότια Βοημία, βρίσκεται σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από τη Πράγα και είναι μία από της ελάχιστες που έχουν διατηρήσει ακόμα τη μεσαιωνική τους φύση. Γνωστή για την γοτθική αρχιτεκτονική του ιστορικού της κέντρου, έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Η παλιά πόλη, σχεδόν περικυκλωμένη από τον Ποταμό Μολδάβα, κυριαρχείται από το Κάστρο Τσέσκυ Κρούμλοβ και τον φανταχτερό του Στρογγυλό Πύργο. Το επιβλητικό κάστρο, θεωρείται ως το δεύτερο μεγαλύτερο στην Τσεχία, με τεράστιους κήπους, μικρές λιμνούλες και τάφρο. Επίσης εντυπωσιάζει το θέατρό του σε μπαρόκ αρχιτεκτονική, που χτίστηκε μεταξύ 1680 και 1682. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι το τοπικό μουσείο με ιστορικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Βοημίας και το μουσείο που είναι αφιερωμένο στο ζωγράφο Egon Schiele που κατάγονταν από εδώ.

Χριστουγεννιάτικη Πράγα

Εκπληρώστε την εορταστική σας φαντασίωση, στη χειμωνιάτικη «χώρα των θαυμάτων» της Πράγας ( www.praguewelcome.cz/en/praguewelcome/news/323-christmas-in-prague.shtml ). Η μαγευτική πρωτεύουσα της Τσεχίας έχει δύο κύριες χριστουγεννιάτικες αγορές, που πραγματοποιούνται στην πλατεία της Παλιάς Πόλης και στην πλατεία Wenceslas. Υπάρχουν όμως και μικρότερες γύρω από τις Havelska Trziste, Namesti Miru και Namesti Republiky. Δοκιμάστε την τσεχική εκδοχή του ζεστού κρασιού svařené vino, για να κρατηθείτε ζεστοί, αλλά και παραδοσιακές γεύσεις που ετοιμάζονται εκείνη τη στιγμή, όπως νόστιμο ψωμί με τζίντζερ, κέικ, ψητά λουκάνικα κ.ά.

Αγοράστε δώρα και αναμνηστικά όπως κρύσταλλα Βοημίας, ξύλινα παιχνίδια, αρωματικά κεριά, χειροποίητα κοσμήματα, κεραμικές κούπες, καπέλα, κασκόλ, παραδοσιακές μαριονέτες κ.ά..

Οι Χριστουγεννιάτικες Αγορές της Πράγας ξεκινούν στις 26 Νοεμβρίου και λειτουργούν καθημερινά μέχρι την 1η Ιανουαρίου. Μια βόλτα σε αυτές, ζωντανεύει το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Μουσεία και πολιτισμός

Στην Πράγα υπάρχουν πολλά μουσεία –το Μουσείο Ντβόρζακ, Μουσείο Σμέτανα , το Μουσείο παλιάς τέχνης της Τσεχίας (στο κάστρο της Πράγας), το Εθνικό τεχνικό Μουσείο, το Εβραϊκό Μουσείο της Πράγας, το Εθνικό Μουσείο, το Ιστορικό Μουσείο Στρατού, το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών της Πράγας, η Εθνική Πινακοθήκη της Πράγας, το Μουσείο Κομμουνισμού κ.ά. Το Εθνικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσειακό ίδρυμα στην Τσεχική Δημοκρατία και διαθέτει μόνιμες συλλογές.

Η πόλη της Πράγας είναι παγκοσμίως γνωστή για το μαύρο θέατρο, την παντομίμα την Laterna Magica. Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε και μία παράσταση μαύρου θεάτρου, ακόμη και αν δεν είστε φανατικοί του θεάτρου. Το θέαμα είναι πρωτόγνωρο και πολλές από αυτές τις παραστάσεις βασίζονται στη μουσική και περιλαμβάνουν λίγα λόγια ή καθόλου, αφαιρώντας κατά αυτόν τρόπο το φραγμό που δημιουργεί η γλώσσα.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Διασκέδαση και φαγητό

Η Πράγα διαθέτει έντονη νυχτερινή ζωή και πολλά κλαμπ, μπαρ και μπυραρίες. Είναι διάσημη για την τζαζ μουσική, η οποία είναι ένα παραδοσιακό είδος μουσικής πολύ δημοφιλές στους Τσέχους από τη δεκαετία του '20 στην πρώτη Δημοκρατία. Παντού υπάρχουν jazz στέκια, με live μοντέρνα jazz και blues. Πρωτοπόρο ήταν το κλαμπ «Reduta», το οποίο επισκέφθηκαν όλοι οι μεγάλοι τζαζίστες και μπλουζίστες του κόσμου. Κατά τη διάρκεια των γιορτών αξίζει επίσης να παρευρεθείτε σε κάποιο από τα πολλά κονσέρτα κλασικής μουσικής, που διοργανώνονται σε εκκλησίες, όπως στη Βασιλική του St James στην Παλιά Πόλη.

Φυσικά η Πράγα διαθέτει και αμέτρητες μπιραρίες, καθώς έχει μακρά παράδοση στη μπίρα, με πιο διάσημη την Pilsner Urquell, αλλά και τις Budweiser, Kozel, Bernard και Staropramen, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Το παραδοσιακό Τσέχικο φαγητό είναι… ο εφιάλτης του χορτοφάγου, καθώς περιλαμβάνει πολλά κρέατα και σάλτσες. Οι Τσέχοι έχουν πολλές συνταγές οι οποίες είναι παρόμοιες με την Πολωνική, Ουγγρική και Γερμανική κουζίνα. Δοκιμάστε τη διάσημη σούπα Gulas με βοδινό που συνοδεύεται τέλεια με άφθονη μπύρα, αλλά και ψαρονέφρι με γλυκιά σος σε κατσαρόλα, τηγανητό τυρί (smažený sýr), σνίτσελ (řízek), λουκάνικα και ζυμαρικά Knedliky.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]